Λαμπρές λεωφόροι δόξας στο ρουσφέτι από την κυβέρνηση

Οι 28 μετακλητοί του Χαρδαλιά θα λέγονται μετακλητοί, αλλά δεν θα είναι…

Λαμπρές λεωφόρους δόξας στο ρουσφέτι άνοιξε χθες η κυβέρνηση της Δεξιάς διορίζοντας 28 μετακλητούς υπαλλήλους στη Γενική Προστασία Πολιτικής Προστασίας. Μόνο που η Ν.Δ. ξεγέλασε τον νομοθέτη, διότι οι 28 που θα προσληφθούν θα λέγονται μετακλητοί, αλλά δεν θα είναι μετακλητοί! Δηλαδή δεν θα αποχωρήσουν μαζί με τον υπουργό Νίκο Χαρδαλιά που τους μετακάλεσε, αλλά θα παραμείνουν έως τον Ιούνιο του 2023 στην ίδια θέση, ενταγμένοι στη διοικητική ιεραρχία! Και αυτό παρακάμπτοντας τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Την τροπολογία καταδίκασαν όλα τα κόμματα πλην της Ν.Δ.

Δείτε επίσης: Στη δημοσιότητα αποκαλυπτικά στοιχεία για δεκάδες διορισμούς μετακλητών από το παράθυρο

Εις μάτην ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμαρτυρήθηκε χθες στη Βουλή ότι «οι μετακλητοί υπάλληλοι μπορούν βεβαίως να στελεχώνουν τα γραφεία υπουργών, όμως, δεν μπορούν να αποτελούν τμήμα της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας. Δηλαδή, εκτός από το γεγονός ότι είναι προφανώς ρουσφετολογική η ρύθμιση, έρχεται να παραβιάσει το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη Δημόσια Διοίκηση. Το έχετε κατανοήσει αυτό; Διότι εσείς παίρνετε μετακλητούς υπαλλήλους για να τους εντάξετε στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία».

«Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα; Δεν ξέρετε ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό; Αυτό είναι ρουσφέτι καραμπινάτο. Η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν είναι η εταιρεία του Ν. Χαρδαλιά. Το κράτος δεν είναι εταιρεία. Δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Νομίζετε ότι το κράτος είναι τσιφλίκι σας» τόνισε και πρόσθεσε: «Θέλετε να μετατρέψετε το κράτος σε λάφυρο και αυτό κάνετε εδώ και ένα χρόνο. Δεν είναι φέουδό σας η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Δεν σας ανήκει. Σε ποια χώρα του κόσμου γίνονται αυτά;». Τόνισε ότι η Ν.Δ. «έχει σπάσει ρεκόρ προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων, σε κριτήρια προσλήψεων και σε ύψος αποδοχών. Φτάσατε στο σημείο να αλλάξετε τα κριτήρια πρόσληψης του διοικητή της ΕΥΠ. Μιλάμε για ακραίο θεσμικό εκφυλισμό. Μας βάζετε σε σκοτεινή περίοδο για τους θεσμούς και τη Δημόσια Διοίκηση».

Ν. Χαρδαλιάς: Έχω έναν, αντί για οκτώ μετακλητούς

«Δεν επιζητούμε ούτε στρατούς να φτιάξουμε ούτε τίποτε από όλα αυτά» ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και αναρωτήθηκε «αν μπορούμε να περιμένουμε ενάμιση και δύο χρόνια, που κάνουν όλες αυτές οι διαδικασίες, και να αφήσουμε τη χώρα γυμνή; Και ξέρετε κάτι; Θέλω κάτι να το πω από καρδιάς. Τι είναι αυτοί οι 28; Είναι 28 επιστημονικά στελέχη. Θα πάρουμε τους καλύτερους από την αγορά για να φτιάξουμε κάτι που αφορά όχι τη συνταγματική επιταγή της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας, αλλά υπερκείμενες αρχές του συντάγματος, την ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη περιουσία και στο φυσικό περιβάλλον».


«Είναι ντροπή ο Ν. Χαρδαλιάς να επικαλείται την αξία της ανθρώπινης ζωής προκειμένου να δικαιολογήσει τα ρουσφέτια του» σχολίασε ο Δ. Τζανακόπουλος. Ο Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι ως υφυπουργός μπορεί να έχει οκτώ μετακλητούς, αλλά έχει πάρει έναν.

Μ. Κάτσης: Άλλες 60 θέσεις στο υπουργείο

«Φέρνετε και το αγαπημένο σας θέμα ως δεξιά κυβέρνηση: ρουσφέτια, μετακλητούς, μεταθέσεις – αποσπάσεις κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, σε μια προσπάθεια να αλώσετε πλήρως το κράτος, αναβιώνοντας τις χειρότερες ημέρες του πελατειασμού και του παλαιοκομματισμού» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης σημειώνοντας: «Κάνετε ό,τι γουστάρετε. Επικαλείστε επείγουσες ανάγκες και υποστελέχωση. Αλήθεια, σαν γενικός γραμματέας και σαν υφυπουργός, σε ποια Γενική Γραμματεία προΐστατο ο κ. Χαρδαλιάς; Χωρίς βασικούς υπαλλήλους; Βγάλατε έτσι πανδημία, δηλαδή; Τώρα επικαλείστε ότι στελεχώνετε την υπηρεσία; Οι δικαιολογίες σας να αλώσετε το κράτος με κομματικό και προσωπικό στρατό του Ν. Χαρδαλιά είναι αστείες. Ντροπή».

Αποκάλυψε μάλιστα ο Μ. Κάτσης ότι στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργούνται 60 νέες θέσεις, εκ των οποίων οι 15 είναι εμπειρογνώμονες. «Προσλαμβάνετε όποιους και όπως θέλετε. Καραμπινάτο ρουσφέτι!» τόνισε και πρόσθεσε: «Δημιουργείτε άλλη μία συντονιστική υπηρεσία που θα συντονίζει τους συντονιστές, ομάδες επί ομάδων, μετακλητοί επί μετακλητών, επιλογή στελεχών κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων με προσοντολόγιο που ορίζει ο ίδιος υπουργός. Το κομματικό κράτος της Δεξιάς στα καλύτερά του!».

 Πουλακίδας Κώστας, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί