Οι παρεμβάσεις στη σύσκεψη φορέων και σωματείων με τον Δ. Κουτσούμπα

Στη σύσκεψη σωματείων εργαζομένων, συλλόγων αυτοαπασχολουμένων και φορέων του Ηρακλείου της Κρήτης, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των συμμετεχόντων. 

Συγκεκριμένα, τις παρεμβάσεις στη σύσκεψη άνοιξε ο Κωνσταντίνος Μελισσουργάκης, μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (Παράρτημα Κρήτης). Επισήμανε ότι το 95% του κλάδου εργάζεται στα ξενοδοχεία, ενώ έβγαζε εισόδημα και με τις διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνονταν. Με τη μείωση του τουρισμού, η συντριπτική πλειοψηφία έμεινε τώρα χωρίς δουλειά, αλλά και χωρίς κανένα εισόδημα, ακόμα και χωρίς επίδομα ανεργίας. Χωρίς καμία στήριξη έχουν μείνει και οι άνεργοι του κλάδου, που δεν δούλεψαν ούτε πέρυσι και άρα δεν έχουν ένσημα. Όπως σημείωσε, ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί για να μη μείνει κανείς καλλιτέχνης απροστάτευτος. Αναφέρθηκε τέλος στους διαχρονικούς δεσμούς του ΚΚΕ με τους ανθρώπους της Τέχνης και ζήτησε στήριξη στον αγώνα που δίνει ο Σύλλογος.

Τσακίζει κόκαλα η ανεργία στα ξενοδοχεία

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Όπως είπε, υπάρχουν σε όλο το νομό πάνω από 500 ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλες και μικρές, και πάνω από 40.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, με την πλειοψηφία τους τώρα να είναι άνεργοι, αφού πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, με την ανεργία να έχει χτυπήσει σε πολλά σπίτια και τους δύο συζύγους. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς το τελευταίο μεροκάματο το «είδαν» πέρυσι.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, όσοι δουλεύουν «παθαίνουν κρίσεις πανικού» από την εντατικοποίηση. «Πριν λίγες μέρες συνάδελφο τον πήγαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά λόγω της μάσκας, αλλά και των διαφόρων καθαριστικών, και του έβαλαν οξυγόνο. Κινδυνεύει δηλαδή και η υγεία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμα ότι μπορεί οι εργοδότες να υπέγραψαν μετά από αγώνες την τοπική ΣΣΕ, όμως τώρα βρήκαν ευκαιρία να την αμφισβητήσουν και θέλουν «να μας πληρώνουν με μισθούς πείνας 650 ευρώ, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και εξειδίκευσης».

«Ξεκρέμαστοι» οι ξεναγοί

Η Ελένη Σαμαριτάκη, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, που ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα, ανέφερε ότι «επί της ουσίας, η πλειοψηφία των συναδέλφων παραμένουν άνεργοι από τον Οκτώβρη του 2019, με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιους που απασχολήθηκαν σε χειμερινά προγράμματα τουρισμού, ενώ στην παρούσα φάση το υποτιθέμενο “άνοιγμα” του Τουρισμού δεν περιλαμβάνει τη διοργάνωση και εκτέλεση εκδρομών, που είναι το αντικείμενο της δικής μας εργασίας. Παραμένουμε λοιπόν όχι μόνο άνεργοι, αλλά και ουσιαστικά αστήριχτοι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία».

Πρόσθεσε ότι «το περίφημο βοήθημα των 800 ευρώ πιστώθηκε σε μία μικρή μερίδα εργαζομένων του κλάδου και αυτό βέβαια ξερό, χωρίς τις προβλεπόμενες για τους υπόλοιπους διευκολύνσεις, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ξεναγών είναι δικαιούχοι της δίμηνης παράτασης του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ την οποία δεν έλαβαν ποτέ». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «στην πλειοψηφία τους οι ξεναγοί – δικαιούχοι του ΟΑΕΔ δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε το ταμείο ανεργίας για τους χειμερινούς μήνες που πέρασαν».

«Βαρύγδουπες οι δηλώσεις όλων για τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας, ωστόσο τουρισμός δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, τουρισμός είναι οι άνθρωποί του, οι εργαζόμενοί του, με την εικόνα, τον ιδρώτα και τον μόχθο τους», κατέληξε.

Το σωματείο στην πρώτη γραμμή

Στη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά στους βασικούς κλάδους του Εμπορίου, στάθηκε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Όπως σημείωσε, «από τη μια είχαμε τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τις εταιρείες courier, που την περίοδο της πανδημίας βρέθηκαν εκτεθειμένοι στην πρώτη γραμμή, με κομμένα ρεπό και άδειες, με δυσκολία στη λήψη ακόμα και αυτής της προβληματικής άδειας ειδικού σκοπού, με εντατικοποίηση που τσάκιζε κόκαλα από τις απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ.

Και από την άλλη είχαμε τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, που μέσα σε μερικές μέρες ένιωσαν στο πετσί τους τις απολύσεις, την αναστολή σύμβασης, την αβεβαιότητα για την εργασία τους και το εισόδημά τους για το επόμενο διάστημα». Τώρα, πρόσθεσε, αντιμέτωποι με την ανεργία είναι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – δορυφόρους του Τουρισμού, εποχιακές και μη, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόνοια. «Υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα για την επιβίωση αυτών των ανθρώπων», κατέληξε και προανήγγειλε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα το σωματείο μας θα οργανώσει πλήθος δραστηριοτήτων, παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων» για την ουσιαστική προστασία και στήριξη όλων αυτών των εργαζομένων.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από χώρους δουλειάς

Ο Δημήτρης Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι «ο μεγαλύτερος στη μεταποιητική βιομηχανία, πρώτος σε εξαγωγές, με ρυθμούς ανάπτυξης 16% την προηγούμενη 10ετή καπιταλιστική κρίση, αλλά και στην τωρινή». Γι’ αυτό, όπως είπε, αποτελεί «το καμάρι του ΣΕΒ».

Αυτή η «δυναμική εικόνα», συνέχισε, έχει χτιστεί με τους πετσοκομμένους μισθούς, χωρίς ΣΣΕ στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων, με απλήρωτες υπερωρίες στους οδηγούς και τους αποθηκάριους, με εντατικοποίηση της εργασίας και εξαντλητικά ωράρια στα εργοστάσια, με την πληρωμή με κουπόνια σαν μέρος του μισθού, με τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και ζωής των μεταναστών εργατών γης.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Με αφορμή την πανδημία και αφού ο κλάδος μας σε τοπικό επίπεδο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, η εργοδοσία φρόντισε να ξεμπερδέψει με μια σειρά δικαιώματα. Εξαφανίστηκαν ο σταθερός χρόνος εργασίας, η σταθερή ημερομηνία πληρωμής του μισθού, η δυνατότητα του εργαζόμενου να προγραμματίσει το μέλλον του. Όλα τα αντεργατικά εργαλεία, που έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ στους εργοδότες, αξιοποιήθηκαν στον κλάδο μας». Ωστόσο, ανέφερε, τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, δίνοντας σαν παράδειγμα ότι το κλαδικό Συνδικάτο, που ιδρύθηκε πριν από τριάμισι χρόνια, στις αρχαιρεσίες που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή διπλασίασε τις δυνάμεις του.

Ζήτημα επιβίωσης για τους αυτοκινητιστές των ταξί

Παίρνοντας το λόγο, ο Γιάννης Σπινθάκης, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου, αφού σημείωσε ότι «για να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο δίνουμε τουλάχιστον 30.000 ευρώ» που τα βγάζουν με κόπο και ιδρώτα, ανέφερε ότι φέτος «ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές». Όπως είπε, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θα επιβιώσουν στον κλάδο, καθώς είναι χωρίς στήριξη, ενώ την ίδια ώρα «δουλειά υπάρχει μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες με τα πολυθέσια αυτοκίνητα». «Είμαστε το αποπαίδι των Μεταφορών», ανέφερε και ζήτησε τη στήριξη του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή.

Το ΚΚΕ πάντα στο πλευρό των ΕΒΕ

Ο Δημήτρης Βασιλάκης, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και βιοπαλαιστών ΕΒΕ, πριν προλάβει να βγει από την προηγούμενη κρίση, «τώρα βιώνει μια νέα, ακόμη πιο έντονη». Ανέφερε ότι η πτώση του τζίρου στα εμπορομάγαζα της πόλης «κυμαίνεται από 35% ως 50%». Θέμα που «καίει» όσους ΕΒΕ έχουν απομείνει στο κέντρο του Ηρακλείου, συνέχισε, είναι και τα σχέδια της λεγόμενης αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, τα οποία έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και των μεγάλων ξενοδοχείων. Έκανε σαφές ότι ανακούφιση «για εμάς δεν είναι κάποιο δάνειο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», αλλά η ικανοποίηση των αιτημάτων για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, απαλλαγή και αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες κ.ά. Κατέληξε λέγοντας πως το ΚΚΕ διαχρονικά έχει δείξει ότι είναι με τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί