Συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν το Συνδικάτο Εργατουπαλλήων Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλατεια Καζαντζάκη» και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, μέσω της οποίας απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 9 Ιουλίου στην πλατεία Ελευθερίας, στις 7:30 μμ, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Αναλυτικά, το κάλεσμα:

Η κυβέρνηση της ΝΔ δυναμώνει την καταστολή συνεχίζοντας το δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο για το χτύπημα του δικαιώματος της Απεργίας. Προχωράει ένα βήμα μπροστά και ενισχύει παραπέρα το οπλοστάσιο ενάντια στο δικαίωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων να οργανώνουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των αναγκών τους. 

Όπως οι προηγούμενοι, έτσι και οι σημερινοί κυβερνώντες παρουσιάζουν το νομοθετικό τερατούργημα, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν, ως «αθώα» κυβερνητική πρωτοβουλία που γίνεται γα το «καλό» των «πολλών» που ταλαιπωρούνται από τους αγώνες, τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Πρόκειται για χοντροκομμένο ψέμα και αντιστροφή της πραγματικότητας να αυτοπαρουσιάζεται η κυβέρνηση ως «Ο Ρομπέν των δασών» που προστατεύει τους πολλούς και τους αδύναμους την ίδια ώρα που με την πολιτική της, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα αντεργατικά μέτρα, επιτίθεται βάναυσα στα δικαιώματα των εργαζομένων, δηλ. των πολλών για να διευκολύνει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, δηλ. τους λίγους, να απολύουν, να μειώνουν μισθούς, να γενικεύουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, να χειροτερεύουν όλους τους εργασιακούς όρους προς όφελος των συμφερόντων τους.

Αυτό είναι το πρακτικό αντίκρισμα των κυβερνητικών υποσχέσεων για «γρήγορο ξεπέρασμα των δυσκολιών και προβλημάτων» και επιστροφή στην «κανονικότητα». Εργασιακοί χώροι –γκέτο, με εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους σε «ό,τι και όπως θέλει» η μεγαλοεργοδοσία. 

Το κατάπτυστο νομοσχέδιο, που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα και τα προβλήματα θα οξυνθούν και η επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων θα γενικευτεί. Γι΄ αυτό το λόγο, επιχειρεί να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου». Θέλουν να τσακίζουν τη ζωή μας και κανένας να μη βγάζει άχνα.

Δεν πρωτοτυπούν! Όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, στο παρελθόν, επιχείρησαν να μπλοκάρουν τους αγώνες, να ελέγξουν το περιεχόμενό τους στους όρια που δε θίγουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αξιοποίησαν νόμους για να σέρνουν στα δικαστήρια και να καταδικάζουν με ποινές φυλάκισης εργάτες και συνδικαλιστές που αγωνίζονταν για τα συμφέροντα και τις ανάγκες της τάξης τους. Βγάζανε «παράνομες και καταχρηστικές» απεργιακές κινητοποιήσεις κατά απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Επιστράτευαν απεργούς με την απειλή φυλάκισης για να μείνει ανεμπόδιστη η εγκληματική δράση της μεγαλοεργοδοσίας.

Τώρα, βάζουν τον αστυφύλακα να κάνει τον «γκιουλέκα» στα συνδικάτα και τους αγώνες. Να αποφασίζει, σύμφωνα με το πλαίσιο του κεφαλαίου, ποιος αγώνας είναι νόμιμος και ποιος όχι, ποια αιτήματα των εργαζομένων επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται.

Το επόμενο βήμα θα είναι να βγάλουν λίστα με ποια σωματεία είναι νόμιμα , ποιες μορφές πάλης είναι νόμιμες και ποιες παράνομες

Οι εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι με απαγορεύσεις και απειλές από κυβερνήσεις όλων των ειδών διαχείρισης της αστικής εξουσίας, που με νόμους και διατάγματα προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους αγώνες που δεν τηρούσαν «τας υποδείξεις». Όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να βάλουν τους αγώνες στο «γύψο». Σπάσανε τα μούτρα τους. Έτσι θα γίνει και τώρα.

Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά

Με τον αγώνα μας, με πειθαρχημένη απειθαρχία, δεν θα επιτρέψουμε να φιμωθεί η φωνή και οι αγώνες των εργαζομένων

Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για να επιβάλλουμε το δίκιο μας προς όφελος των αναγκών μας, για το αύριο των οικογενειών και των παιδιών μας.

Οι αγώνες μας δεν θα μπουν στο «γύψο»

Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα

«Να μην περάσει η απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων»

Κάλεσμα από την Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση(ΑΡΑΣ), Αριστερό Ρεύμα, ΕΕΚ, ΚΚΕ(μ-λ), Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ) για συγκεντρώσεις την Τετάρτη 8/7 ώρα 11:30 στην πλατεία Ελευθερίας στην στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και την Πέμπτη 9/7, 19.00 στα Λιοντάρια.

Αναλυτικά, το κάλεσμα:

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που αναμένεται να προχωρήσει προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελεί μια νέα πρόκληση για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο, ξυπνώντας μαύρες μνήμες από την ιστορία με απαγορεύσεις, ιδιώνυμα, φακελώματα, διώξεις και φυλακίσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βγάλει στη παρανομία τους λαϊκούς-εργατικούς αγώνες, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις. Στοχεύει στην απαγόρευση, στη ποινικοποίηση, στη καταστολή και τη διάλυση κάθε μορφής διαμαρτυρίας, επιδιώκει να καθυποτάξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης. Δεν είναι καθόλου τυχαία και η χρονική περίοδος που επιλέγει, μιας και έχει γίνει συνήθεια πλέον να ψηφίζονται νομοσχέδια που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις μέσα στο καλοκαίρι, με προφανή στόχο να εκφραστούν οι λιγότερες δυνατές αντιστάσεις από την μεριά του λαού και του κινήματος.

Με τη φόρα που έχει πάρει από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές τομές που επέβαλε το προηγούμενο διάστημα (κατάργηση ασύλου στα Πανεπιστήμια, ανοιχτή ενίσχυση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου με ταυτόχρονο χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία με το νόμο έκτρωμα που ψήφισε αλλά και έντονη αστυνομοκρατία και άγρια καταστολή στη νεολαία, στους πρόσφυγες και μετανάστες και γενικότερα σ’ όποιον αντιδρά) κάνει φανερό ότι σκοπεύει να φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης του συστήματος, του βαθέματός της λόγω πανδημίας και των αδιεξόδων της άρχουσας τάξης στις πλάτες του λαού και της νεολαίας.

Γνωρίζει ότι, αργά ή γρήγορα, κομμάτια του λαού θ’ αναζητήσουν τη λύση στα προβλήματα φτώχειας, ανεργίας και καταπίεσης που το σύστημα τα καταδικάζει, στις μαζικές και συλλογικές αντιστάσεις, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες για περίθαλψη, εκπαίδευση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θωρακίζει νομικά και κλιμακώνει τη κρατική τρομοκρατία και καταστολή απέναντι στον εχθρό λαό, για να επιβάλει την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική του συστήματος.

Το «χουντικής έμπνευσης» νομοσχέδιο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, οι βαριές ποινές και το ιδιώνυμο αδίκημα που προβλέπει, αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη φαρέτρα του αντιλαϊκού νομικού οπλοστασίου του κράτους. Αποτελεί ευθύ χτύπημα και περιστολή στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Κάθε δύναμη του κινήματος, κάθε μαζικός φορέας και κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο.

  • Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, με συγκέντρωση την Τετάρτη 8/7 ώρα 11:30 στην πλατεία Ελευθερίας
  • Καλούμε σε παλλαϊκή διαδήλωση την Πέμπτη 9/7, 19.00 στα Λιοντάρια.  

Η επιτροπή παραμένει ανοιχτή και επιδιώκει τη διερεύνησή της με τη συμμετοχή και άλλων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, φορέων, αγωνιστών/τριών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί