Για εμπλοκή με την υπόθεση του δολοφονημένου Γκιόλια παραπέμφθηκε ο Μ. Σφακιανάκης

Ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με το Documentonews.gr, με αμετάκλητη απόφασή του παραπέμπει σε δίκη με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας τον πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη σχετικά με τη σχέση του με τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 19 Ιουλίου 2010 έξω από το σπίτι του.

Ο Σφακιανάκης εμφανίζεται σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο το οποίο απέρριψε αίτηση αναίρεσης προηγούμενου παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, να είχε σχέσεις με τον Σωκράτη Γκιόλια και μάλιστα να τον προειδοποιούσε για επικείμενους ελέγχους της υπηρεσίας στο σπίτι του.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο Άρειος Πάγος, ότι ο Σφακιανάκης ως επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημέρωνε τον Γκιόλια ότι επίκειται έρευνα της υπηρεσίας της οποία ηγείτο στο σπίτι του, προκειμένου εκείνος να απομακρύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του και κάθε άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να τον συνδέσει με την ιδιότητα του διαχειριστή του blog «troktiko».

Με άλλα λόγια, ο Σφακιανάκης εμφανιζόταν να ενημερώνει τον Γκιόλια για τις κινήσεις των διωκτικών αρχών και να του υποδεικνύει μεθόδους προκειμένου να αποφεύγει τους ελέγχους. Παράλληλα τον ενημέρωνε για τους κινδύνους που πιθανώς διέτρεχε.

Δεν θα δικαστεί για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας για το οποίο τον παρέπεμψε ο Άρειος Πάγος

Για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους, ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεν θα δικαστεί για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας για το οποίο τον παρέπεμψε ο Άρειος Πάγος.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε το 2019 ότι ο Σφακιανάκης πρέπει να δικαστεί για κατάχρηση εξουσίας, καθώς εμφανίζεται να είχε σχέσεις με τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια, να τον ενημέρωνε για κινήσεις των διωκτικών αρχών σε βάρος του και να του υποδείκνυε μεθόδους προκειμένου να αποφεύγει τους ελέγχους. Παράλληλα τον ενημέρωνε για τους κινδύνους που πιθανώς διέτρεχε.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο Άρειος Πάγος, ότι ο Σφακιανάκης ως επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημέρωνε τον Γκιόλια ότι επίκειται έρευνα της υπηρεσίας της οποία ηγείτο στο σπίτι του, προκειμένου εκείνος να απομακρύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του και κάθε άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να τον συνδέσει με το blog «troktiko».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, η συγκεκριμένη περίπτωση κατάχρησης εξουσίας για την οποία κατηγορείτο ο Σφακιανάκης έχει απαλειφθεί από τον νέο ποινικό κώδικα, ενώ ο Άρειος Πάγος είχε λάβει την απόφασή του πριν από τις αλλαγές που ψηφίστηκαν λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Επιπλέον, η υπεράσπιση του Μανώλη Σφακιανάκη υποστηρίζει ότι η μηνυτήρια πάνω στην οποία βασίστηκε η κατηγορία της κατάχρησης, έχει ούτως ή άλλως ανακληθεί. Συγκεκριμένα, ο Σφακιανάκης διώχθηκε με αφορμή μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε κατατεθεί σε βάρος του Γκιόλια τον οποίο ο Σφακιανάκης φερόταν να ενημερώνει ώστε να μη συνδεθεί με την ιδιότητα του διαχειριστή του blog «troktiko».

Το περιοδικό Hot Doc είχε αποκαλύψει ήδη από το καλοκαίρι του 2013, στοιχεία που προκαλούσαν ερωτηματικά για τον ρόλο του Μανώλη Σφακιανάκη στην υπόθεση δολοφονίας του Γκιόλια που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων που αργότερα εμφανίστηκαν ως «Σέχτα Επαναστατών», τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010. Μια σειρά στοιχείων όμως, όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc τον Αύγουστο του 2013, δεν διερευνήθηκαν και ο δημοσιογράφος και διαχειριστής του πλέον επιτυχημένου στην Ελλάδα blog, του γνωστού «troktiko», έμεινε στην ιστορία ως ακόμη ένα θύμα της τρομοκρατίας. Τα ερωτήματα που πλανώνται πάνω από την υπόθεση, δέκα χρόνια μετά το στυγερό έγκλημα, παραμένουν αναπάντητα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί