Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου: Με απευθείας ανάθεση η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών σε ιδιώτη εργολάβο από τον δήμο Φαιστού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, μέσω της οποίας καταγγέλλει ότι ο Δήμος Φαιστού ,εκμεταλλευόμενος την ευκολία που παρέχει ο νόμος, παρέδωσε με απευθείας ανάθεση την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών σε ιδιώτη εργολάβο, επικαλούμενος την αδυναμία του, να το πράξει με ίδια μέσα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Ο Δήμος Φαιστού ,εκμεταλλευόμενος την ευκολία που παρέχει ο νόμος, παρέδωσε με απευθείας ανάθεση (ΑΔΑ: 9ΙΞΑΩΗ1-ΜΓ9) ) την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών σε ιδιώτη εργολάβο, επικαλούμενος την αδυναμία του, να το πράξει με ίδια μέσα.

Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης μπορεί να είναι νόμιμη αλλά πόσο ηθική είναι όταν:
 παρακάμφθηκε κάθε δημοκρατική διαδικασία , αφού η απόφαση δεν πάρθηκε από το κυρίαρχο όργανο που
είναι το Δημοτικό Συμβούλιο
 δεν αξιοποίησε το απορριμματοφόρο που του παρείχε η Ε.Ε.Α.Α αλλά και το προσωπικό που προσλήφθηκε
πρόσφατα με την προκήρυξη 3Κ. Η δημοτική αρχή επικαλείται , την προσκόμιση δικαιολογητικών από
νεοπροσλαμβανόμενους για αδυναμία άσκησης των καθηκόντων για τα οποία μόλις είχαν προσληφθεί. Εμείς
ρωτάμε αν είχε ζητηθεί το παραπεμπτικό του άρθρου 7 Ν.4210/2013 , το οποίο αναφέρει:
«2. Η υγεία των υποψήφιων υπαλλήλων να ασκήσουν τα καθήκοντα της αντίστοιχης θέσης, πιστοποιείται με
γνωματεύσεις (α) παθολόγου ή γενικού ιατρού και (β) ψυχιάτρου, είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με βάση
παραπεμπτικό έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται από την υπηρεσία τα καθήκοντα της θέσης που πρόκειται να
καταληφθεί.» .
 παραχωρεί το απορριμματοφόρο στον ανάδοχο για να κάνει τη δουλειά του εκ του ασφαλούς , χωρίς
επιχειρηματικό ρίσκο, ενώ στην απόφαση ανάθεσης αναφέρεται ότι ο ανάδοχος πρέπει να έχει δικό του εξοπλισμό
(!)
 η ανακύκλωση από πρώτη προτεραιότητα που θα έπρεπε να είναι , όλων των Δήμων, όχι μόνο του Δήμου Φαιστού, έχει καταντήσει αποπαίδι. Ενώ θα έπρεπε να εφαρμόζουμε σήμερα , διαλογή στην πηγή-ανακύκλωση- διάθεση υπολείμματος σε ΧΥΤΑ, αντιθέτως , κάποιοι δήμοι δαπανούν προκλητικά τεράστια ποσά για την αποκομιδή σύμμεικτων (βλέπε Δήμος Χερσονήσου) και κάποιοι διαθέτουν με απευθείας ανάθεση τα
ανακυκλώσιμα στον εργολάβο που λειτουργεί το ΚΔΑΥ. Όλα νόμιμα φυσικά, αλλά πόσο ηθικό είναι ένα δήμος να χάνει έσοδα από την ανακύκλωση υλικών και να πληρώνει των εργολάβο να τα μεταφέρει στο ΚΔΑΥ ιδιοκτησίας του (!)και να καρπώνεται διπλό όφελος; Ας αναρωτηθεί ο καθένας!
Σε μια εποχή που η πρόσφατη υγειονομική κρίση του κορονοιού ανέδειξε ,σε αντίθεση με αυτά που προσπαθούν να μας πείσουν, την σπουδαιότητα που έχουν τα δημόσια αγαθά όπως η υγεία και η καθαριότητα , δυστυχώς κάποιοι αρκούνται μόνο σε ευχολόγια , αλλά στην πράξη δεν κάνουν κάτι για την προστασία τους.
Επιπλέον, την περιβαλλοντική παράμετρο της κλιματικής αλλαγής την θυμούνται κάποιοι μόνο όταν συμβεί μια ακραία καταστροφή !Τότε όλοι σπεύδουν να κλάψουν με κροκοδείλια δάκρυα!! Το να κάνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος , αναβαθμίζοντας την ανακύκλωση , από μια απλή κερδοφόρα επιχείρηση , σε ιερό σκοπό το σκέφτηκε κανείς;
Σαν Σύλλογος Εργαζομένων έχουμε δώσει ,χρόνια τώρα ,πολλές μάχες για την προστασία του δημόσιου αγαθού.
Προσπαθούμε να αναδείξουμε όλες τις πτυχές και να ενημερώσουμε τους δημότες ώστε μην αρκούνται στα παραμύθια, αφού πάντα αυτοί καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των άστοχων και χωρίς σχεδιασμό ενεργειών των δημοτικών αρχόντων , έτσι ώστε να απαιτήσουν ποιοτικότερες δημόσιες υπηρεσίες με επίκεντρο το δημότη και το περιβάλλον!!
Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε έχοντας δίπλα μας την κοινωνία της οποίας είμαστε κύτταρο!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί