Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο πρόσθετης στήριξης του τουρισμού, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι βαρύτατες επιπτώσεις της πανδημίας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

«Είμαστε εδώ για να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου, δεν θα διστάσουμε να την δώσουμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς.

«Αν δεν είχαμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα, που φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στον κόσμο της εργασίας θα ήταν πολύ, πολύ χειρότερη» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, έχουμε ακόμη εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον αυτό είναι απαραίτητο». «Το κάνουμε σταδιακά γιατί πρέπει ανά πάσα στιγμή να αξιολογούμε την αντίδραση της αγοράς στην πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται και στα μέτρα που παίρνουμε», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το efsyn.gr.

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση του κλάδου, τον οποίο χαρακτήρισε «πανίσχυρο κινητήρα», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «πάνω από όλα με κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και με διάθεση το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων αλλά και πρόλογος νέων επιτυχιών από την επόμενη σεζόν».

«Υπάρχει και η πείρα και το σχέδιο και οι δυνατότητες. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» σημείωσε και συνέχισε: «Ας αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε ώστε το σχέδιο για την επόμενη δεκαετία του τουρισμού, 2021-2030, να διορθώσει πολλές από τις χρόνιες παθογένειες που μερικές φορές, όλοι μας, επιμελώς κρύψαμε κάτω από το χαλί στηριζόμενοι απλά σε κάποια πολύ ενθαρρυντικά βραχυχρόνια νούμερα».

Επίσης έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. «Είναι μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά εργασίας που σας επιτρέπει να έχετε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αναδιάταξη του προσωπικού σας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν θα έχουν μείωση των απολαβών τους και με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανές θέσεις εργασίας, θα ανοίξουν ξενοδοχεία τα οποία, υπό άλλες συνθήκες και χωρίς αυτά τα πρόσθετα κίνητρα, θα παρέμεναν κλειστά» είπε.

Ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων,  ότι η κυβερνητική επιλογή στα μέσα Μαρτίου να ανασταλεί πλήρως η λειτουργία ολόκληρων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής υπήρξε επιλογή απολύτως συνειδητή. «Γνωρίζαμε ότι ορισμένοι τομείς όπως ο τουρισμός θα πλήρωναν ένα τίμημα εξαιρετικά βαρύ.

Όμως εκείνες τις ώρες η προτεραιότητα ήταν μια, η προστασία της δημόσιας υγείας, η ζωή των Ελλήνων και η θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας ώστε να οργανώσει την άμυνά του απέναντι στον ιό» είπε.

Ρέτσος: Αναγκαία η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο

Από την πλευρά του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος ζήτησε επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον αλλά και σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αφού υπογράμμισε ότι ο τουρισμός θα γίνει σύντομα και πάλι πρωταγωνιστής, έκανε λόγο για τη σύνταξη ενός νέου Εθνικού Συμβολαίου Ανάπτυξης με ορίζοντα την δεκαετία 2020-2030 που θα αναδεικνύει την Ελλάδα ως έναν ώριμο και ασφαλή τουριστικό προορισμό που δεν θα στοχύει πως κάθε χρόνο θα πετυχαίνει ρεκόρ αφίξεων, αλλά θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδο και θα κάνει πράξει την βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος ο κ. Ρέτσος κάλεσε να αφήσουν τον σύνδεσμο εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων, σημειώνοντας ότι η σχέση του με όλες τις κυβερνήσεις είναι διαρκής και αναγκαία για το καλό του ελληνικού τουρισμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί