Σύγχυση και ασυνεννοησία: Αλληλοδιαψεύδονται οι υπουργοί για τον τουρισμό

«Επιτελική»… ασυνεννοησία

Για μια ακόμη φορά οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τουρισμό και η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, δημιουργούν σύγχυση, φανερώνουν ασυνεννοησία και πλήττουν τον τουρισμό. 

Τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το άνοιγμα χερσαίων συνόρων την 1η Ιουλίου σημειώνοντας ότι «ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων». Όμως μόλις την Παρασκευή ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από τα Ιωάννινα ανακοίνωσε ότι ο συνοριακός σταθμός της Κακαβιάς δεν πρόκειται να ανοίξει, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που επικρατεί στην Αλβανία.

Αντιδράσεις όμως προκλήθηκαν και στη Θράκη καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ανοίγει το τελωνείο στις Καστανιές.  Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο τελωνείο δεν έκλεισε λόγω πανδημίας αλλά έκλεισε «πανηγυρικά» από την κυβέρνηση στο πλαίσιο  του πατριωτικού αφηγήματος που καλλιεργούσε από την 1η Μαρτίου, λόγω της συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών. Ως αποτέλεσμα, οι τοπικοί φορείς αντιδρούν έντονα ενώ, σε μια επίδειξη έλλειψης συντονισμού, οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ, αργά το βράδυ της Δευτέρας διέρρευσαν ότι «εκ παραδρομής» ανακοινώθηκε το τελωνείο Καστανέων και πως τελικά δεν θα ανοίξει. 

Μεγάλος προβληματισμός και ακυρώσεις

Γενικότερα η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου,  ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της ανακριβής,  καθώς ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων σε Προμαχώνα και Νυμφαίας, που είναι ήδη ανοιχτά.  Η έλλειψη συντονισμού, υπενθύμιζε το προηγούμενο φιάσκο της κυβέρνησης, 15 μέρες πριν, με τον λανθασμένο χάρτη που δημοσιεύτηκε και το φιάσκο με τους Σέρβους τουρίστες, που αποτέλεσε ένα ακόμη πλήγμα στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας. 

Μεγάλος όμως είναι ο προβληματισμός και στις πλέον τουριστικές περιοχές όπως στην Κρήτη, όπου διαπιστώνονται σοβαρά κενά στα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αιφνιδιαστικές αποφάσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, δέκα πτήσεις λιγότερες αναμένονται τον Ιούλιο, σε σχέση με τον προγραμματισμό που υπήρχε πριν μερικές εβδομάδες.  Τέλος, σε ότι αφορά στις πτήσεις για πολίτες τρίτων χωρών, αναμένεται η διαμόρφωση της σχετικής λίστας σε επίπεδο Ε.Ε., στην οποία θα συμμορφωθεί από την Τετάρτη η Ελλάδα. 

Του Θοδωρή Καραγιαννίδη, tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί