Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για την τουρκική προκλητικότητα

Τοπικό ταραχοποιό χαρακτήρισε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση.

Κόβει τους δεσμούς με το δυτικό κόσμο

Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου σημαίνει την ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις. Η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει κατάλογο ενεργών και κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά της διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Τις εξελίξεις εξακολουθεί να φορτίζει η επιθετική στάση της Άγκυρας. Οι ενέργειές της κινούνται εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Προκαλεί όλες τις γειτονικές χώρες. Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, οι ενέργειες της Τουρκίας στρέφονται κατά της Ευρώπης, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μικρόψυχη πρωτοβουλία της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά-Σοφιά σε τζαμί και υπογράμμισε πως με τον τρόπο αυτό «η Τουρκία επιλέγει να κόψει τους δεσμούς της με το δυτικό κόσμο».

«Δεν είναι θέμα καν ευρωτουρκικό αλλά παγκόσμιο. Η Τουρκία επιλέγει να κόψει δεσμούς με τον δυτικό κόσμο και τις αξίες του. Η ιστορία διδάσκει πως η κληρονομιά του κόσμου δεν μπορεί να γίνει διελκυστίνδα μεταξύ των κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά «ταπεινώνουν αυτούς που δεν τους σέβονται».

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα -είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός- μελετά τις αντιδράσεις της σε όλα τα επίπεδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε με νόημα επίσης, ότι «μετά από την προσβολή γεννιέται το ερώτημα αν η Αγία Σοφία μπορεί να διατηρεί τα προνόμια του παγκόσμιου μνημείου κληρονομιάς της Unesco».

Ελλάδα και Κύπρος θέλουν το διάλογο, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο διάλογος προϋποθέτει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου αλλά και τους κανόνες καλής γειτονίας, «χωρίς εκβιαστικές απειλές και υποβόσκουσα χρήση βίας».

Γόνιμοι συμβιβασμοί

Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης που θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου ταυτίζονται απόλυτα και συμπίπτουν με τις θέσεις της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων εταίρων.

«Μετά το τέλος της συνόδου δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο σπίτι μας χωρίς λύση. Οι αγορές περιμένουν εφαρμογή της πρότασης της Κομισιόν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για μια ελπιδοφόρα και σύνθετη πρόταση για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε «γόνιμους συμβιβασμούς» προκειμένου οι ηγέτες της ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Άριστη συνεργασία

Νωρίτερα κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κοροναϊό εποχή» και πρόσθεσε: «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

«Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Αναστασιάδης, κατά την έναρξη της συνάντησης, αφού υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Κύπρου μετά την πανδημία, μίλησε για άριστη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα. Τόνισε ότι οι συνθήκες που υπαγορεύουν την επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ακόμη πιο άριστη συνεργασία.

In.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί