Παγώνουν το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για να ωφεληθούν γνωστές «πλατφόρμες» και η… εκκλησία

Νέα παιχνίδια στην πλάτη των ανέργων

Στις… μυλόπετρες των συμφεροντολογικών επιδιώξεων του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και της εκκλησίας συντρίβονται 36.500 άνεργοι που περιμένουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που έχει ανακοινωθεί από τον Μάρτιο, αλλά ακόμη η προκήρυξη κινείται στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Οι λόγοι της καθυστέρησης είναι σύμφωνα με πληροφορίες δύο:

• Τα «ναζάκια» Βρούτση που θέλει να κάνει υποχρεωτική την κατάρτιση των ωφελουμένων του προγράμματος προκαλώντας νέα ροή κρατικού χρήματος προς τις γνωστές πλατφόρμες του «σκόιλ ελικικού».

• Η απαίτηση της επίσημης εκκλησίας να συμπεριληφθούν και οι μητροπόλεις στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ώστε να αντλήσουν προσωπικό με κρατική και κοινοτική χρηματοδότηση!

Το Documento αποκαλύπτει σήμερα την ανυπόγραφη κοινή υπουργική απόφαση, η οποία έχει μοιραστεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και του ΟΑΕΔ (ώστε να προετοιμαστούν αναλόγως και ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί). Οπως εύκολα μπορεί ο οιοσδήποτε να αναγνώσει στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 της ως άνω αναφερόμενης ανυπόγραφης ΚΥΑ: «Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα οποία έχουν ρόλο παρόχου κατάρτισης. Η συμμετοχή των ωφελουμένων στη δράση της κατάρτισης είναι υποχρεωτική».

Ετοιμάζει αντεπίθεση

Σύμφωνα με όσα αναγράφει η ανυπόγραφη ΚΥΑ, η υποχρεωτική πλέον κατάρτιση θα αφορά όσους ενταχθούν στην κοινωφελή εργασία και θα είναι όπως ρητώς αναγράφεται: «Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 150 ωρών το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης το οποίο υποχρεωτικά θα παρακολουθεί το σύνολο των ωφελουμένων».

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνει, υπό το βάρος της συγκεκριμένης αποκάλυψης, πίσω το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα υπογραφεί η ΚΥΑ, όπως την αποκαλύπτει το Dοcumento, καθίσταται προφανές ότι ο μηχανισμός Βρούτση με τα vouchers κατάρτισης σε επιστήμονες παραμένει ισχυρός και ετοιμάζει την αντεπίθεσή του μέσω των 36.500 ανέργων που θα ενταχθούν στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας. Βέβαια όπως φαίνεται ο Γ. Βρούτσης «αγοράζει» χρόνο προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία από τις πλατφόρμες, βγάζοντας προς τα έξω τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι φορτώθηκε ο ίδιος την κυβερνητική απόφαση για τα «σκόιλ ελικικού» της κατάρτισης των επιστημόνων.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η κατάρτιση προβλεπόταν και τα προηγούμενα έτη, όμως δεν ήταν υποχρεωτική αλλά προαιρετική. Αυτό που φαίνεται να λείπει από την ΚΥΑ είναι η εισηγητική έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς η υποχρεωτική κατάρτιση τόσων ανέργων απαιτεί, όπως προκύπτει από σχετική πληροφόρηση, πρόσθετη χρηματοδότηση.

Πάγωμα διαδικασιών

Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι ότι καίτοι δεν μνημονεύεται στην ανυπόγραφη ΚΥΑ, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ που έχουν αναλάβει τη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των δήμων – περιφερειών – κέντρων κοινωνικής πρόνοιας κ.λπ. φορέων έχουν λάβει εντολή να παγώσουν τις σχετικές διαδικασίες ένταξης των θέσεων ανά φορέα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ΟΑΕΔ έχει τρέξει τις σχετικές διαδικασίες και έχει τις θέσεις που ζητά ο κάθε φορέας αλλά έχει δοθεί εντολή να μην καταχωρηθούν. Ο λόγος, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, είναι ότι θα πρέπει να στείλουν και οι μητροπόλεις θέσεις απασχόλησης ανέργων μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι σαφές ότι αν περάσει η υποχρεωτική κατάρτιση Βρούτση και σταλεί η προκήρυξη στον ΑΣΕΠ ώστε να εκκινήσει η σχετική διαδικασία, θα καταγραφεί τεράστια καθυστέρηση από τον ΟΑΕΔ, αφού δεν έχει γίνει η σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης.

Ολο αυτό το παρασκήνιο ωστόσο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στους 36.500 ανέργους αλλά και στην ίδια την πραγματική οικονομία. Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού ποσού 276 εκατ. ευρώ που δεν θα ανακουφίσει μόνο τους ανέργους αλλά και τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις, αφού είναι δεδομένο ότι ολόκληρο το ποσό που θα εισπράξουν ως αποδοχές οι άνεργοι θα κατευθυνθεί εξ ολοκλήρου στην άμεση κατανάλωση.

Τζώρτζης Ρούσσος, documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί