Ρωσικό ΥΠΕΞ: Εσωτερικό θέμα της Τουρκίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

«Εσωτερικό θέμα της Τουρκίας» στο οποίο κανείς δεν πρέπει να παρέμβει, θεωρεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν.

Ο κ. Βερσίνιν υπογραμμίζει ταυτόχρονα τη σημασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του μνημείου.

«Γνωρίζετε ότι αυτό το ζήτημα προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι αυτό είναι το εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί. Ταυτόχρονα, σημειώνουμε την αξία του μνημείου ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού και πολιτισμού» δήλωσε ο Βερσίνιν σε δημοσιογράφους.

Το χρονικό της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και οι ρωσικές αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934, στο οποίο το μνημείο χαρακτηριζόταν ως μουσείο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή.

Μετά την ανακοίνωση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ έκανε λόγο για εσκεμμένη επιδείνωση των διαθρησκευτικών σχέσεων στην Τουρκία και τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, και Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ενστάσεις για την εν λόγω απόφαση.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, δήλωσε στο Sputnik πως η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι λάθος, «αλλά η Ρωσία δεν διαθέτει μηχανισμούς για να το αποτρέψει».

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτή η απόφαση είναι λάθος. Η ROC, η κρατική Δούμα και οι κορυφαίοι πολιτικοί έχουν απευθυνθεί στην τουρκική ηγεσία. Αλλά από την πλευρά της, η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει αυτήν την απόφαση, η Αγία Σοφία βρίσκεται στο έδαφος της Τουρκίας» πρόσθεσε.

sputniknews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί