Η Τουρκία «πυροβολεί» την ΕΕ με το βλέμμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία

Η επιθετική διπλωματική τακτική της Τουρκίας ξεδιπλώνεται με κάθε ευκαιρία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θεωρεί εμπόδιο στις σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τη Γαλλία.

Ο επικεφαλής τους τουρκικής διπλωματίας στη συνάντηση που είχε με τον ευρωπαίο αξιωματούχο Ζόσεπ Μπορέλ ανέφερε πως η Αθήνα και Λευκωσία κρατάνε σε ομηρία τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρώπης και προειδοποίησε πως αν οι Βρυξέλλες πάρουν οποιαδήποτε απόφαση που θα στρέφεται εναντίον της Άγκυρας, θα απαντήσει κατάλληλα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκαλώντας για ακόμη μια φορά είπε πως αν η ΕΕ συνεχίσει να στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο τότε η Άγκυρα δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και νέα θέματα καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατήσει στάση ουδετερότητας και «να γίνει μέρος της λύσης και όχι τις σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε πως «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στην πρόθεση της Ε.Ε. να οργανώσει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να βρεθεί λύση στη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επισήμανε πως επιθυμία των Βρυξελλών είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία σε όλα τα «προβληματικά ζητήματα».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε εκ νέου από τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την εμπλοκή της γαλλικής φρεγάτας στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση βρίσκοντας την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στον πρόεδρο Μακρόν. Παράλληλα, δεν δίστασε να πει πως η Γαλλία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη.

Ο Τούρκος αξιωματούχος έθεσε εκ νέου θέμα για τη βίζα των Τούρκων πολιτών αλλά και την τελωνειακή ένωση αναμένοντας από την ΕΕ «να τηρήσει την υπόσχεση της» δηλώνοντας: «Είτε σας αρέσει, είτε όχι, πρέπει να εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις», θέτοντας προ των ευθυνών της την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί