Την προπαγάνδα ΝΔ – ΚΙΝΑΛ περί “σκευωρίας” την έληξε η ίδια η Novartis με το πρόστιμο μαμούθ

Κι αυτοί κάνουν ότι δεν κατάλαβαν, για να μην καταλάβουμε κι εμείς

Το ποσό των 345 εκατομμυρίων δολαρίων θα πληρώσει η Novartis ύστερα από την εξωδικαστική συμφωνία με την Επιτροπή Χρηματαγοράς της Νέας Υόρκης και το αμερικανικό δημόσιο για το σκάνδαλο και τις παράνομες πρακτικές της σε Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Για τη δράση της στην Ελλάδα η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου, 310 εκ. δολάρια. Στο ενημερωτικό δελτίο του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι, το οποίο εξέτασε την υπόθεση, υπάρχει ευθεία αναφορά και στην πολιτική διάσταση του σκανδάλου στην Ελλάδα, ενώ υιοθετούνται πλήρως οι πληροφορίες και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Δείτε: Απόφαση βόμβα από τις ΗΠΑ: H Novartis επηρέαζε Έλληνες αξιωματούχους για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της

 ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση- κόλαφος των αμερικανικών αρχών ισοπεδώνει τη θεωρία περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis

Έκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ

Κόλαφος

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ΗΠΑ-Novartis είναι κόλαφος για την θυγατρική της εταιρείας στην Ελλάδα και τους κάθε λογής «συνεργαζόμενους», γράφει σε σημερινό του άρθρου ο Στέλιος Κούλογλου.

Πρώτον, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για παρόμοιες πράξεις εκτός των ΗΠΑ.
 
 Δεύτερον, το συνολικό πρόστιμο που επέβαλαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ανέρχεται σε 345 εκατ $ και αφορά τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας στην Ελλάδα και σε δύο ακόμη χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό και φαρμακευτική αγορά: τη νότιο Κορέα (26 εκατ κάτοικοι) και το Βιετνάμ (96 εκατ). Παρόλα αυτά, η μερίδα του λέοντος (310 από τα  345 εκατ) αφορά τις δραστηριότητες της θυγατρικής Novartis στην Ελλάδα.
 
Τρίτον υιοθετούνται πλήρως οι καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» προστατευόμενων μαρτύρων. Τέταρτον, στο κείμενο που συνοδεύει την απόφαση για το πρόστιμο γίνεται λεπτομερής ανάλυση ολόκληρου του συστήματος διαφθοράς που είχε στήσει στην Ελλάδα η ελβετική εταιρεία. Παρένθεση: θα άξιζε να δει κανείς τα μούτρα του κυρίου Στουρνάρα, κεντρικού τραπεζίτη της χώρας παρακαλώ, που είχε προσφάτως υποστηρίξει ότι πρόκειται για «πρόχειρη και επιπόλαιη σκευωρία», προσθέτοντας ότι «δεν βλέπω (ούτε ιατρικό) σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα».
 
Πέμπτον η εταιρεία μπαίνει υπό αμερικανική επιτροπεία, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας. Για τα επόμενα τρία χρόνια, που αποτελούν την «περίοδο της μεταμέλειας» (έτσι ακριβώς) είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις για την πρόοδο της κάθαρσης. Αν κατά τη διάρκεια των εσωτερικών ερευνών, που πρέπει να συνεχισθούν,  βρεθούν νέα στοιχεία, θα πρέπει αμελητί να ειδοποιηθούν οι αμερικανικές αρχές.
 
Τι βρήκε να υπογραμμίσει από όλα αυτά, η Novartis Hellas, αφού είχε πριν ψελλίσει κάποιες γενικούρες ; «Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα». Aυτό είναι μάλλον ανακοίνωση πολιτικού κόμματος, παρά μιας εταιρείας που πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και έχει γίνει διεθνώς ρεζίλι.
 
Πράγματι, το « κόμμα Novartis» γνώριζε ότι αναμενόταν η ανακοίνωση της απόφασης. (τώρα πως το γνώριζε, αν και ήταν top secret, ρωτήστε το -πραγματικό- παρακράτος) . Εδώ πρέπει να οφείλεται και ο εκνευρισμός του «πολίτη Αδωνη», που απείλησε την ανακρίτρια της υπόθεσης με φυλάκιση.  Το σύστημα ήταν προετοιμασμένο γιατί μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, τα διάφορα προπαγανδιστικά μέσα,  έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Η  δε «Καθημερινή» το τερμάτισε, τελειώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ: « Από τις παραδοχές της εταιρείας Novartis Hellas προκύπτει ότι δεν υπήρξαν εξ αρχής στοιχεία για δωροδοκίες Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων ». Αφού το είπαν τα αθώα παιδιά της Novartis Hellas. έτσι θάναι.
 
Στην πραγματικότητα βέβαια κανείς δεν περίμενε από την αμερικανική διοίκηση να κάνει τον εισαγγελέα, απαγγέλλοντας κατηγορίες για πολιτικούς στην Ελλάδα. Τη συνδρομή που είχαν να δώσουν την έδωσαν, μέσα από το γνωστό έγγραφο του FBI για τα 7 πολιτικά πρόσωπα , στα οποία  η αμερικανική υπηρεσία είχε «πέσει επάνω» στη διάρκεια της έρευνας του, καθώς και με το στικάκι για τις τραπεζικές συναλλαγές ενός εκ των 7, που δεν δέχθηκε να παραλάβει ο εισαγγελέας κ. Αγγελής-τώρα βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη σκευωρία του «Ρασπούτιν»- Παπαγγελόπουλου!
 
Στο κείμενο όμως τονίζεται σαφώς ότι οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο «συνειδητά και εσκεμμένα συνενώθηκαν, συνωμότησαν, συνασπίστηκαν, και συμφώνησαν μαζί και μεταξύ τους .. διέπραξαν διεφθαρμένες πράξεις .. με σκοπό να: (i) επηρεάσουν πράξεις και αποφάσεις αλλοδαπού αξιωματούχου  υπό την επίσημη ιδιότητά του  · (ii) να παρακινήσουν τον ως άνω αλλοδαπό αξιωματούχο να πράξει ή παραλείψει να πράξει  ενέργειες κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντος αυτού του αξιωματούχου · (iii) να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε παράνομο πλεονέκτημα  και (iv) να παρακινήσουν τον ως άνω  ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του/της εντός  μιας ξένης κυβέρνησης, ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις  της ως άνω κυβερνήσεως  και οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Hellas ». Η ως άνω κυβέρνηση, που θα βοηθούσε την Νovartis Hellas, δεν είναι η ελληνική; ‘Η μήπως είναι του Βιετνάμ;
 
To συμπέρασμα είναι ότι οι ΗΠΑ πήραν 345 εκατ. δολάρια ζεστό χρήμα για την οικονομία τους. Οι «δικοί μας» είναι χαρούμενοι που δεν αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα σε έναν εξωδικαστικό διακανονισμό, αδιαφορώντας πλήρως ότι αυτός αφορά ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο για το οποίο έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, ανεξάρτητα από το αν τελικώς η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι ο Γεωργιάδης ή ο Λοβέρδος χρηματίστηκαν ή όχι.
 
Ένα σκάνδαλο το οποίο διέφθειρε χιλιάδες ανθρώπους, χαπάκωσε Έλληνες πολίτες που ίσως δεν είχαν ανάγκη να πάρουν  φάρμακα, αλλά τα πήραν γιατί έπρεπε οι εμπλεκόμενοι γιατροί να βγάλουν το«πλάνο» συνταγογράφησης και ζημίωσε με δις την οικονομία της  χώρας. Και αν η δωροδοκία αξιωματούχων για να βοηθηθεί η Novartis Hellas δεν αφορούσε την κυβέρνηση της Κορέας, υπάρχει και σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Η συμφωνία φτύνει δηλαδή την  Νovartis Hellas και τους «συνεργαζόμενους», που παριστάνουν ότι ψιχαλίζει.

Το ενημερωτικό δελτίο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ-Novartis

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως τα στελέχη της Novartis, μεταξύ αυτών και οι προστατευόμενοι μάρτυρες αλλά και άλλα γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, συνειδητά και εσκεμμένα συνωμότησαν και συμφώνησαν μεταξύ τους να διαπράξουν αδικήματα κατά των ΗΠΑ. Ανάμεσα στα αδικήματα αυτά είναι, όπως αναφέρεται στο σημείο «iv» (σελ 15 του ενημερωτικού δελτίου του δικαστηρίου): «να παρακινήσουν τους ξένους αξιωματούχους (σ.σ εννοεί τους Έλληνες αξιωματούχους) να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση και τους Οργανισμούς και τα Όργανα και να επηρεάσουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, των Οργανισμών και των Οργάνων προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Hellas».

Στις αποφάσεις παρουσιάζεται επίσης το δίκτυο που είχε στήσει η Novartis και ο χρηματισμός γιατρών και άλλων προσώπων με ισχυρή επιρροή, ώστε να προωθήσει τα συμφέροντά της. «Από περίπου το 2012 έως το 2015, η Novartis Greece συμμετείχε σε ένα σχέδιο διαφθοράς για την παροχή αθέμιτων αμοιβών  και πραγμάτων αξίας σε ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων κρατικών και κρατικών ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών, για να αποκτήσει ένα αθέμιτο  πλεονέκτημα και να αυξήσει τις πωλήσεις του Lucentis σε Ελλάδα. Επιπλέον, από περίπου το 2009-2012, η Novartis Greece πραγματοποίησε  επιδημιολογικές μελέτες που είχαν σχεδιαστεί κυρίως για την προώθηση των πωλήσεων προϊόντων Novartis στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της συμφωνίας «υποχρεώνεται η εταιρεία να υποβάλλει περιοδικά στο προσωπικό της αρμόδιας Επιτροπής κατά τη διάρκεια τριετούς θητείας, την πρόοδο της μεταμέλειας της και την εφαρμογή μέτρων συμμόρφωσης». «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν ο εναγόμενος ανακαλύψει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν ήδη αναφερθεί στο προσωπικό της Επιτροπής, ότι αμφισβητήσιμες ή “διεφθαρμένες” πληρωμές και μεταφορές κεφαλαίων ενδέχεται να έχουν προσφερθεί, υποσχεθεί, πληρωθεί ή εγκριθεί από τον εναγόμενο(Novartis), ή οποιαδήποτε οντότητα ή πρόσωπο που ενεργεί εκ μέρους του εναγόμενου ή ότι έχουν διατηρηθεί σχετικά ψεύτικα βιβλία και αρχεία, θα πρέπει να αναφερθούν αμέσως».

Το σκεπτικό της απόφασης του Νιου Τζέρσεϊ

Τι προβλέπει η συμφωνία Novartis – ΗΠΑ

Σαράκης: «Νίκη αφιερωμένη στους πολίτες που πλήρωσαν τη διαφθορά και βλέπουν τους ενόχους να κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι»

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το δικηγορικό γραφείο του Παύλου Σαράκη, που εκπροσωπεί προστατευόμενους μάρτυρες, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πλήρη δικαίωση, καθώς όπως σημειώνει η Novartis καλείται να καταβάλλει συνολικά 345.000.000 $ για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα – Ν. Κορέα – Βιετνάμ. «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που επεβλήθησαν βάσει του Ομοσπονδιακού νόμου FCPA για αθέμιτες πρακτικές εκτός ΗΠΑ. Τα 310.000.000 $ αφορούν τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis Hellas. (Το υπόλοιπο πρόστιμο αφορά Ν. Κορέα – Βιετνάμ)».

«Αισθανόμαστε πλήρη δικαίωση για το τιτάνιο αγώνα που έδωσε ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis στην πατρίδα μας. Είναι μια μεγάλη νίκη υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς. Την αφιερώνουμε σε όλους του Έλληνες πολίτες που πλήρωσαν ακριβά την διαφθορά στο χώρο της υγείας στην πατρίδα μας  και βλέπουν τους ενόχους να κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι και να προκαλούν την λογική και την Δικαιοσύνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Novartis Hellas: συνεργαστήκαμε πλήρως

Από την πλευρά της η εταιρεία Novartis Hellas στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η Novartis έχει καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού (FCPA). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Novartis και ορισμένες από τις τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233.9 εκ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκ. δολάρια στην SEC.

Για την περαίωση της έρευνας του DOJ, η Novartis Hellas έχει συνάψει μια συμφωνία αναβολής δίωξης (“Novartis DPA”) για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009. Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis.

Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει. Η Alcon Pte Ltd, πρώην θυγατρική της Novartis, έχει συνάψει χωριστή συμφωνία αναβολής δίωξης με το DOJ (“Alcon DPA”) για ανάρμοστα οικονομικά οφέλη που παρέχονταν σε επαγγελματίες υγείας στο Βιετνάμ, καθώς επίσης για παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων από το 2011 έως το 2014, σχετικά με ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα από έναν προμηθευτή στο Βιετνάμ.

Για την περαίωση της έρευνας της SEC, η Novartis AG κατέληξε σε συμφωνία που επικεντρώνεται σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων, σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στο Βιετνάμ και στη Νότια Κορέα. Οι πρακτικές στην Ελλάδα σχετίζονται με το ανωτέρω οφθαλμολογικό προϊόν και καλύπτονται από τη Novartis DPA καθώς και ζητήματα ελέγχου με δύο μετεγκριτικές μελέτες της Novartis Hellas, τα οποία εντοπίστηκαν από εσωτερικό έλεγχο το 2012 και επιλύθηκαν έως το 2013. Τα ζητήματα στο Βιετνάμ σχετίζονται με τις δραστηριότητες διανομέων της Alcon και αποτελούν αντικείμενο της Alcon DPA. Για τις πρακτικές στη Νότια Κορέα η Novartis έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επίλυσής τους με τις τοπικές αρχές. Τέλος, η συμφωνία SEC εξετάζει ορισμένα ζητήματα εσωτερικού ελέγχου και παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων σχετικά με την τοποθέτηση χειρουργικών συσκευών από την Alcon στην Κίνα.

Όπως αναγνωρίζεται από τo DOJ και την SEC, η Novartis και οι θυγατρικές της, τρέχουσες και πρώην, συνεργάστηκαν πλήρως με τις αρχές για αυτές τις έρευνες και έχουν ήδη λάβει τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.

Shannon Thyme Klinger, General Counsel της Novartis, δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για την εταιρεία έχουν πλέον κλείσει. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο στη δέσμευσή μας να επιλύσουμε παρελθοντικά ζητήματα συμμόρφωσης και να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες μας. Έχουμε εφαρμόσει και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε με υψηλές ηθικές αξίες παγκοσμίως, και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.»

«Από τη χρονική περίοδο των εν λόγω υποθέσεων, η Novartis έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές για να ενισχύσει την προσέγγισή της στα θέματα επαγγελματικής δεοντολογίας, διαχείρισης κινδύνων και συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα, η εταιρία έχει υιοθετήσει πολιτικές συμμόρφωσης βάσει κατευθυντήριων αρχών και ισχυροποίησε τη διαδικασία αναφοράς γεγονότων για πιθανές ανάρμοστες πρακτικές. Τέλος ενοποίησε τα τμήματα Risk Management & Compliance για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη διαδικασία διαχείρισης και μετριασμού των κινδύνων».

Σχετικά Άρθρα

3 Thoughts to “Την προπαγάνδα ΝΔ – ΚΙΝΑΛ περί “σκευωρίας” την έληξε η ίδια η Novartis με το πρόστιμο μαμούθ”

  1. Ευρικλής

    Δεν Καταλαβαίνω πληρώνουν αποζημίωση στις ΗΠΑ επειδή καταχράστηκαν τα ταμεία της Ελλάδας , επειδή χρημάτιζαν για συνυπογράφονται χωρίς λόγο τα φάρμακα τους στην Ελλάδα ? επειδή οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καλύψουν τα ταμεία ?
    Και η Ελλάδα άπλα δεν κάνει καμιά δίωξη ? Δεν διεκδικεί αποζημίωση ?
    1) είμαστε αποικία της Αμερικής και μας κάλυψε που η μαμά είπε ότι τελείωσε ?
    2) Είναι η Ελλάδα τόσο χωρά “φάρος” που οι πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ είναι κρίσιμες ?? Το μέγεθος της αποζημίωσης για την Ελλάδα Προς της ΗπΑ δημιουργεί ερωτήματα .

  2. Anti-logos

    Τώρα άμα αναλύσεις περισσότερο την ανοησία τους, θα βρεθείς με κάνα εισαγγελέα στο σβέρκο. Άστο καλύτερα….
    Τι κάνανε…. και τι ΔΕΝ κάνανε…..
    Αν αφήνανε την υπόθεση στα χέρια της δικαιοσύνης από την αρχή, χωρίς κραυγές και υστερίες, χωρίς να ανακατώσουν το σύμπαν, με απειλές και πουλημένους “κοτζαμάνηδες”, θυμίζοντας μας τα αίσχη του 55 – 65, η το “βρώμικο ’89” με Γρυλλάκηδες και Μαυρίκους, χαφιέδες ρουφιάνους και καπέλο την ΚΥΠ, η ιστορία μάλλον θα τελείωνε αναίμακτα.
    Ο Σημίτης με τα “εργαλεία” του, μιλώντας τότε για “εκσυγχρονισμό”, ΕΝΑ εννοούσε.
    Ότι θα βάλει τους τεχνοκράτες του, με τα νέα σύγχρονα εργαλεία, τεχνολογία, νέους φορολογικούς παραδείσους, δαιδαλώδεις offshore και know-how, να τους μάθει όχι μόνο να κλέβουν, αλλά και να κρύβουν.
    Να μην επαναληφθούν τα ρεζιλίκια με τους “αριθμούς τηλεφώνου” που μας έκαναν καινούριο συκώτι κάποτε.
    Από τους 10 – 15 πολιτικούς και 4 – 5.000 γιατρούς που έστειλε το FBI, ζήτημα να την πλήρωναν 2-3 πολιτικοί και καμιά 150αριά γιατροί, και παρατρεχάμενοι.
    Και τώρα η NOVARTIS δεν θα έβρισκε να πατήσει, σαν άλλη SIEMENS για να μην αποζημιώσει την Ελλάδα, μια Ελλάδα στην οποία η τότε αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα κυβέρνηση, χτυπιέται και αρνείται ότι στην “Τίμια χώρα”(!) τους ΔΕΝ υπήρξε “σκάνδαλο Novartis”(!)

    Γιάντες λοιπόν. “No scandal? No money…..”, μας τρίβουν τώρα στα μούτρα.
    Και όλα αυτά, για να μη χάσει η Βενετιά βελόνι και οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚοι 2-3 “πολύτιμα”(!) στελέχη, ΚΑΙ ΑΝ……
    Και δεν εννοώ ολιγωρία η αδιαθεσία της δικαιοσύνης, αλλά ότι κάποιοι μάθανε καλά το “μάθημα Σημίτη”. Έμαθες να κρύβεις? Έγινες “άξιο μέλος” της παγκόσμιας οικογένειας “λευκών κολάρων”. Μπορεί να δεις τη φάτσα σου και στο …”Forbes”(!).

  3. Δημοσθένης Καραγιάννης

    Κοροϊδευόμαστε ρε παιδιά! Σιγά που θα πληρώσει το πρόστιμο η …Novartis! Όπως πληρώνει η κάθε τέτοια εταιρεία κάθε φορά! Ή μήπως δεν το έχουμε ξαναδει το …σήριαλ;
    Αλίμονο στους λαούς που θα “μετακυλίσει” το πρόστιμο και θα τους κλέψει τη ζωή η “φιλάνθρωπος” πολυεθνική. Τα εδώ τσιράκια της (κυβερνήτες, κυβερνητικοί, υπουργοί (νυν και τέως), βουλευτές, πολιτικοί, αξιωματούχοι, μεγαλογιατροί, μεγαλοκλινικάρχες, δημοσιογράφοι, η ΕΡΤ, τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, κ.λπ.) πανηγυρίζουν θριαμβολογούντες για το ξέπλυμα της ξεδιάντροπης κλεψιάς! Έχουν ξαμοληθεί – λυτοί και δεμένοι – να πείσουν τους “αχυρόνοες” πως οι αποδείξεις για τα δισεκατομμύρια που “χάρισαν” (κανείς δεν είναι τόσο αφελής να πιστεύει ότι τα χάρισαν χωρίς μεγάλα ανταλλάγματα) οι “διαχειριστές” του δημόσιου πλούτου στην πολυεθνική είναι “σκευωρία”! Αλλά είπαμε! Και η “εξευρωπαϊσμένη” Μπανανία δεν παύει να είναι “Μπανανία”. Εμείς τους κάνουμε να μπορούνε …να μας τα κάνουνε…Ολούρ-μου (που λένε κι οι φίλοι μας ανατολίτες)

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί