Κορονοϊός-Σερβία: Ανησυχία για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων

Δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σημειώνεται στη Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 193 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τη νόσο Covid-19 στους 13.565. Μέσα σε τέσσερις ημέρες τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση διπλασιάστηκαν. Το τελευταίο 24ωρο απεβίωσε ένας ακόμη ασθενής, και έτσι τα θύματα από τον κορονοϊό έφτασαν τα 265, ενώ 28 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Στη Σερβία μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί συνολικά 374.875 δείγματα. Χαρακτηριστικό της έξαρσης της νόσου είναι το γεγονός ότι έξω από όλα τα κέντρα υγείας όπου λειτουργούν ξεχωριστά ιατρεία για τον Covid-19, σχηματίζονται μεγάλες ουρές από άτομα που περιμένουν για να εξεταστούν. Δύο κέντρα υγείας του Βελιγραδίου άρχισαν να λειτουργούν επί 24ωρου για να αντιμετωπιστούν επείγοντα περιστατικά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κλινικές στο Βελιγράδι, οι οποίες άρχισαν να λειτουργούν κανονικά μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 7 Μαΐου, επανέρχονται στο καθεστώς νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό, ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση. «Θα περιμένουμε άλλες δύο ημέρες και εάν δεν αλλάξει η συμπεριφορά του κόσμου και αυξηθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, θα επιβάλουμε περιοριστικά μέτρα για να αποτραπεί η έξαρση της νόσου» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς σχολιάζοντας την κατάσταση από τις Βρυξέλες όπου βρίσκεται.

Στην πόλη Τούτιν, στην περιοχή του Σαντζάκ, κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της εμφάνισης πολλών νέων κρουσμάτων. Η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική παντού, ενώ τα εμπορικά καταστήματα, οι καφετερίες και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μέχρι τις 8:00 το βράδυ.

Το ίδιο μέτρο ανήγγειλε και ο δήμαρχος της βιομηχανικής πόλης Κραγκούγεβατς στην κεντρική Σερβία. Η αύξηση των νέων κρουσμάτων αποδίδεται από τους επιδημιολόγους στην απότομη χαλάρωση των μέτρων. Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες και οι αθλητικές εκδηλώσεις με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων, τα γλέντια στα νυχτερινά κλαμπ, οι γεμάτες καφετερίες και τα πολυκαταστήματα, κάνουν τους ειδικούς να είναι ανήσυχοι για την επιδημιολογική κατάσταση στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί