ΣΥΡΙΖΑ: Άμεσα μέτρα για να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με την υποβολή φορολογικής δήλωσης

Με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων​, 28 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία της Κατερίνας Παπανάτσιου, αναδεικνύουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Ειδικότερα, λίγες μέρες πριν από την λήξη της διορίας κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων (μετά και την τελευταία παράταση έως τις 29/7/2020) κι ένα σημαντικό μέρος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αδυνατεί να υποβάλει φορολογική δήλωση, καθώς δεν είναι προ-συμπληρωμένος ο κωδικός 037/038.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο συγκεκριμένος κωδικός, θα έπρεπε, εγκαίρως, να έχει στείλει το ΥΠΑΑΤ προς την ΑΑΔΕ τα στοιχεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σύμφωνα με το μητρώο των Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του 2018, κάτι που προφανώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Οι αγρότες, προκειμένου να παραλάβουν τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ώστε να την καταθέσουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, καταφεύγουν στη πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ, στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  (3/6/2020),  θα ανέμενε κανείς μετά την είσοδο σε αυτή με τους κωδικούς taxis πατώντας ένα και μόνο κουμπί να λάβουν τη την εν λόγω Βεβαίωση.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες όσων εισέρχονται στη πλατφόρμα, καθώς το σύστημα δεν είναι ενημερωμένο με τα στοιχεία του 2018 και οι αγρότες αναγκάζονται να επανεισάγουν πάρα πολλά δεδομένα όπως,  τα στοιχεία  Φορολογικής Δήλωσης  2018 και  τη Δήλωση Καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) του 2018! Φυσικά, η πλειονότητα των αγροτών καταφεύγουν σε γεωργικούς συμβούλους για την εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων καθώς αδυνατούν να το κάνουν μόνοι τους με συνέπεια την σημαντική καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την υπερφόρτωση ολόκληρης της διαδικασίας (αγρότης, γεωπόνος σύμβουλος, λογιστής κ.λ.π).

Γι’ αυτό και ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να ενημερωθεί άμεσα η  ΑΑΔΕ με τα στοιχεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων 2018, και να ενεργοποιηθεί ο αντίστοιχος κωδικός;

2) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να λειτουργήσει η πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ και όπως έχει ανακοινώσει από 3/6/2020, «με ένα κλικ» να λαμβάνουν οι δικαιούχοι αγρότες τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί