Στο ΣτΕ πάει πολίτης τον… Μπακογιάννη για τον «Μεγάλο Περίπατο»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας στέλνει τον «Μεγάλο Περίπατο» και τον… Κώστα Μπακογιάννη Αθηναίος πολίτης. Ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η κοινή υπουργική απόφαση που άνοιξε τον… δρόμο για το «Μεγάλο Περίπατο» πατώντας στην πανδημία του κορονοϊού.

Όπως ισχυρίζεται ο Θεόδωρος Γαζούλης, δικηγόρος του πολίτη που προσέφυγε στο ΣτΕ, δεν υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση της από 21 Μαΐου κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Βασίλη Κικίλια, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και Ιωάννη Κεφαλογιάννη για «την επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19».

Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης που έχει υποβληθεί στο ΣτΕ, αναφέρεται ότι και η σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον, τονίζεται πως είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς από τα απαγορευτικά μέτρα εξαιρούνται μέλη της Κυβέρνησης, βουλευτές, κ.λπ.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με την απόφαση οι περιορισμοί κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας, δεν καταλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, «μέλη της Κυβέρνησης, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, ειδικούς γραμματείς και υπηρεσιακούς γραμματείς, βουλευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και συντονιστές αποκεντρωμένων διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκησητων καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους».

Η υπουργική απόφαση ισχύει για 3 μήνες και προβλέπεται δυνατότητα παράτασης για άλλους 3 μήνες.

Σύμφωνα με την αίτηση, ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως εξαιρετικό μέτρο λόγω της πανδημίας (COVID-19), αλλά ούτε η έκταση των έργων που έγιναν στην Αθήνα, μπορεί να χαρακτηριστούν προσωρινά, πολύ περισσότερο όταν ήδη προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της κοινής υπουργική απόφασης.

Φυσικά, δεν μπορούσε να μην υπάρχει αναφορά και για τις περιβόητες ζαρντινιέρες των 550 ευρώ η μία. Αυτές, όπως υποστηρίζεται στην αίτηση ακύρωσης υπονομεύουν την οδική ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια των πεζών που κινούνται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί