Δυνατό «όχι» στις εξώσεις προσφύγων και στα στρατόπεδα-φυλακές (φωτο)

Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ενάντια στις εξώσεις χιλιάδων αναγνωρισμένων προσφύγων από δομές και διαμερίσματα και τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής.

«Black lives matter, refugee lives matter», «Όχι στα στρατόπεδα-φυλακές», «Ανοίξτε τα σύνορα, κλείστε τα στρατόπεδα» έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό και τα πλακάτ των διαδηλωτών που ξεκίνησαν που διαμαρτυρήθηκαν στο Σύνταγμα ζητώντας να μπει φρένο στην ρατσιστική επίθεσης της κυβέρνησης.

Eurokinissi

Στην κινητοποίηση καλούσαν η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Επιτροπές Προσφύγων από τα καμπ Μαλακάσας, Σχιστού, Κορίνθου, Ελαιώνα, Ριτσώνας, Κορίνθου και πρόσφυγες από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, το Δίκτυο κοινοτήτων της Αφρικής African Solidarity Group, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, η Κοινότητα Μπαγκλαντές στην Ελλάδα, οργανώσεις της αριστεράς, συνδικάτα εργαζόμενων όπως η ΠΟΕΔΗΝ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ),  η ΠΟΣΤ, η ΕΛΜΕ Α.Λιοσίων-Φυλής-Ζεφυρίου, του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, η Ανατρεπτική Κίνηση Ηθοποιών, δημοτικές κινήσεις, η Αλληλεγγύη για όλους και η  ΛΟΑΤΚΙ κίνηση PROUD SENIORS.

Eurokinissi

Στη Θεσσαλονίκη η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και πέρασε, επίσης με τη συμμετοχή κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συλλογικοτήτων και προσφύγων.

Eurokinissi

Στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ τονιζόταν πως αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης εξήγγειλε ότι  θα διαθέσει 133 εκατομμύρια για μάντρωμα προσφύγων στα νησιά σε στρατόπεδα. Οι  δολοφονικές συνθήκες κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά οδηγούν σε απόπειρες αυτοκτονίας. Ακόμη, επιστρέφουν οι ρατσιστικές επιθέσεις, όπως στο Περιστέρι κατά ανήλικου Αλβανού αλλά και οι  εργοδοτικές ρατσιστικές απολύσεις με εξασφάλιση μπράβων από την ΕΛΑΣ.

»Όμως η αντίσταση στο ρατσισμό είναι παγκόσμια και με την εξέγερση στις ΗΠΑ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόϊντ. Οι εργατικοί αγώνες στην Ελλάδα, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους Δήμους, στο πολιτισμό, τον τουρισμό-επισιτισμό δίνουν την στήριξη τους στους πρόσφυγες και κοντράρουν τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς της κυβέρνησης. Ένα νέο κίνημα αλληλεγγύης απαιτεί να δοθούν τώρα σπίτια για όλους, να μην γίνουν οι εξώσεις και να μπει τέλος στον αποκλεισμό στα νησιά και τα καμπ, να κλείσουν τώρα οι Μόριες και οι Αμυγαδαλέζες».

Motionteam 

Στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού διήμερου αύριο, Σάββατο, στα Γήπεδα Μπάσκετ του Ρουφ, Πειραιώς 160 (7μ.μ.) θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Να ξηλώσουμε το ρατσισμό από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα». Ομιλητές οι Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγής τη δίκη της Χρυσής Αυγής και μέλος ΔΣ ΔΣΑ, Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος, Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ  Σωματείου Εργαζόμενων νοσοκομείου Γεννηματάς, Αφροδίτη Φράγκου, ΚΕΕΡΦΑ Μαρουσίου LGTBQ ANTAΡΣΥΑ, Ρ.Χ. πρόσφυγας καμπ Μαλακάσα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο ο Michael Brown, συνιδρυτής του Black Lives Matter από τις ΗΠΑ.

Θα ακολουθήσει (9 μ.μ.) συναυλία αλληλεγγύης με συμμετοχή Mc Yinka and the Fuzzies, Jerome Kaluta, το συγκρότημα αφρικάνικων κρουστών Pentium Africa και οι Idra Kayne.

efsyn.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί