«Ο Παπασταύρου δεν μπορεί να μιλήσει για τη Μαρέβα, είναι κολλητή του…»

Ποιος «έδωσε» τη Μαρέβα με την υποκλοπή;

Και οι τελευταίες αμφιβολίες πως η γνωστοποίηση της «κασέτας» Μιωνή ήταν συνειδητή επιλογή σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με περιεχόμενο προαποφασισμένο, έχουν εκλείψει. Σε αυτό συνηγορεί τόσο το γεγονός ότι έχουν περάσει 5 χρόνια από την υποκλοπή της συνομιλίας του με τον πρώην Υπουργό Νίκο Παππά και έκτοτε έχει προβεί σε πλήθος καταθέσεων αλλά και η αποκάλυψη ότι τα «γαλάζια» μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, παρανόμως, γνώριζαν το περιεχόμενο όταν κατέθετε ο Νίκος Παππάς ενώ αποδέχτηκαν το υλικό στην Επιτροπή αν και καταφανώς παράνομο.

Όμως αν κάποιος μελετήσει ειδικότερα τις στιχομυθίες που η πλευρά Μιωνή δημοσιοποίησε, θα διαπιστώσει κάποιες διόλου κολακευτικές αναφορές για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη. Άσχετα αν το ηχητικό ή η συρραφή των αποσπασμάτων, παραπέμπουν σε γνήσιο υλικό ή όχι, η πλευρά Μιωνή ισχυρίζεται ότι ο Νίκος Παππάς ζήτησε ο Σταύρος Παπασταύρου να καταθέσει εναντίον της Μαρέβα Μητσοτάκη. Όμως από τις αναφορές και τα συμφραζόμενα, προκύπτει ότι επ’ ουδενί δεν συζητάνε για «κατασκευή» στοιχείων, ενώ και ο ίδιος ο Μιωνής υποννοεί ότι ο Παπασταύρου γνωρίζει επιβαρυντικά στοιχεία για τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά δεν μπορεί να τα καταθέσει γιατί συνδέεται με στενή φιλία.

Πιο αναλυτικά, το απόσπασμα αναφέρει:

  • Μιωνής: […] Και ο Σταύρος [Παπασταύρου] το ίδιο, με ψυχοφάρμακα. Οσο και αν τον μισείτε, άνθρωπος είναι και αυτός.
  • Παππάς: Δεν μισούμε κανέναν, να βγει να μιλήσει.
  • Μιωνής: Και τι να πει; Εσύ θα έβγαινες ποτέ να μιλήσεις για τον Αλέξη; Ε, πώς περιμένεις ο άλλος να βγει;
  • Παππάς: Και τη Μαρέβα, και τη Μαρέβα.
  • Μιωνή: Και τι θες δηλαδή; Είναι κολλητή του φίλη η Μαρέβα. Οταν πέθανε η γυναίκα του Σταύρου και το παιδί του ήταν 7 μηνών, η Μαρέβα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο του στάθηκε. Ηταν σαν δεύτερη μάνα του παιδιού του.
  • Παππάς: Να πάει να τη δώσει… Δεν θα το κάνει ποτέ.
  • Μιωνή: Δεν παίζει αυτό ρε παιδιά, δεν παίζει…

Το ένα ζήτημα που προκύπτει είναι γιατί το υλικό που επιλέχθηκε προσεκτικά και απηχεί τις προθέσεις της Σαμαρικής πτέρυγας της ΝΔ, περιλαμβάνει άβολες αναφορές για τη σύζυτο του Πρωθυπουργού, που μπορούσαν να αποφύγουν. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι αναφορές, ακόμη και αν είναι αληθή όσα αποδίδουν στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ,  δεν δείχνουν κάποια «σκευωρία» εναντίον της αλλά ένα αίτημα για να αποκαλυφθούν τα πραγματικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, ο φιλοκυβερνητικός τύπος φαίνεται να «προσπέρασε» τις συγκεκριμένες αναφορές, αν και ανήγαγε σε μεγάλο θέμα την υποκλοπή. 

Η σχέση Παπασταύρου με Μαρέβα Μητσοτάκη

Ο γνωστός από τα Panama Papers και τη λίστα Λαγκάρντ δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου φέρεται να σχετιζόταν με αρκετές εταιρίες  της συζύγου του Πρωθυπουργού. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ στην Capital Advisor,  που το 2014 μετονομάστηκε σε ZEUS+DIONE, τη γνωστή σήμερα εταιρία ρούχων. Παράλληλα, ως δικηγόρος φέρεται ότι διαχειριζόταν κεφάλαια της Eternia Capital Management, με έδρα τα νησιά Κέυμαν και μέτοχο κατά 50% τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Αν και στο παρελθόν είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση, στη συνέχεια ο Σταύρος Παπασταύρου παραδέχτηκε ότι σχετιζόταν με την εταιρία – που περιλαμβανόταν στα Paradise Papers – και ειδικότερα στη διαχείριση του fund Voyager 360 ltd. Γενικότερα, σε πλήθος δημοσιευμάτων αλλά και από τη συμμετοχή του στις εταιρίες, έχει πιστοποιηθεί ότι ο Σταύρος Παπασταύρου είναι ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση των οικονομικών της συζύγου του Πρωθυπουργού.

Ποιος «έδωσε» τη Μαρέβα με την υποκλοπή;

Η οργανωμένη όσο και μαξιμαλιστική επιχείρηση αντιπερισπασμού της κυβέρνησης με τις «κασέτες» Μιωνή, πιστοποιεί ίσως ότι βρέθηκε σε πολύ δυσχερή θέση αλλά και ότι οι εσωτερικές  έριδες την αναγκάζουν να επιχειρεί «εξαγωγή» προβλημάτων. Διαφωνίες που οφείλονται τόσο στο πολιτικό βατερλώ με τα 20 εκατ. ευρώ της «Λίστας Πέτσα» όσο και με τη διαχείριση της υπόθεσης Novartis από τη σαμαρική πτέρυγα. 

Η προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας έγινε ομολογουμένως άκομψα καθώς η παράνομη υποκλοπή συνομιλίας του Σάμπυ Μιωνή με το Νίκο Παππά, ακόμη και ως συρραφή συζητήσεων, δεν κατάφερε να διαστρεβλώσει τις προσεκτικές τοποθετήσεις του πρώην Υπουργού. Είναι σχετικά ακατάληπτη και μόνο με την παραπλανητική ερμηνεία των ΜΜΕ, μπόρεσε να υπηρετήσει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, αν κάποιος παρατηρήσει τους διαλόγους της Προανακριτικής που επικαλέστηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είναι προφανές ότι ο Θάνος Πλεύρης γνώριζε ήδη από το Μάρτιο ακριβείς εκφράσεις του Νίκου Παππά από την υποκλοπή και επιχειρούσε κατά την κατάθεσή του, να εκμαιεύσει απαντήσεις που θα χρησιμοποιηθούν εκ των υστέρων. Το γεγονός ότι το υλικό αυτό βγήκε από το συρτάρι τώρα, δείχνει σε πόσο δύσκολη θέση βρέθηκε η ΝΔ και ειδικά η σαμαρική πτέρυγα. Που δέχτηκε απανωτά χτυπήματα, με το φιάσκο των «υπόπτων» μη πολιτικών προσώπων, τη δίωξη του συζύγου της Ράικου που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ κατά 1,7 εκατ. ευρώ και το έμβασμα της Novartis σε λογαριασμό της όσο κυρίως με τις αποκαλύψεις για μίζα 2,6 εκατ. ευρώ που εμπλέκει Σαμαρά και Παπασταύρου, και αποκαλύφθηκε την ίδια μέρα.

Εντύπωση όμως προκαλεί ότι το υλικό, που είχαν όλο το χρόνο να το προετοιμάσουν και να απομονώσουν στα επιθυμητά σημεία,  περιέχει ιδιαίτερες αναφορές στη σύζυγο του Πρωθυπουργού που είναι αρκετά άβολες και θα μπορούσαν να αποφύγουν. Αν κάποιος ακούσει το υλικό, ακόμη και αν πιστέψει την εκδοχή περί πίεσης του πρώην Υπουργού, από τις φράσεις του Μιωνή ίσως τεκμαίρεται ότι η Μαρέβα Μητσοτάκη έχει κάτι να κρύψει. Για την πλειοψηφία δεν υπήρχε κανένας λόγος να ξανανοίξει μια συζήτηση για τις δραστηριότητές της συζύγου του Πρωθυπουργού εκτός αν ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να στείλει το δικό του μήνυμα, στο πλαίσιο της εμφύλιας σύρραξης που είναι σε εξέλιξη με το Μαξίμου.  

Αν πάλι, όλες οι κινήσεις γίνονται με την έγκριση Μητσοτάκη και η κυβέρνηση επιχειρεί να διαφύγει συνολικά, οι «κασέτες» Μιωνή δείχνουν ότι τελειώνουν οι εφεδρείες  και οι διαδοχικές αποτυχίες αρχίζουν να φθείρουν αρκετά την κυβέρνηση και με ορατό το σενάριο εκλογών.

Tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί