Επικοινωνιακά τρικ Βρούτση με τις ψηφιακές συντάξεις

Παρά τα επικοινωνιακά τρικ του υπουργού, η αυτόματη διαδικασία θα απαιτήσει χρόνο

Επικοινωνιακή επίθεση αναμένεται αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικά από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με επίκεντρο την πομφόλυγα της ψηφιακής σύνταξης.

Το βέβαιο είναι ότι θα ακούσουμε από τα μπουκωμένα με χρήματα του «Μένουμε σπίτι» και του «Μένουμε ασφαλείς» MME για συντάξεις που θα εκδίδονται σε μερικά δευτερόλεπτα… Λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, αλλά κανείς δεν έχει πει ότι πεθαίνει… Σ’ αυτό ακριβώς αναμένεται να επενδύσει ο Γ. Βρούτσης αλλά και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια ακόμη επικοινωνιακή προσπάθεια δόμησης ηγετικού προφίλ στον πρωθυπουργό και εμπέδωσης μιας ψεύτικης εικόνας ότι όλα δουλεύουν ρολόι στον ΕΦΚΑ. Στην πράξη είναι σαφές ότι θα τροφοδοτήσει με ελπίδα τους υποψήφιους συνταξιούχους για να λάβει πολιτικά οφέλη, ενώ στην πραγματικότητα πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ολα αυτά αφορούν την ψηφιακή σύνταξη, η πιλοτική εφαρμογή της οποίας έχει αρχίσει αλλά σύμφωνα με το τεθέν από τον ίδιο τον Γ. Βρούτση χρονοδιάγραμμα μέσα στον Ιούνιο θα υπάρξει «Εναρξη και πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης “Ατλας” για το 40% των νέων συντάξεων», ενώ μέχρι το τέλος του έτους σύμφωνα με το επικοινωνιακό κυβερνητικό αφήγημα θα επεκταθεί στο 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Στόχος είναι να παρουσιαστεί η ψεύτικη εικόνα ότι όλα στον ΕΦΚΑ δουλεύουν ρολόι και να φιλοτεχνηθεί εκ νέου το ηγετικό προφίλ του Μητσοτάκη

Επικοινωνιακό περιτύλιγμα

Οπως προκύπτει από τις ίδιες τις αποφάσεις του Γ. Βρούτση, η ψηφιακή αλλά σε καμία περίπτωση αυτόματη και μάλιστα εντός δευτερολέπτων απονομή σύνταξης που έχει λάβει την κωδική ονομασία «Ατλας» αφορά μόνο δύο κατηγορίες συνταξιοδοτήσεων και συγκεκριμένα:

-τα αιτήματα μεταβίβασης κύριας σύνταξης λόγω θανάτου του συνταξιούχου και

-τα αιτήματα απονομής γήρατος σε δικαιούχους του τέως ΟΓΑ χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης.

Βέβαια ακόμη και σε αυτές τις «εύκολες» για τη διεκπεραίωσή τους περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων τίθεται ως προϋπόθεση να είναι διαθέσιμα τα ψηφιακά δεδομένα πληρωμών συντάξεων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν το πληροφοριακό σύστημα «Ατλας» δεν διαθέτει τα δεδομένα, θα μεταθέτει την έκδοση των συντάξεων «εν ευθέτω χρόνω».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΕΦΚΑ στην ιστοσελίδα του: «Στην πλήρη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο».

Για να γίνει όμως κατανοητή η ευρύτητα της επικοινωνιακής φούσκας θα πρέπει να ειπωθεί ότι στην υπουργική απόφαση (έχει δημοσιευτεί ήδη από τις 27 Απριλίου) προβλέπεται ότι ακόμη και οι πρώτες από τις περιπτώσεις αυτές που θα αρχίσουν να αποδίδονται ψηφιακά θα γίνουν γνωστές μετά τις 27 Ιουλίου, αφού το σχέδιο της «ψηφιακής σύνταξης» για το επόμενο τρίμηνο θα είναι σε πιλοτική εφαρμογή. Μάλιστα όλη αυτή η διαδικασία θα αφορά τα τέσσερα από τα πέντε στάδια της απονομής της σύνταξης, καθώς το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης, θα εκτελείται αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης. Οταν λοιπόν υφίσταται τέτοια υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, πώς θα γίνει κατορθωτό αυτό; Περαιτέρω, για ποια έκδοση σύνταξης εντός δευτερολέπτων μιλούν ο Γ. Βρούτσης και η διοίκηση του ΕΦΚΑ;

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον νόμο, οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου θα αρχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης «Ατλας» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Οι ασφαλισμένοι που θέλουν να πετύχουν την έκδοση σύνταξης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για κάθε παροχή θα υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση.

Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία χρησιμοποιώντας τους φορολογικούς κωδικούς τους taxisnet και θα καταχωρούν τον ΑΜΚΑ τους και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου (e-mail), ώστε να γίνει η ταυτοποίηση.

Η ηλεκτρονική υποβολή θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986. Πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις θα λαμβάνονται από το σύστημα.

Στο τέλος της διαδικασίας προβλέπεται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 10% των αιτήσεων και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν καταχωρηθεί ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία θα υπάρχουν οι εκ του νόμου συνέπειες.

Τζώρτζης Ρούσσος, documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί