Στο φως νέο βίντεο με τον θάνατο 27χρονου κατά την σύλληψή του από αστυνομικούς στις ΗΠΑ

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Tucson στις ΗΠΑ ζήτησε την παραίτηση του την Τετάρτη, αφότου κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο ένας 27χρονος από τη Λατινική Αμερική, ο Carlos Ingram Lopez, πέθανε κατά την αστυνομική του σύλληψης πριν από δύο μήνες.

Το βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε από κάμερες αστυνομικών και δεν δημοσιοποιήθηκε μέχρι την Τετάρτη, απεικονίζει ένα φρικτό επεισόδιο στις 21 Απριλίου. Πριν από το θάνατό του, ο Lopez φαίνεται να είναι με χειροπέδες και να παρακαλεί επανειλημμένα στα αγγλικά και στα ισπανικά για νερό και για τη γιαγιά του.

Ο αρχηγός Chris Magnus είπε ότι οι αξιωματικοί δεν έκαναν κεφαλοκλείδωμα στον Lopez. Ωστόσο, είπε ότι παραβίασαν τις οδηγίες περιορίζοντας το θύμα σε επιρρεπή θέση, στραμμένο προς τα κάτω, για περίπου 12 λεπτά προτού ο πάθει καρδιακή ανακοπή και φύγει από τη ζωή. Ο  Lopez μάλιστα είπε στους αξιωματικούς ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Η έκθεση αυτοψίας ανέφερε ότι η αιτία θανάτου ο συνδυασμός του σωματικού περιορισμού με καρδιακή ανακοπή που συνδέεται και με δηλητηρίαση από κοκαΐνη. Τρεις αξιωματικοί παραιτήθηκαν την περασμένη Πέμπτη,  όπως δήλωσε ο αρχηγός Magnus.

Η αποκάλυψη του θανάτου του Lopez έρχεται σε μια στιγμή που πολλοί Λατίνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία μεταχειρίζεται τις κοινότητές τους, ομοίως με τους Αφροαμερικανούς. Την περασμένη εβδομάδα στην Καλιφόρνια, προέκυψε οργή για τη δολοφονία του Λατινοαμερικάνου Andres Guardado, ενός 18χρονου μαθητή από έναν αναπληρωτή σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες. Το επεισόδιο στη Tucson συνέβη περίπου ένα μήνα πριν την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, που πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Η δήμαρχος της Tucson Regina Romero σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μετέφερε τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του Lopez, ενώ εξέφρασε την αγανάκτησή της για το περιστατικό.

«Είμαι πολύ ταραγμένη και εξοργισμένη», είπε η Romero, η οποία είναι η πρώτη Λατίνα που υπηρέτησε ως δήμαρχος της πόλης. «Αυτοί οι αξιωματικοί θα είχαν απολυθεί αν δεν δήλωναν την παραίτηση τους».

Δύο από τους αξιωματικούς που παραιτήθηκαν είναι λευκοί και ένας είναι Αφροαμερικανός, όπως δήλωσε η Lane Santa Cruz, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ενημερώθηκε για το επεισόδιο και εξέτασε το βίντεο την Τρίτη. Ο αρχηγός της αστυνομίας τους αναγνώρισε και πρόκειται για τους Samuel Routledge, Ryan Starbuck και Jonathan Jackson.

Το αίτημα του αρχηγού Magnus να παραιτηθεί φάνηκε να αιφνιδιάζει την Romero, η οποία είπε ότι θα εξετάσει τις λεπτομέρειες του τι συνέβη πριν αναλάβει δράση.

Ο χειρισμός του ζητήματος από το Τμήμα βρίσκεται τώρα υπό έλεγχο. Οι αρχές δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με το θάνατο του Lopez μέχρι την Τρίτη, όταν η Romero ακύρωσε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφού παρακολούθησε το βίντεο.

Πριν από την κυκλοφορία του βίντεο, ο αρχηγός Magnus είχε δηλώσει δημοσίως ότι στην  Tucson  έχουν ένα από τα πιο προοδευτικά τμήματα της χώρας. Είχε απαγορεύσει στο παρελθόν το κεφαλοκλείδωμα και απαιτούσε από τους αξιωματικούς να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση πολιτιστικής ευαισθητοποίησης και επέμβασης σε κρίσεις.

Ο αρχηγός Magnus είπε ότι οι αξιωματικοί απάντησαν σε κλήση σχετικά με την «περίεργη συμπεριφορά» του Lopez, ο οποίος δεν φορούσε ρούχα και φάνηκε να είναι εκτός ελέγχου, όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο. Μάλιστα, ένας αξιωματικός απείλησε τον Lopez με όπλο αναισθητοποίησης με ηλεκτρικό ρεύμα εάν δεν συνεργαζόταν.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο αρχηγός Magnus είπε ότι ζήτησε από το F.B.I. για να ελέγξει το επεισόδιο και πρόσθεσε ότι οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί δεν πληρούσαν τα πρότυπα που καθορίστηκαν στην εκπαίδευση. Πολλά τμήματα έχουν εκπαιδεύσει αξιωματικούς σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν όταν είναι πιθανό να πεθάνουν ξαφνικά από «ασφυξία θέσης»επειδή δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν παρουσιάζουν σημάδια ψυχικής δυσφορίας ή δηλητηρίασης με ναρκωτικά, μια κατάσταση που μερικές φορές αναφέρεται ως παραλήρημα. Οι οδηγίες για τέτοιες περιστάσεις απαιτούν συνήθως από τους αξιωματικούς να μετακινούν τους ανθρώπους στο πλάι ή να τους βάλουν να καθίσουν το συντομότερο δυνατό.

tvxs.gr, με πληροφορίες από nytimes.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί