Ξανά σε γενικό «λουκέτο» για έξι εβδομάδες η Μελβούρνη

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Μελβούρνη λόγω άνευ προηγούμενoυ μετάδοσης του νέου κορονοϊού σε περιοχή της Αυστραλίας, την ώρα που τα κρούσματα στην Νότια Αφρική ξεπερνούν τα 200.000 και οι νεκροί στην Ινδία τους 20.000. Θλιβερά πρωτεία για ΗΠΑ και Βραζιλία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας θα μπει ξανά σε γενικό «λουκέτο» για έξι εβδομάδες, γιατί η έξαρση του νέου κορονοϊού απειλεί να προκαλέσει δεύτερο κύμα κρουσμάτων στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώρια, Ντάνιελ Άντριους, δήλωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι κάτοικοι σε όλη την Μελβούρνη πρέπει να μείνουν σπίτι, αφού η πολιτεία κατέγραψε νέο ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, που ξεπέρασαν τα 190 εν μία νυκτί.

Εξαιρούνται οι μετακινήσεις για εργασία, σχολείο, ιατρική περίθαλψη και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίας, όπως γινόταν πριν εβδομάδες σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων.Advertisement

Ασθενείς του Covid-19 καταγράφονται σε πολλές γειτονιές της Μελβούρνης, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου μετάδοση του στην κοινότητα.

«Πρόκειται για μη βιώσιμα υψηλό αριθμό νέων περιπτώσεων», δήλωσε ο Άντριους. «Πρέπει να το πάρουμε τόσο σοβαρά όσο μια πυρκαγιά. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στους νεότερους ή τους υγιείς ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία τους λέγοντας ότι δεν θέλει να ακούει από εκείνους την άποψη ότι δεν θα τους επηρεάσει. 

«Λοιπόν, θα σας επηρεάσει. Υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν πεθάνει… Όλοι μας ανήκουμε σε οικογένειες. Αγαπημένοι που είναι βαριά άρρωστοι και πιθανώς θα πεθάνουν, αυτό θα σας επηρεάσει επίσης. Και οι περιορισμοί θα σας επηρεάσουν φυσικά» σημείωσε.

«Νομίζω ότι υπήρχε εφησυχασμός και αίσθηση απογοήτευσης και το καταλαβαίνω, πραγματικά δεν το επικρίνω. Το καταλαβαίνω. Όμως, πρέπει να αλλάξει» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το νέο «λουκέτο» ξεθωριάζει τις ελπίδες του πρωθυπουργού Σκοτ ​​Μόρισον, ο οποίος είχε ως στόχο να αρθούν οι περαιτέρω οι περιορισμοί στη χώρα, όπως το κλείσιμο των συνόρων μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της παραλυμένης οικονομίας.

Χθες οι αρχές έκλεισαν τα σύνορα ανάμεσα στις δύο πολυπληθέστερες πολιτείες της Αυστραλίας, τη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, θα κλείσουν επ’ αόριστον, για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, και επιστράτευσε εκατοντάδες αστυνομικούς και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων για την εφαρμογή της απόφασης.

Πάνω από 200.000 κρούσματα στην Ν. Αφρική

Στον υπόλοιπο κόσμο η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 535.025 θανάτους παγκοσμίως και περισσότερες από 11.522.750 μολύνσεις, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.  

Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα η Νότια Αφρική ξεπέρασε τα 200.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό στην ήπειρο, παρά την επιβολή ορισμένων από τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως στα τέλη Μαρτίου τα οποία όμως χαλαρώνουν σταδιακά.

Ειδικότερα, η χώρα μετρά 3.310 νεκρούς και 205.721 κρούσματα με αποτέλεσμα να γίνει η 15η πιο πληγείσα χώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα South Africa Times, οι ασθενείς του Covid-19 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 160.000 μόνο τον τελευταίο μήνα.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση της επαρχίας Γκότενγκ, έδρα του Γιοχάνεσμπουργκ, ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να επιβάλει εκ νέου σκληρό «λουκέτο», αλλά την Παρασκευή ο πρόεδρος της Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.

Την ίδια ώρα, απότομη άνοδο σημείωσαν και οι ασθενών του Covid στην Κένυα, αλλά ούτε εκεί η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη για επιστροφή σε αυστηρά μέτρα.

Αντίθετα, αυξάνει την πίεση για να «σταδιακή επανεκκίνηση» της προβληματικής οικονομίας, μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες περιορισμών κοροναϊών που έχουν καταστρέψει βασικές βιομηχανίες όπως ο τουρισμός. Σκοπεύει άλλωστε να απελευθερώσει εντελώς τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από την 1η Αυγούστου.

Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί στην Ινδία

Στην Ινδία ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 20.000 θανάτων, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και πλησιάζει πλέον τα 720.000 συνολικά, καθώς η χώρα της νότιας Ασίας συνεχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, εν μέσω των ολοένα πιο δυσοίωνων προβλέψεων για την ινδική οικονομία.

Οι νεκροί και οι ασθενείς αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών μηνών καθώς οι αρχές αίρουν το lockdown στη γιγαντιαία χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων, αφού τα μέτρα άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους άνεργους και ανάγκασαν εταιρείες να κλείσουν.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 467 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 20.160.

Έτσι, τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 22.252, με το σύνολό τους να φθάνει τα 719.665. Η Ινδία ξεπέρασε χθες Δευτέρα τη Ρωσία και κατατάσσεται πλέον στην τρίτη θέση στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Πάντως ο δείκτης θνητότητας παραμένει χαμηλός: είναι 0,15, έναντι 3,97 στις ΗΠΑ και 6,65 στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τους υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Θλιβερά πρωτεία για ΗΠΑ και Βραζιλία

Παράλληλα, στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε χθες το όριο των 130.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η χώρα κατέγραψε νέο εξαιρετικά ανησυχητικό ημερήσιο απολογισμό νέων κρουσμάτων μόλυνσης, που ανήλθαν σε σχεδόν 55.000, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Παράλληλα, με 357 επιπλέον θανάτους σε 24 ώρες, οι ΗΠΑ θρηνούν πλέον 130.248 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19 και είναι η η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας. Τα κρούσματα γνωρίζουν από τον Ιούνιο εκρηκτική αύξηση με αποτέλεσμα αρκετές πολιτείες να αναστείλουν τη διαδικασία άρσης των μέτρων. 

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης έφτασε σε επίπεδο που αποτελούσε νέο θλιβερό ρεκόρ την Παρασκευή, όταν ανήλθε σε 57.683. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει τελευταία ικανοποίηση διότι οι ημερήσιοι απολογισμοί των θανάτων βρίσκονται σε πτώση, παρότι ειδικοί προειδοποιούν πως ενδέχεται να ακολουθήσουν την ίδια τροχιά με την καμπύλη των νέων μολύνσεων σε μερικές εβδομάδες. Μολαταύτα, το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας επ’ ουδενί βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησής.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ότι κατέγραψε 620 νέους θανάτους ασθενών και 20.229 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο. Πλέον στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται επισήμως σε 65.487 νεκρούς επί συνόλου 1.623.284 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Θλιβερό ρεκόρ στην Αργεντινή

Στην Αργεντινή οι αρχές ανακοίνωσαν χθες θανάτους, θλιβερό ρεκόρ αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής η πανδημία η οποία έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε 1.582 ανθρώπους επί συνόλου 80.434 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και η μητροπολιτική της περιφέρεια, όπου ζουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι και συγκεντρώνεται πάνω από το 90% των μολύνσεων, τέθηκε εκ νέου υπό αυστηρό περιορισμό από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Με βάση τα νεότερα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση, συνολικά 676 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), δηλαδή αριθμός αυξημένος κατά 26% σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν μία εβδομάδα νωρίτερα.

Τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί στην πρωτεύουσα από την 20ή Μαρτίου είχαν αρχίσει να χαλαρώνουν προοδευτικά τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνέχισε να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας του Μεξικού σημείωσε 480 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.902 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να διαμορφώνεται έτσι σε τουλάχιστον 31.119 νεκρούς επί συνόλου 261.750 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι πραγματικοί αριθμοί των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και αυτών οι οποίοι έχουν υποκύψει εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί είναι πιθανόν πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί