Αλ. Τσίπρας: Οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει χουντικά διατάγματα του 1971 (Βίντεο)

«Το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη»

Η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη κορυφώνεται σήμερα Πέμπτη 9/7 με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου – με το ΚΙΝΑΛ να σέρνεται στην ψήφισή του με το πρόσχημα ότι περιέχει πλέον «θεσμικές εγγυήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήλθε στο βήμα της Βουλής λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, ενώ αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η χώρα μπαίνει σε μια σκληρή περίοδο, και χρειάζεται «ηγεσία για να πατήσει γερά στα πόδια της, όχι αυταρχισμό και καταστολή».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για το χουντικό νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. «Το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για χουντικά διατάγματα που περιστέλλουν την ίδια τη Δημοκρατία.

«Οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971. Πρόκειται για μια αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δε διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη; Ή μήπως αυτή η σπουδή σας – και μάλιστα να το φέρετε κατακαλόκαιρο- καλύπτει κάποιο φόβο για τις εξελίξεις και για τις ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από φθινόπωρο;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το γνωρίζουν όλοι», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «ότι η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πάρα πολύ βαθιάς ύφεσης. Και χρειάζεται σχέδιο η χώρα, όραμα και ηγεσία ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της ξανά. Όχι αυταρχισμό, καταστολή και προπαγάνδα, από τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα μέσα ενημέρωσης».

«Κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, «τι έχει να προσφέρει η σπουδή σας σήμερα να φέρετε ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. Τίνος η ζωή βελτιώνεται, σε ποιο πρόβλημα απαντά ο περιορισμός του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθε;».

«Σήμερα, μας παρακολουθούν πολίτες που θα ήθελαν να ακούσουν μια συζήτηση που θα περιστρεφόταν στο πώς θα βελτιωθεί η ζωή τους στο 2020. Και αντί γι’ αυτό, βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε Μητσοτάκη, έχετε αποφασίσει να ξοδέψετε το χρόνο που σας ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσετε αλλά για να γκρεμίσετε. Τόσο πολύ σας άρεσε η εικονική πραγματικότητα στο Ελληνικό με το γκρέμισμα. Το γκρέμισμα είναι εύκολο, η οικοδόμηση είναι το δύσκολο. ¨Όχι για να δημιουργήσετε. Αλλά για να εκδικηθείτε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Για να εκδικηθείτε μια Ελλάδα που προχώρησε μπροστά όταν άφησε πίσω της το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της. Για να εκδικηθείτε μια παράδοση που χτίστηκε απέναντι σε ό,τι πρεσβεύει και η δική σας παράταξη. Γιατί η Ελλάδα της μεταπολίτευσης είναι δημιούργημα και της δικής σας παράταξης.

Πάνω από όλα για να εκδικηθείτε την Αριστερά, τον πολιτικό σας αντίπαλο δηλαδή, που ξέρετε ότι η δύναμη του βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

«Μας γυρίζετε στις ανώμαλες περιόδους;»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς σε σημεία του νομοσχεδίου που όπως είπε, δείχνουν την αντιδραστικότητα.

«Για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης θα αρκούσε να παραπέμψω στην ανακοίνωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου –διαβάζω κατά λέξη– «πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου».

Η υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης (άρθρο 3), σε συνδυασμό με την εξουσία της αστυνομίας να διαλύει συγκεντρώσεις για το μόνο λόγο ότι δεν γνωστοποιήθηκαν (άρθρο 9), πλήττει κατάφορα τον πυρήνα του δικαιώματος της συνάθροισης».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε σε ένα έργο, την «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», το οποίο έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης και ανέφερε: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».

«Το ερώτημά μου είναι τι ακριβώς κάνετε; Μας γυρίζετε στις ανώμαλες περιόδους όπως παλαιότερα; Κανένα ελληνικό Σύνταγμα από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:

«Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των».

Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975.  Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο».

Και υπάρχουν χειρότερα, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας. «Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου λέει ότι η αστυνομία μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς σε μια συγκέντρωση.

Τι είναι οι περιορισμοί;  Είναι σκληρές, επιτακτικές και δεσμευτικές διαταγές. Το άρθρο 9 λέει ότι, αν η συγκέντρωση δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις, τότε η αστυνομία μπορεί να τη διαλύσει.

Νέος λοιπόν, λόγος διάλυσης: Όταν η συγκέντρωση δεν συμμορφώνεται στις αστυνομικές υποδείξεις, ακόμη κι αν καθαυτή ούτε τη δημόσια ασφάλεια απειλεί ούτε την κοινωνικοοικονομική ζωή διαταράσσει».

«Απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη που να περιορίζει την αστυνομία»

Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «δεν είναι σ’ αυτά που λέει, αλλά σ’ αυτά που παραλείπει. Και μια ιδίως έλλειψη που είναι εκκωφαντική: Απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη που να περιορίζει έστω κάπως την αστυνομία.

Είναι εντυπωσιακό ότι, ενώ αρχικά δε διστάσατε να ποινικοποιήσετε ακόμη και την απλή συμμετοχή πολιτών σε διαδήλωση – κάτι που μαζέψατε άρον άρον μετά την καθολική κατακραυγή –  δεν προβλέψατε ούτε τη παραμικρή απαγόρευση, την παραμικρή υποχρέωση, την παραμικρή ευθύνη για τις αστυνομικές αρχές».

«Δίνετε μήνυμα στην αστυνομία πως “το κράτος είστε εσείς”»

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ακόμα και το άρθρο 6, που –ψευδεπίγραφα– επιγράφεται «Υποχρεώσεις της αστυνομικής αρχής», ακούστε τί λέει:  Η αστυνομία «λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Άρα ακόμα κι αυτό το άρθρο εξουσίες δίνει στην αστυνομία, όχι περιορισμούς».

«Το μήνυμα που δίνετε προς την αστυνομία είναι σαφές και είναι εφιαλτικό. «Το κράτος είστε εσείς», που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επομένως –υπονοείται εδώ– «βαράτε ελεύθερα», «μη σας νοιάζει», “κανείς δεν πρόκειται να σας ζητήσει ευθύνες”».

Το τελευταίο «και ίσως το πιο επικίνδυνο σημείο του νομοσχεδίου» που επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας είναι «αυτή η ασύλληπτη, και ντροπιαστική για μια δημοκρατική κοινωνία, ρύθμιση του άρθρου 13.  Κάθε συγκέντρωση οφείλει να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ως οργανωτή, ο οποίος –προσέξτε–  θα έχει την πλήρη και προσωπική ευθύνη να αποζημιώσει τις ζημιές που τυχόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Προφανής σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάθε διαμαρτυρία.  Να εξαναγκάσει οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες να αυτο-περιοριστούν, να αυτο-λογοκριθούν, να εγκαταλείψουν την ιδέα διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης».

«Το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά.  Εντάξει η Ελληνική λύση».

«K. Γεννηματά σε μια δύσκολη στιγμή για τον κύριο Μητσοτάκη, επιλέγετε να κάνετε τον συνήγορό του»

“Κυρία Γεννηματά, σήμερα όχι μόνο αποφασίζετε να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές ευαισθησίες του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, αλλά σε μια δύσκολη στιγμή για τον κύριο Μητσοτάκη, επιλέγετε να κάνετε τον συνήγορό του.
Αν θέλετε να στηρίξετε την κυβέρνηση ο δρόμος είναι ανοιχτός. Ο καθείς και οι επιλογές του σε αυτή τη ζωή”, απάντησε στην Φώφη Γεννηματά, η οποία στην ομιλία της άσκησε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη, είναι μία παράλογη και αυτοκαταστροφική για εσάς επιλογή» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για τρεις στρατηγικές αποφάσεις που έχει κάνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Στην ζωή και στην πολιτική υπάρχουν ορισμένες κορυφαίες στιγμές που κανείς καλείται να πάρει κορυφαίες στρατηγικές αποφάσεις, είτε το συνειδητοποιεί, είτε όχι. Εσείς το κάνατε ως αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δύο φορές και σήμερα είναι μία τρίτη.

Η πρώτη ήταν όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερνε την απλή αναλογική και εσείς επιλέξατε ότι πέρα και έξω από κάθε λογική, πέρα και έξω από τη λογική του κομματικού σας στενού συμφέροντος και των πολιτικών σας αναφορών, να πείτε όχι και να δώσετε μαξιλάρι ασφαλείας στην δεξιά του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεύτερη κρίσιμη στρατηγική επιλογή ήταν να πάτε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών αν και ήσασταν η μόνη στην ηγεσία του κόμματος που διαφωνήσατε με τις απόψεις των συντρόφων σας. Πήγατε κόντρα στις ιδέες της προοδευτικής παράταξης και να στηρίξετε την δεξιά και την ακραία λαϊκιστική επιλογή της» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Η τρίτη επιλογή είναι τώρα γιατί όχι μόνο αποφασίζετε να ψηφίστε το νομοσχέδιο του Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη, ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές ευαισθησίες του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, που συρρικνώσει τις συνταγματικές ελευθερίες, αλλά γιατί σε μία δύσκολη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη, αναφέρομαι στις εξελίξεις στην οικονομία, στις εξελίξεις που φέρνει η ύφεση στην κοινωνία, στη λίστα Πέτσα – Μητσοτάκη, επιλέγετε όχι απλά να κάνετε τον συνήγορο του κ. Μητσοτάκη αλλά να υπερακοντίσετε σε επιχειρηματολογία στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της δεξιάς και να μιλάτε με μία πολύ βαριά γλώσσα για παρακράτος και διαπλοκή».

«Η επιλογή σας», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «να κάνετε αντιπολίτευση πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση είναι η δεξιά  του κ. Μητσοτάκη, είναι μία παράλογη και αυτοκαταστροφική για εσάς επιλογή.

Αν θέλετε κυρία Γεννηματά να στηρίξετε την κυβέρνηση, ο δρόμος είναι ανοιχτός. Το μόνο πρόβλημα για εσάς είναι ότι ίσως ο κ. Μητσοτάκης σε λίγο να μην σας έχει και τόσο ανάγκη διότι σας διεμβολίζει ήδη και παίρνει τα στελέχη που λοξοκοιτάνε και έχουν ως όραμα να βρεθούν ξανά στα έδρανα της κυβέρνησής του. Ο καθείς και οι επιλογές του, ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε σε βίντεο την δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα:

Είδε… «φασισμό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin. Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βουλή για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να την θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. «Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864» είπε και πρόσθεσε «Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα».

Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. «Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίθεση από την Φώφη Γεννηματά στον.. ΣΥΡΙΖΑ αντί στη ΝΔ

Με σχεδόν μονομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέλησε να δικαιολογήσει τις επιλογές του κόμματός της τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε με σφοδρότητα στις κατηγορίες που της απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής. «Το κοινωνικό συμβόλαιο στην Ελλάδα γράφηκε από τη προοδευτική παράταξη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, το πολεμήσατε χρησιμοποιώντας το παρακράτος της Δεξιάς κι αυτό είναι ντροπή», τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της χώρας. Η παράταξή μας έβαλε πλάτη για να σωθεί. Βάλαμε πλάτη και το 2015 όταν τα κάνατε θάλασσα κ. Τσίπρα. Ντροπή είναι να κυβερνάς με την Ακροδεξιά και να την ενσωματώνεις», πρόσθεσε και συνέχισε την οξεία κριτική της στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

«Ντροπή είναι να καλύπτεις μαγαζιά και παραμάγαζα, την ξεφτίλα των θεσμών. Γιατί τα γνωρίζατε κ. Τσίπρα και τα καλύπτατε. Το στίγμα που αφήσατε σε κάθε έννοια Αριστεράς θα πάρει χρόνια να φύγει», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους συμπλήρωσε ότι «ντροπή είναι να δίνει ενέχυρο δημόσια περιουσία στους δανειστές για 99 χρόνια, ντροπή είναι να υποτάσσεσαι και να κάνεις υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Ντροπή είναι να δίνεται επί 10 χρόνια συγχωροχάρτι στις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Ντροπή είναι να λέτε ότι θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε το Κίνημα Αλλαγής».

Κλιμακώνοντας την επίθεση της στον Αλέξη Τσίπρα, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι τσάκισε τους οραματιστές της Αριστεράς γιατί υποχρεώθηκαν να ζήσουν με τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα.

«Το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης είναι το Κίνημα Αλλαγής. Εμάς χρειάζεται ο τόπος για ανάχωμα», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την κριτική του Αλέξη Τσίπρα για την ψήφιση του νομοσχεδίου από το Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά απάντησε πως αν ο νόμος περνούσε όπως τον εισηγήθηκε η κυβέρνηση, οι επιπτώσεις του θα ήταν εμφανείς από αύριο.

Η κ. Γεννηματά ανταπάντησε και στη παρέμβαση που έκανε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία της.

«Είναι υποχρέωσή μου να σας απαντώ στα ψέματα και τις προσωπικές προσβολές. Δεν ασχολούμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τη κυβέρνηση γιατί η χώρα χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση κι εσείς δεν είστε. Δεν μπορείτε να παίζετε αυτό το ρόλο», είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Εσείς φέρατε καβάλα στ άλογο τον κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, ως λευκή περιστερά».

Για τις επικρίσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με την στάση του Κινήματος στη ψήφιση της απλής αναλογικής, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά είπε: «Αφού κυβερνήσατε με τον αδελφό Καμμένο φέρατε την απλή αναλογική λέγοντας ότι δεν θα συνεργαστείτε με κανένα κόμμα. Θέλατε ακυβερνησία. Η χώρα θέλει προοδευτική διακυβέρνηση και το μέλλον της είναι στο Κίνημα Αλλαγής».

Τέλος, για τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. η συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Γεννηματά απάντησε στον κ. Τσίπρα πως παραχώρησε ότι είχε καταφέρει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ για την κατηγορία περί μεταγραφών στελεχών από το χώρο του ΚΙΝΑΛ, προς τη ΝΔ, η πρόεδρος του κόμματος σημείωσε ότι μαζί με τη κυβέρνηση επιδιώκουν να τις καθιερώσουν, ως κανονικότητα, αλλά η ίδια προτάσσει την ηθική στη πολιτική.

Η πρωινή παρέμβαση του Γ.  Ραγκούση

Η παρέμβαση του Γ. Ραγκούση το πρωί της Πέμπτης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε λεγοντας πως «είναι αργά για δάκρυα Μιχάλη», καθώς «είναι πια αργά για τον υπουργό να μαζέψει τα αμάζευτα»:

«Πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη»: Διαφοροποίηση Καστανίδη από ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη

Να σημειωθεί ότι η πρόθεση που εξέφρασε το ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει το νομοσχέδειο αφού… πείστηκε από τις «θεσμικές εγγυήσεις» που συμπεριέλαβε ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, καταγράφει ήδη εσωκομματικές αντιδράσεις όπως αυτή του Μιχ. Καστανίδη που τόνισε πως το σχέδιο νόμου βρίσκεται «πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη» – πληροφορίες ότι τέσσερις ακόμη βουλευτές του ΚΙΝΑΛ διαφοροροποιούνται από την επίσημη θέση του κόμματος Γεννηματά.

Αμετροέπειες Χρυσοχοϊδη

«Για το καλό μας» το νομοσχέδιο – γύψος στις διαδηλώσεις, είπε την Τετάρτη ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί, από μια διαδήλωση θέλουμε να θυμόμαστε τα συνθήματα και τους σκοπούς για τους οποίους έγινε, όχι για τα επεισόδια, τις φθορές, την ταλαιπωρία και την ένταση» είπε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «χωρίς καμιά διάθεση σύγκρουσης». Και μετά ξέσπασε σε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ…

Ύστερα, θυμήθηκε και τη …Γένοβα: Παραλήρημα Χρυσοχοϊδη για να υποστηρίξει τον «γύψο» στις διαδηλώσεις: Αναφέρθηκε μέχρι μέχρι και στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και την καταστολή στο λιμάνι της Ανκόνας για να δικαιολογήσει το νομοσχέδιο που έφερε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί