Ίσως και νωρίτερα από το αναμενόμενο, φαίνεται πως φτάνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ίσως και νωρίτερα από το αναμενόμενο, φαίνεται πως φτάνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς. 

Δύο είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν σε αυτή τη νέα κατάσταση: Η άρνηση της κυβέρνησης να πειθαρχήσει στις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής για τους αναγκαίους περιορισμούς, με το βλέμμα στην οικονομία αλλά και η πλήρης αποδιοργάνωση του ΕΟΔΥ που έχει πλημμελή παρουσία τόσο στα σύνορα όσο και σε ελέγχους στην κοινότητα ενώ περιορίζεται  στις περιοχές που καταγράφεται σοβαρή αύξηση κρουσμάτων, “κατόπιν εορτής”. Δεν λείπουν όμως οι ευθύνες του ΕΟΔΥ, αφού απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία και τώρα αντιμετωπίζει μια δυσχερή κατάσταση. 

Δείτε επίσης: Αγνόησαν επιστήμονες και απέκρυψαν στοιχεία: Τραγική ολιγωρία του ΕΟΔΥ και του υπ. Υγείας στην έναρξη του τουρισμού

Τα περιστατικά του Σαββάτου προκαλούν ανησυχία

Το περιστατικό που εντοπίστηκε σε παιδική κατασκήνωση της Χαλκιδικής που ανέκυψε το Σάββατο, ήταν ένα καμπανάκι αλλά η νέα εστία στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΔΥ, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση το βράδυ του Σαββάτου.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν μαζικοί έλεγχοι στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου, γενικότερα.  Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση -ως plan C αφού το plan Β ήρθε καθυστερημένα- είναι και το πλήρες κλείσιμο των συνόρων στον Προμαχώνα, εφόσον η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται. Άγνωστο παραμένει βέβαια, τι συμβαίνει στην Αττική, αφού οι έλεγχοι είναι πολύ περιορισμένοι. 

Από την πλευρά της επιστημονικής επιτροπής υπάρχει δυσαρέσκεια ότι οι προτάσεις της υποσκελίζονται πλέον από τις ανάγκες της οικονομίας καθώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται, καθυστερημένα, το πλήγμα που έχει προκληθεί και επέλεξε να “ρισκάρει”. Παράλληλα, από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι πληροφορίες αναφέρουν πώς ο αρμόδιος Υφυπουργός δίνει εγγυήσεις σε φορείς και κατά τόπους αρχές πως, ό,τι και αν συμβεί σε επίπεδο υγειονομικό, δεν πρόκειται να αποφασιστεί lockdown και κλείσιμο καταστημάτων.  

Καθυστερημένη κινητοποίηση και έλλειψη οργάνωσης

Το κλίμα “ανοσίας αγέλης” που αποτυπώνεται σε μια σειρά από αποφάσεις και η γενικότερη έλλειψη σχεδιασμού, ειδικά στον τουρισμό, έχουν φτάσει την κατάσταση σε επίπεδο οριακό από κάθε άποψη. Το γεγονός ότι  η κυβέρνηση που βάζει ως ύψιστη  προτεραιότητα την επικοινωνία την καθιστά αναποτελεσματική τόσο στην προάσπιση της δημόσιας υγείας όσο και στην οικονομία, καθώς ένα δεύτερο κύμα θα είναι καταστροφικό. Έχει έγκαιρα άλλωστε ειπωθεί ότι και η οργάνωση του τουρισμού αλλά και η προφύλαξης της κοινωνίας θα είχε εξασφαλιστεί αν εξαρχής ο τουρισμός ξεκινούσε με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ, οριζόντια, για κάθε ξένο επισκέπτη. 

Όπως παρατηρείται από τις καθημερινές ανακοινώσεις, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό νούμερο και προέρχονται τόσο από “εισαγόμενους” ασθενείς όσο και από τοπικές εστίες του κοροναϊού. Όπως είχαν τονίσει αρκετοί ειδικοί, η χαλάρωση που παρατηρήθηκε από την κυβέρνηση, θα οδηγούσε σε δεύτερο κύμα τον Αύγουστο. Τελικά αυτό ίσως έρθει νωρίτερα ενώ οι υποδομές υγείας δεν έχουν βελτιωθεί ούτε κατ’ ελάχιστο. Όπως υπενθυμίζουν αρκετοί, η Ελλάδα το καλοκαίρι δεν είναι μια απομονωμένη χώρα, όπως στο πρώτο κύμα, αλλά δέχεται αρκετούς τουρίστες, την ώρα που παγκοσμίως η εικόνα είναι πολύ ανησυχητική.

Την ίδια ώρα,  οι προκλητικές εικόνες συνωστισμού και έλλειψης μέτρων προφύλαξης σε κάθε δημόσια εμφάνιση του Πρωθυπουργού, δεν έχουν μείνει ασχολίαστες. Υπαγορεύονται από αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους αλλά το διακύβευμα είναι εξόχως πιο κρίσιμο από τη μιντιακή εικόνα της κυβέρνησης.

Του Θοδωρή Καραγιαννίδη, tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί