Πρόεδρος Μουσουλμάνων Ελλάδας: Η ισλαμική παράδοση απαγορεύει την μετατροπή εκκλησιών σε τζαμιά

Εκτιμά ότι ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τη θρησκεία για την επίτευξη πολιτικών στόχων

Τις θρησκευτικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις της δρομολογούμενης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναδεικνύει ο Ναϊμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος.

Σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ο κ. Ελγαντούρ σημειώνει ότι η μετατροπή εκκλησιών σε τζαμιά απαγορεύεται από την ισλαμική παράδοση, ενώ εκτιμά ότι ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τη θρησκεία για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Σημειώνει ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος της Τουρκίας να προχωρήσει στην αποκλειστική χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε τεράστια απώλεια εσόδων από τους αλλόθρησκους επισκέπτες του ναού. Τέλος, σημειώνει ότι, κατά αντίστοιχο τρόπο, η ελληνική πολιτεία οφείλει να επιδεικνύει σεβασμό στα ισλαμικά τεμένη και μνημεία, φέρνοντας ως παράδειγμα το τζαμί του Ναυπλίου που είχε μετατραπεί σε σινεμά.

Αναλυτικά η δήλωση του Ναϊμ Ελγαντούρ στα Νέα Σαββατοκύριακο:

«Παρόλο που το ζήτημα δεν είναι μόνο θρησκευτικό, θα ήθελα να ξεκινήσω με τη θρησκευτική διάσταση. Κι αυτό επειδή ο προφήτης Μωάμεθ δίνει ξεκάθαρες οδηγίες για τη στάση των μουσουλμάνων όταν ύστερα από αυτόν φτάσουν σε χριστιανικές χώρες. Προστάζει, λοιπόν, να αφήσουν άθικτες τις εκκλησίες και τις συναγωγές, να μην πειράξουν μοναχούς, να μη σπάσουν τους σταυρούς. Οι οδηγίες αυτές δεν συμβαδίζουν με τη μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται μέσα στην παράδοση. Ενα άλλο παράδειγμα προέρχεται από τη διακυβέρνηση του Αμρ ιμπν Eλ Ας στην Αίγυπτο (σ.σ.: αναφέρεται στην περίοδο 658-664 μ.Χ.), ο οποίος επέτρεψε στον πατριάρχη των Κοπτών Βενιαμίν και στους χριστιανούς να επιστρέψουν στην Αλεξάνδρεια από την εξορία του Κύρου. Να επιστρέψουν, δηλαδή, στις εκκλησίες τους.

Οχι μόνο η Αγία Σοφία, λοιπόν, με την τεράστια σημασία, αλλά και οποιαδήποτε εκκλησία πάνω στη γη δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε τζαμί. Κανονικά δεν θα έπρεπε να βάζουμε τέτοια θέματα στο τραπέζι. Ο Ερντογάν παίζει αυτή τη στιγμή ένα πολιτικό παιχνίδι ακριβώς με τον τρόπο που δεν πρέπει. Δεν βγάζει τη θρησκεία από την πολιτική, ενώ αυτό θα πρέπει να γίνεται για να προχωράνε οι σχέσεις μεταξύ των λαών. Νομίζω ότι δεν θα φτάσει ως το τέλος για έναν ακόμη λόγο: τα έσοδα που κερδίζει το κρατικό ταμείο από τους επισκέπτες της Αγίας Σοφίας. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αφήσει τον χώρο ελεύθερο να λειτουργεί μόνο σαν τζαμί, ώστε να χάσει τους αλλόθρησκους επισκέπτες.

Αν μου επιτρέπεται, ωστόσο, θέλω να εκφράσω και μια γνώμη απ’ την άλλη πλευρά. Θυμάμαι, όταν υπηρετούσα στον Ελληνικό Στρατό, μια έξοδό μου στην Πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου. Τότε που το τζαμί είχε μετατραπεί σε σινεμά, όπως σε άλλες περιπτώσεις έγινε με μπαρ και αποθήκες σε όλη την Ελλάδα. Ολοι οφείλουμε σεβασμό στην ιστορία των άλλων και στους χώρους λατρείας τους»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί