«Η λίστα Πέτσα πνίγει την ανεξάρτητη και την περιφερειακή ραδιοφωνία, τηλεόραση και δημοσιογραφία»

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη, στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και την εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» με τον Σωτήρη Πολύζο (8/7/2020):

Η λίστα Πέτσα πνίγει την ανεξάρτητη και την περιφερειακή ραδιοφωνία, τηλεόραση και δημοσιογραφία.

Στην εκπομπή του Σωτήρη Πολύζου «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» στον τηλεοπτικό σταθμό TRT φιλοξενήθηκε εχθές ο Κώστας Αρβανίτης. 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, κληθείς να σχολιάσει την σκανδαλολογία που επικρατεί στην πολιτική επικαιρότητα, σχολίασε πως η συζήτηση διαφοροποιείται ανάλογα με το αν όντως υπάρχουν στοιχεία γύρω από μία υπόθεση και όχι μόνο φημολογία. «Υπάρχει σκάνδαλο; Αυτό πρέπει να δούμε και μετά ξέρουμε τι κουβέντα κάνουμε. Για παράδειγμα, στο θέμα Μιωνή, υπήρξε μεταγενέστερη διορθωτική δήλωση του ίδιου για όσα ισχυρίστηκε και φάνηκε πως από την αρχή υπήρξε μαγείρεμα σε ότι αφορά τα διαρρέοντα γύρω από τη συνομιλία».

»Δεν βλέπω όμως να ανοίγει κουβέντα γύρω από την άλλη μεγάλη υπόθεση των ημερών, ένα σκάνδαλο που βασίζεται σε στοιχεία και όχι σε “ευσεβείς πόθους” μερικών. Αυτό αναντίρρητα αποτελεί σκάνδαλο, η υπόθεση εμπλοκής αστυνομικών, με τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών, στο σκάνδαλο εκβιασμών και παιδεραστίας. Εδώ δεν είδαμε να δίνεται χώρος, γιατί έχουμε εμπλοκή της ελληνικής δικαιοσύνης».

Όσον αφορά στο πρόσωπο του κ. Καλογρίτσα, και την απόπειρα του φιλοκυβερνητικού τύπου να το επαναφέρει στην επικαιρότητα, ο Ευρωβουλευτής δήλωσε πως «Μόλις τις προάλλες είχαμε απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου η οποία δεν τον δικαίωσε. Τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα του αστικού δικαίου, ανάμεσα στον κ. Καλογρίτσα και τους αντιδίκους του. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό στο οποίο να σχολιάσω εγώ, για τις δράσεις ενός επιχειρηματία με έναν άλλον επιχειρηματικό όμιλο» 

»Βεβαίως», συμπλήρωσε ο Κώστας Αρβανίτης, «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι νομικός εκπρόσωπος του κ. Καλογρίτσα είναι ο Γιάννης Λοβέρδος, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται ως κατηγορούμενος στον φάκελο για τη Novartis. Εγώ θυμάμαι άλλη μια φορά να έχω ζήσει τέτοια ιστορία, όταν δημοσιογραφούσα την περίοδο ΄88-΄92. Πάλι Μητσοτάκηδες είχαμε, πάλι κασσέτες κυκλοφορούσαν, πάλι εμπλέκονταν οι μυστικές υπηρεσίες. Είναι παλιά και πάγια τακτική της Δεξιάς.»

Σχολιάζοντας την ευρύτερη διαφαινόμενη στρατηγική της Ν.Δ. ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας και του περιβάλλοντος Μητσοτάκη είναι ένα. Δεν προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι ίδιοι είναι εντάξει, γιατί αυτό είναι αδύνατον. Προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο αντίπαλός τους είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτούς. Εκεί οδηγεί η λογική του “Όλοι ίδιοι είναι”»

»Εν προκειμένω, ο Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει πως είναι δυνατόν μέσα στην πανδημία να χαρίζονται δουλείες και να στήνονται κόλπα, όπως αυτά με τις ζαρντινιέρες. Αυτά πληρώνουμε τώρα, τις ψευδοπιπεριές του Μπακογιάννη, στις ζαρντινιέρες των 500€. Αυτά είναι επίσης σκάνδαλα, όπως είναι και η Λίστα Πέτσα, που αποδεικνύει ότι η ΝΔ χρηματοδότησε ένα μηντιακό σύστημα που δημιουργεί συνθήκες υπέρ του Μητσοτάκη. Και εδώ μιλάμε για τα μεγάλα ποσά, για τα εκατομμύρια. Όσα πήγαν σε ανύπαρκτα, άγνωστα site, όσα πήγαν σε κλειστά ραδιόφωνα. Η λίστα Πέτσα πνίγει την ανεξάρτητη και την περιφερειακή ραδιοφωνία, τηλεόραση και δημοσιογραφία. Δεν ενισχύει παρά τους πέντε κεντρικούς παίχτες στα ΜΜΕ, αυτούς που μπορούν να κάνουν τη δουλειά της κυβέρνησης».

»Η κατανομή των χρημάτων δεν είναι τίποτα λιγότερο από σκανδαλώδης. Εγώ είμαι υπέρ της κρατικής στήριξης της δημοσιογραφίας. Ξέρω πως είναι να δημοσιογραφείς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θέλει όμως άλλη λογική. Θέλει στήριξη σε όλα τα Μέσα βάσει κριτηρίων, στήριξη στα περιφερειακά Μέσα, όχι μόνο σε όσα ανήκουν στους 4-5 ομίλους που είναι φιλικοί προς τους ιδιοκτήτες της χώρας. Ο Τύπος πρέπει να είναι ανεξάρτητος και να επιτελεί το κάθε μέσο το έργο του όπως το επιθυμεί».

Για τα όσα ειπώθηκαν από το κόμμα της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους του για την υποτιθέμενη διασπορά τουρκικών fake news, ο Κώστας Αρβανίτης μίλησε ανοιχτά:

«O ρόλος του Έλληνα ευρωβουλευτή είναι να υπερασπίζεται τη χώρα του, η οποία με τη σειρά της υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικά της , εθνικά δικαιώματα. Η ΝΔ έπαιξε άσχημο παιχνίδι και φοβάμαι ότι η ιστορία θα την κρίνει ως «χρήσιμο ανόητο». Εγώ κατήγγειλα, αν δείτε τις τοποθετήσεις στο ευρωκοινοβούλιο, έβαλα της φωνές στην ΕΕ και την FRONTEX και είπα, «μην φορτώνετε στην Ελλάδα τις δικές σας ευθύνες”. Η θεμελιώδης διαφωνία μου με την κυβέρνηση είναι ότι η ΝΔ στο εσωτερικό κοινό εντοπίζει το πρόβλημα στους πρόσφυγες και ίσως σε κάποιον βαθμό στον Ερντογάν, και καθόλου δεν απευθύνεται σε αυτούς που φέρουν την κύρια ευθύνη, δηλαδή την κ. Von der Leyen, τον κ. Σχοινά, την ηγεσία της ΕΕ»

»Τι συμβαίνει; Παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια για δικό τους κέρδος και χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες εργαλειακά, όπως και ο Ερντογάν. Εμείς βρισκόμαστε στη μέση. Εγώ απηύθυνα ερώτηση στην FRONTEX, όχι κάποιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ: “Εσείς τι ρόλο παίζετε στα σύνορα, τί κάνετε εκεί; Είναι δουλειά του Έλληνα λιμενικού να κάνει επαναπροωθήσεις; Ποια είναι η γραμμή σας, πώς συνεργάζεστε με τις ελληνικές αρχές;” Υπάρχουν καταγγελίες, όχι από άγνωστες ΜΚΟ, αλλά από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για παράνομες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα. Αυτοί οι δύο οργανισμοί είναι οι βασικοί συνεργάτες της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού. Σε πρώτο χρόνο, εμείς ρωτήσαμε τη κ. Johansson αν ισχύουν αυτές οι καταγγελίες και ποια είναι η θέση της Κομισιόν». Αν ισχύουν πρέπει να ληφθούν μέτρα, αν όχι να καταγγελθούν ως fake news. Αυτή ήταν η ερώτηση. Και διαστρεβλώθηκε. Αν ήταν μια σοβαρή κυβέρνηση θα αξιοποιούσαν μια τέτοια ερώτηση»

»Είναι απαράδεκτο να βγαίνουν Έλληνες βουλευτές στα ΜΜΕ και να δηλώνουν περήφανοι επειδή η χώρα κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις. Αυτές  οι δηλώσεις και οι πρακτικές φέρνουν τη χώρα σε δυσμενή θέση διεθνώς»

»Στα ερωτήματα που τους έθεσε η Επιτροπή LIBE, για τα δικαιώματα, στο Ευρωκοινοβούλιο, οι υπουργοί Χρυσοχοΐδης, Μηταράκης και Κουμουτσάκος, απέφυγαν επιμελώς να απαντήσουν στα ερωτήματα που δέχτηκαν, από ευρωβουλευτές όχι της Αριστεράς, αλλά των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων. Εδώ πρέπει να αλλάξει το αφήγημα και να καταγγελθεί ο ρόλος της ΕΕ, να αναλάβει η ΕΕ ευθύνες, και τον αριθμό των προσφύγων που θέλουν πάνε σε άλλες χώρες και βεβαίως να πάψει να είναι η Ελλάδα φυλακή της Ευρώπης, για ανθρώπους που δεν θέλουν να είναι εδώ. Εδώ κανείς δε θα διαφωνήσει. Η πίεση μας πρέπει να είναι στην ΕΕ να σταματήσει της αιτίες της προσφυγιάς και να αναλάβει τις πραγματικές τις ευθύνες, όχι μόνον χρηματοδοτώντας κέντρα κράτησης (ελεγχόμενα, και όχι κλειστά, όπως προσπαθούσαν να μας πείσουν) ανθρώπων που δεν έχουν κάνει κάτι, δεν έχουν παρανομήσει σε κάτι. Άσυλο αναζήτησαν».

»Είναι μια μάχη εντυπώσεων, μια μάχη που παίζει με τον ανθρώπινο πόνο και εκθέτει ουσιαστικά την χώρα μας, η οποία μέχρι πρότινος ήταν πολύ ψηλά στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά και είχε πάτημα για διεκδικήσεις. Θυμίζω ότι ο ίδιος ο Πάπας είχε έρθει εδώ και μας είχε συγχαρεί για την ανθρωπιά μας, όπως και πάμπολλοι διεθνείς οργανισμοί Η σκληρή δεξιά της Ευρώπης τότε μας δημιουργούσε πρόβλημα, αλλά σήμερα μας λέει “Μπράβο!” σε κάτι που εκείνοι αρνούνται να κάνουν. Δεν το θέλω το μπράβο των Πολωνών, που δεν έχουν ούτε έναν πρόσφυγα στη χώρα και λένε “Κρατάτε”».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί