Σκάνδαλο Novartis: Στο φως το έγγραφο του εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Χ. Ντζούρα – Επιβεβαιώνονται οι μάρτυρες

Ολα τα στοιχεία του εγγράφου αντικρούσεων του επίκουρου εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα ταυτίζονται πλήρως με την ουσία της δικαστικής απόφασης και του εξωδικαστικού συμβιβασμού στην Αμερική που οδήγησαν στο πρόστιμο 310 εκατ. δολαρίων μόνο για την Ελλάδα

Το σκάνδαλο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορύφωσή του, με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να δώσει τη δική της ερμηνεία στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο αποκλείει την ανάμιξη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, ενώ, όπως έχει αποκαλυφθεί τις προηγούμενες ημέρες, η δικαστική απόφαση αναφέρεται ρητά στον ρόλο αξιωματούχων της κυβέρνησης στην υπόθεση.

Δείτε επίσης: «Lucentis» και «Exactly»: Η δίωξη Λοβέρδου, η υπερσυνταγογράφηση και οι παράνομες πρακτικές που φούσκωσαν τα κέρδη της Novartis

Σημαντικά στοιχεία για το ίδιο ακριβώς θέμα περιέχονται και στο πολυσέλιδο κείμενο αντίκρουσης των καταγγελιών σε βάρος του, του επίκουρου εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα, το οποίο μαζί με την ανωμοτί κατάθεσή του διαβιβάστηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Η δικαστική απόφαση και το κείμενο του συμβιβασμού των ΗΠΑ με τη Novartis επιβεβαιώνουν πέρα για πέρα όλα όσα έχουν τεκμηριωμένα καταθέσει όχι μόνο οι μάρτυρες (προστατευόμενοι και μη) αλλά και οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς που κλήθηκαν να απολογηθούν στους δύο αρεοπαγίτες (Σοφουλάκη και Ζαχαρή) μετά την ανάσυρση των μηνύσεων των πολιτικών και τις καταθέσεις του Ι. Αγγελή.

Το συγκλονιστικό έγγραφο μπορεί να κρύφτηκε στα συρτάρια της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής και του επιδοτημένου Τύπου, όμως μέσα από αυτό ξεδιπλώνεται για άλλη μία φορά ολόκληρη η υπόθεση του σκανδάλου με αδιάσειστα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε η εταιρεία δωροδοκώντας να εξασφαλίσει υπερκέρδη σε βάρος του δημόσιου ταμείου. Στο συγκεκριμένο τανγκό, εκτός από τα στελέχη της Novartis Hellas, χρειάστηκε να χορέψουν κυρίως αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και γιατροί.

Ολα τα στοιχεία της κατάθεσης Ντζούρα είναι σε πλήρη ταύτιση με τα συμπεράσματα των Αμερικανών που οδήγησαν και στο υπέρογκο πρόστιμο των 310 εκατ. δολ. μόνο για όσα έγιναν στην Ελλάδα. Επιλέξαμε ορισμένα μόνο σημεία του εγγράφου που σχετίζονται με την ουσία της δικαστικής απόφασης των ΗΠΑ και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

1. Στην ένορκη κατάθεσή του στις 3.12.2019 ο Ν. Μανιαδάκης περιγράφει την πρώτη συνάντησή του με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη Βιέννη λέγοντας επί λέξει: «Κανένας. Μόνος μου. Οι Ελληνες μου είπαν να πω ό,τι είπα και στην Ελλάδα και να δηλώσω όλα τα στοιχεία. Η συνάντηση εκεί πήγε πολύ καλά».

Στην ίδια κατάθεση, περιγράφοντας όσα είπε στους Αμερικανούς εισαγγελείς στο Νιου Τζέρσι τον Αύγουστο του 2018, αναφέρει ότι του είπαν πως παρά το γεγονός ότι έχει βοηθήσει, βρέθηκαν στοιχεία σε βάρος του που τον συνδέουν με πολιτικό πρόσωπο. «Εχεις δωροδοκηθεί και έχεις δωροδοκήσει συγκεκριμένο πολιτικό και παραδέξου την αξιόποινη πράξη, πες τη μόνος σου, αλλιώς θα πας κατηγορούμενος κατά το αμερικανικό δίκαιο. Εχουμε αδιάσειστα στοιχεία εναντίον σου και εναντίον υπουργού».

Οταν δε του ανέφεραν το όνομα του Αν. Λοβέρδου, εκείνος απάντησε ότι ποτέ δεν υπήρξε σύμβουλός του, παρά το γεγονός ότι ήταν σύμβουλος πολλών υπουργών. Στο σημείο αυτό ο εισαγγελέας κ. Ντζούρας αναρωτιέται: «Πώς είναι δυνατόν να πιέσαμε εμείς τον Μανιαδάκη και στη συνέχεια να τον στείλαμε στις ΗΠΑ και να τον πείσαμε να καταθέσει εκεί τα ίδια ψεύδη;».

Οταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Λάππας ρώτησε τον Ν. Μανιαδάκη γιατί εφόσον τους άσκησαν αφόρητες πιέσεις οι Αμερικανοί δεν κατέθεσε και σε αυτούς μήνυση, ο Θ. Πλεύρης παρεμβαίνοντας έφτασε στο πρωτοφανές να ζητά από την Ελ. Τουλουπάκη τα ονόματα των Αμερικανών εισαγγελέων που είπαν ψέματα για τον χρηματισμό πολιτικού.

2. Η αναφορά του πρώην εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Ι. Αγγελή ότι σημαντικό πρόβλημα θα υπάρξει αν επέλθει εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ της εταιρείας και των ΗΠΑ, όπως και η κρίση του ότι θα είναι καταστροφικό αυτό για την πορεία της ποινικής έρευνας στην Ελλάδα, διότι «αμέσως θα αποδυναμώσει όλα τα υπάρχοντα στην ελληνική δικογραφία στοιχεία που έχουν ληφθεί από τις ΗΠΑ», παραμένουν ανεξήγητες, ειδικά όταν ο ίδιος ο κ. Αγγελής με κάθε τρόπο απαξίωνε τη δικαστική συνδρομή (δεν παρέλαβε το στικάκι στη Βιέννη) ως μη σημαντική. Τότε όμως προς τι αυτή η εκτίμηση του κ. Αγγελή περί καταστροφής; Μήπως σε αυτή στηρίζονται και οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης;

3. Ο κ. Αγγελής στην προανακριτική κι ενώ ήταν σε γνώση του όλα τα απόρρητα έγγραφα, δήλωσε ότι δεν αναφέρουν πουθενά ανάμιξη πολιτικών. Μάλιστα αυτό το στηρίζει στο ότι τα έγγραφα δεν λένε τη λέξη politicians! Οπως όμως αναφέρει ο κ. Ντζούρας πριν αναλάβει η Ελ. Τουλουπάκη είχαν έρθει δύο έγγραφα ξένων αρχών στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς εκ των οποίων το ένα αναφερόταν ρητά σε χρηματισμό προσώπου με υπουργική ιδιότητα. Εύκολα προέκυπτε δε ποιο ήταν αυτό το πρόσωπο και επομένως δεν υπάρχει μόνο η αντίστοιχη αναφορά στο έγγραφο του 2018. Παραμένει ανεξήγητη η επιμονή του Ι. Αγγελή να θεωρεί τη δικαστική συνδρομή όχι μόνο αχρείαστη αλλά και παράνομη.

4. Αντίθετα η Ελένη Ράικου, σύμφωνα πάντα με τις δικές της καταθέσεις, αποδέχεται την επαφή με τις αμερικανικές αρχές, όπως και το ότι στη θητεία της στάλθηκαν έγγραφα και υποβλήθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής. Αρνείται όμως απολύτως ότι μέσα στα συγκεκριμένα έγγραφα υπήρχε αναφορά για κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ καταφεύγει και σε αδυναμία μνήμης. Επικαλείται πιέσεις από τον Παπαγγελόπουλο προκειμένου να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία το 2017, όμως αυτές οι πιέσεις -όπως αναφέρει ο κ. Ντζούρας- φαίνεται ότι… εξανεμίστηκαν με το που ανέλαβε η Ελ. Τουλουπάκη!

5. Ντζούρας: «Σε συνέχεια όσων εκτίθενται ως άνω υπό στοιχείο 38 ζητώ να του υποβληθεί (σ.σ.: στον Ι. Αγγελή) το ερώτημα, γιατί στο σημείο 33 της μήνυσής του αναφέρεται ότι “…από κανένα έγγραφο δεν προκύπτει ότι δήθεν οι αμερικανικές αρχές υπεδείκνυαν κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

Τουναντίον, όπως έχει καταστεί σαφές, οι περιληπτικές διαπιστώσεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πληροφοριών… δεν περιέχουν την παραμικρή αναφορά σε εμπλοκή πολιτικού προσώπου…”, ενώ στο με αριθμό πρωτοκόλλου 181678043/13.12.2017 έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης Ηνωμένων Πολιτειών/Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος. Οι μικρότερες εταιρείες μέσων ενημέρωσης και η Publicis Hellas είχαν ενταχθεί στο σχέδιο δωροδοκίας.

Ο Φρουζής ενέκρινε τις αιτιολογίες για τις δωροδοκίες (σελ. 21)”, “… Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Φρουζής είχε μία συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του… Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χάνονταν) για τη Νovartis.

Ο Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια… (σελ. 16 παράγραφος με τίτλο ‘Novartis και περικοπή τιμών’)”;». Ο κ. Ντζούρας καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Αγγελή για το ταξίδι στη Βιέννη και τον καλεί να προσκομίσει στοιχεία για το ότι ενήργησε στη συνάντηση εισαγγελέων στη Βιέννη με δική του πρωτοβουλία. Καλεί τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου να ανοίξουν όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες του προκειμένου να έχουν πλήρη γνώση τού ότι δεν ευσταθεί τίποτε από όσα του καταλογίζουν για δήθεν επαφές με Παπαγγελόπουλο ή άλλο πολιτικό πρόσωπο.

Στοχοποίηση

Για την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής αποδείχτηκε καθαρά ότι βασικός στόχος εκτός από την καταδίκη Παπαγγελόπουλου ήταν και η πρωτοφανής στοχοποίηση εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς.

Προκείμενου να καταστεί δε αυτό ευκολότερο χρειάστηκε προφανώς και η έξωθεν βοήθεια της 4ης εξουσίας, που συμπαρίσταται ακούραστα στις προσπάθειες να πείσουν κυβέρνηση και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι (και) η υπόθεση Novartis είναι ένα αποκύημα της φαντασίας. Φτάσαμε στο σουρεαλιστικό πλέον φαινόμενο να κατηγορούν την πρώην κυβέρνηση για παραδικαστικό και παρακράτος η Ν.Δ., οι πρώην συγκυβερνήτες της, το «Πρώτο Θέμα», τα «Παραπολιτικά», ο «ΣΚΑΪ», το «MEGA» και το «Βήμα».

Η διεθνής γλώσσα των αριθμών

Για τις πωλήσεις του φαρμάκου στο έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Ντζούρας συνοψίζει: «Αν αναλογιστείτε ότι μόνο το έτος 2009 το φάρμακο Εucreas είχε άθροισμα σε αξίες άνω των 3 εκατ. ευρώ και το έτος 2010 πλησίον των 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2008 άνω των 500.000 ευρώ, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε, κατά προσέγγιση έστω, το ύψος της παράνομης ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο και οι Ελληνες πολίτες μόνο από την τιμολόγηση ενός φαρμάκου και μόνο για χρονικό διάστημα δύο ετών περίπου».

Και καταλήγει: «Και όλα τα παραπάνω προκύπτουν ενώ αναμένονται απαντήσεις από 25 ακόμη χώρες ως προς τις αντίστοιχες τιμές, γεγονός από το οποίο πιθανολογείται βάσιμα ότι θα προκύψει ακόμη μεγαλύτερη ζημία του ελληνικού Δημοσίου».

Το μεγάλο πάρτι στον χώρο τιμολόγησης του φαρμάκου στη χώρα μας, διαχρονική εγκληματική πολιτική επιλογή κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, που ζημίωσε τη χώρα και συνέβαλε στη χρεοκοπία της, είναι αδιαμφισβήτητο. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα και να τις συγκρίνει με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών για να διαπιστώσει τερατώδεις διαφορές.

Τη μακρά αυτή περίοδο της «έκρηξης» της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά την οποία εναλλάσσονταν στην εξουσία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, κανείς (κυβερνήσεις, υπουργοί, ασφαλιστικά ταμεία, Βουλή) δεν ασχολήθηκε, δεν αναρωτήθηκε, δεν διερεύνησε. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Αυτή η έλλειψη αντανακλαστικών, διορατικότητας και πολιτικής βούλησης ήταν αθώα ή υπήρξε πίσω από αυτή την ιστορία «πολιτικό χρήμα», συναλλαγή με τη Novartis ή και άλλες εταιρείες;

Υπήρξε στην περίπτωση της Novartis Hellas, απαντά η αμερικανική Δικαιοσύνη με ένα κατηγορητήριο που ανάγκασε τον ελβετικό γίγαντα του φαρμάκου να σπεύσει χωρίς δεύτερη σκέψη να υπογράψει εξωδικαστικό συμβιβασμό για ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν ποτέ κυρωθεί βάσει του Ομοσπονδιακού Νόμου περί Διαφθοράς στην Αλλοδαπή. Ελαβε χώρα δωροδοκία με σκοπό να επηρεαστούν η ελληνική κυβέρνηση, οργανισμοί και φορείς και οι αποφάσεις τους προκειμένου να ευνοηθεί η εμπορική δραστηριότητα της Νοvartis Hellas.

Η πορεία των τιμών των φαρμάκων δείχνει τον δρόμο. Για να γίνει κατανοητό το μεγάλο πάρτι στον χώρο τιμολόγησης του φαρμάκου στη χώρα μας επιλέξαμε ένα φάρμακο της Novartis που αποδεικνύει το πώς ο γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας αλώνιζε.

Το αντιδιαβητικό φάρμακο Eucreas της Novartis που κυκλοφόρησε έναντι 135 ευρώ στη χώρα μας επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου, ταυτόχρονα στη Γαλλία πήρε τιμή 60 ευρώ. Εφτασε με τις οριζόντιες μειώσεις των Λοβέρδου, Σαλμά και Γεωργιάδη να κοστίζει δέκα χρόνια αργότερα 50 ευρώ και να είναι τέταρτο σε πωλήσεις στη χώρα μας με τζίρο περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη προωθούνταν τα πολύ φτηνότερα αντίγραφά του.

Ο ελβετικός γίγαντας είχε παρουσιάσει το Eucreas παγκοσμίως ως καινοτόμο. Ηταν; Οχι! Η Novartis πήρε την ουσία του Glycofage, ενός φαρμάκου 50 χρόνων του οποίου η μηνιαία θεραπεία κόστιζε τότε 2,30 ευρώ, και ένα δικό της -δεύτερης γενιάς αντιδιαβητικό-, το Gluvaz, που έκανε γύρω στα 11 ευρώ και τα έβαλε σε ένα χάπι. Δηλαδή μια θεραπεία που κόστιζε 13,30 ευρώ αδειοδoτήθηκε με τιμή 135 ευρώ.

Αντα ΨαρράΝτάνι Βέργου, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί