Τζαμί η Αγία Σοφία – Ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα

Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία με το θέμα της Αγίας Σοφίας, όπως προκύπτει και από το tweet που έκανε στον επίσημο λογαριασμό του στα social media o Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατόπιν της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, κάτι που σημαίνει ότι μετατρέπεται σε τζαμί. “Με τις ευχές μου” γράφει ο Τούρκος Πρόεδρος και επισυνάπτει την απόφαση. Στο διάταγμα αναφέρεται ότι ελήφθη η απόφαση να τεθεί η Αγία Σοφία υπό τον έλεγχο της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ) και να ξανανοίξει για θρησκευτική λατρεία.  Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού νωρίτερα τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε το διάταγμα του 1934, της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Δείτε την ανάρτηση του Ερντογάν και την υπογραφή του στο διάταγμα:

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκία ακύρωσε το διάταγμα του 1934 με το οποίο η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας άνοιξε ο δρόμος για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις και αντιδράσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Δείτε: Το τουρκικό ΣτΕ άνοιξε το δρόμο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση συζητήθηκε στις 2 Ιουλίου στο 10ο τμήμα του τουρκικού Συμβουλίου της της Επικρατείας (Danistay), σε μία δίκη-εξπρές που διήρκησε μόλις 17 λεπτά. Η δίκη αφορούσε σε μία παλιά προσφυγή του 2016 που έκανε ο, κατά τα άλλα άγνωστος, «Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον».

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του γνωστού Τούρκου ποιητή, Necip Fazil Kisakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Δείτε ακόμα: Διάγγελμα Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Τζαμί η Αγία Σοφία – Ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα”

  1. CitizenMitsos

    Αν αυτή η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας είναι βγει επί Τσίπρα, θα είχαν σκίσει τα ρούχα τους όλοι οι μακεδονομάχοι και θα απαιτούσαν να παραιτηθεί. Τώρα είναι απλά Παρασκευή.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί