Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για τις εγγραφές των σωματείων στο «Μητρώο Αθλητικών Φορέων» που επιβάλλει η κυβέρνηση

Επερώτηση για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, σχετικά με το θέμα της εγγραφής των σωματείων στο «Μητρώο Αθλητικών Φορέων», που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Δείτε αναλυτικά την επερώτηση:

 

Προς τον κ. Περιφερειάρχη

Μετά από σχεδόν 2 μήνες εφαρμογής περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, με δυσμενείς τις επιπτώσεις της πανδημίας στα λειτουργικά και οικονομικά δεδομένα του αθλητισμού, ο υφυπουργός  Πολιτισμού και Αθλητισμού και η κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλαν -ενόψει των επερχόμενων εκλογών στις Ομοσπονδίες – τη δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Φορέων», με ασφυκτική καταληκτική ημερομηνία εγγραφής των σωματείων. 

Ειδικότερα, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την άγνοια για το πόσα αθλητικά σωματεία υπάρχουν στη χώρα μας, επιδιώκει την εγγραφή τους, στο υπό σύσταση «ΜΗΤΡΩΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ», μέσα στα ασφυκτικά χρονικά και γραφειοκρατικά πλαίσια που έχει ορίσει, καθιστώντας ανέφικτη τη διαδικασία αυτή. Στην πράξη, χιλιάδες σωματεία, με αποδεδειγμένη δραστηριότητα (συμμετοχή στα πρωταθλήματα, αριθμός μελών, λειτουργία Ακαδημιών, κ.ά.) κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός «ΜΗΤΡΩΟΥ». Μάλιστα, υπό μορφή απειλών, ο υφυπουργός Αθλητισμού δηλώνει, ότι, όσα αθλητικά σωματεία δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή ή την προεγγραφή στο περιβόητο «ΜΗΤΡΩΟ», δεν θα λάβουν (!!!) την κρατική χρηματοδότηση.

Σημειωτέον, η κρατική επιχορήγηση προς τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα, ανέρχεται μόλις στο ποσό των 12 εκατ. Ευρώ (!!!). Με δεδομένο όμως ότι ήδη στο Μητρώο έχουν εγγραφεί περίπου 5.000 σωματεία – σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις – το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε σωματείο στην καλύτερη περίπτωση θα κυμανθεί γύρω στα 2.000 ευρώ (!!!), που δεν φτάνουν ούτε για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία ενός τμήματος υποδομής.

Οι σκοπιμότητες της απόφασης για τη  δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Φορέων» είναι πρόδηλες και σίγουρα δεν αφορούν τις πραγματικές ανάγκες του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των σωματείων, αντίθετα τις υπονομεύει με τις προϋποθέσεις, τις πραγματικές στοχεύσεις και τα ασφυκτικά γραφειοκρατικά πλαίσια που έχει ορίσει . Το έδαφος το προετοίμασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή της ΝΔ το υλοποιεί «δια πυρός και σιδήρου».

Οι πραγματικοί λόγοι που η κυβέρνηση θέλει το «ΜΗΤΡΩΟ» είναι :

Ο ασφυκτικός κομματικός – κυβερνητικός έλεγχος των Αθλητικών Ομοσπονδιών, με το μεθοδευμένο αποκλεισμό αθλητικών σωματείων από τις εκλογές του ερχόμενου Φθινοπώρου και με δεδομένο ότι πολλά από τα σωματεία δεν θα έχουν προλάβει να εγγραφούν ή προεγγραφούν στο «Μητρώο», λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών, που αντικειμενικά δεν μπορούν να τηρηθούν. 

Η άμεση, χωρίς εμπόδια,  πρόσβαση των εταιριών- χορηγών (όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ίδιος ο υφυπουργός), αλλά στην πραγματικότητα για να επενδύσουν επιχειρηματικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, επιλέγοντας σωματεία της αρεσκείας τους για τα χορηγικά τους προγράμματα, εκμεταλλευόμενοι την «ανέχεια» από την ισχνή κρατική χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων και την ανυπαρξία υποδομών.

Η παραπάνω μεθόδευση της κυβέρνησης έχει έναν και μόνο στόχο : Και με τη βούλα, να δημιουργήσει το έδαφος για την χωρίς εμπόδια επιχειρηματική δράση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τον πλήρη έλεγχο των σωματείων (Μητρώο μελών, ακαδημίες, εισιτήρια, τα όποια οικονομικά και τις όποιες υποδομές διαθέτουν, κ.ά.) και των αγώνων, όπως γίνεται στον επαγγελματικό αθλητισμό. Αυτό συνιστά, πλήρη εμπορευματοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, «πετώντας» στην κυριολεξία έξω από το πρωτοκύτταρο του αθλητισμού, τον τοπικό αθλητικό σύλλογο, όλους όσοι μέχρι σήμερα ασχολούνταν αφιλοκερδώς και με μεράκι για τη φανέλα.

Γι’ αυτό άλλωστε, υπάρχουν εντονότατες διαμαρτυρίες – όλο αυτό το διάστημα – από σωματεία και ομοσπονδίες για την πολυπλοκότητα του συστήματος εγγραφής, που έχει δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα σε αυτή τη διαδικασία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πολλά σωματεία να μείνουν εκτός Μητρώου. 

    Στο θέμα αυτό, της εγγραφής των σωματείων στο «Μητρώο Αθλητικών Φορέων», εμπλέκεται το Τμήμα Αθλητισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης, αφού  το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και η δημιουργία του πρέπει να περάσει από τις Διευθύνσεις Αθλητισμού και  Πολιτισμού των Περιφερειών, μέσα από τη χορήγηση σχετικών Βεβαιώσεων ότι τα συγκεκριμένα Αθλητικά Σωματεία έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο και πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας.

Για το ζήτημα αυτό, υπάρχουν διαμαρτυρίες από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζόμενων στις περιφέρειες πανελλαδικά, οι οποίοι -αν και ελάχιστοι- καλούνται να ελέγξουν και να χορηγήσουν Βεβαιώσεις σε  περιορισμένο χρονικό διάστημα σε χιλιάδες Αθλητικά Σωματεία. Η πίεση της καταληκτικής ημερομηνίας  είναι εξοντωτική για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και οδηγεί, μάλιστα την εποχή της πανδημίας, σε απαράδεκτες αντεργατικές καταστάσεις υπερεργασίας και εξουθένωσης των υπαλλήλων. 

Την ώρα που αθλητές και αθλήτριες  βλέπουν μια χρονιά να πηγαίνει χαμένη, προπονητές και μια σειρά εργαζόμενοι να κινδυνεύει η δουλειά και το εισόδημά τους και σωματεία να καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς, η κυβέρνηση βάζει κι άλλα επιπλέον εμπόδια, αντί να στηρίξει τον αθλητικό κόσμο.

Για όλα τα παραπάνω η περιφερειακή αρχή σωπαίνει. Αποσιωπά, τη προσπάθεια της κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το τέχνασμα της κυβέρνησης να ελέγξει την εκλογική διαδικασία των Αθλητικών Ομοσπονδιών. Αποσιωπά κυρίως ότι στις πλάτες των εργαζόμενων της περιφέρειας φορτώνονται οι σκοπιμότητες και τα πολιτικά παιχνίδια του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ για τα Αθλητικά Σωματεία και την «αδιάφορη» στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Αποσιωπά ότι αυτή τη στιγμή τα σωματεία στηρίζονται μόνο από τις συνδρομές των αθλουμένων και των οικογενειών τους και όχι από την πολιτεία, γεγονός που υπονομεύει τη λειτουργία τους και πάει κόντρα στην ανάγκη η πρόσβαση στον αθλητισμό – δικαίωμα για όλους, και ειδικά για τα παιδιά, και όχι πολυτέλεια για λίγους.

Με δεδομένο, λοιπόν,  ότι ο αθλητισμός είναι  λαϊκό δικαίωμα και τα ερασιτεχνικά Σωματεία αποτελούν το κύτταρο του αθλητισμού, ζητούμε από την περιφερειακή αρχή να  απαιτήσει από την κυβέρνηση: 

  • Να παραταθούν οι προθεσμίες στη διαδικασία της εγγραφής στο «Αθλητικό Μητρώο», με δεδομένη την υποστελέχωση στις υπηρεσίες των Περιφέρειας και λόγω των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν. Να μη φορτωθούν στις πλάτες των εργαζόμενων της περιφέρειας οι σκοπιμότητες και τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης της ΝΔ για τα Αθλητικά Σωματεία.
  • Να μην αποκλειστεί από την εκλογική διαδικασία των Ομοσπονδιών κανένα σωματείο με ενεργή δραστηριότητα και συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις το προηγούμενο διάστημα. 
  • Να μη χρησιμοποιηθεί το «Αθλητικό Μητρώο» και τα σωματεία για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών και των εταιρειών. Καμία μορφή επιχειρηματικής δράσης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
  • Να  υπάρξει αυξημένη κρατική χρηματοδότηση, επαρκής για τη λειτουργία των Σωματείων, χωρίς περικοπές των αθλητικών επιχορηγήσεων, με δεδομένες τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στα λειτουργικά και οικονομικά δεδομένα του αθλητισμού. Πάγωμα – ρύθμιση των οφειλών τους για το 2020. Να καλυφθούν όλα τα έξοδα αγώνων, διαιτητών, κριτών.
  • Επαρκής και δωρεάν από το κράτος χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, διαγνωστικών τεστ σε όλα τα αθλητικά κέντρα, επίσημα πανελλήνια πρωταθλήματα, διαιτητές, προσωπικό αγώνων, σε αθλητές και προπονητές. Υγειονομική βοήθεια, όση και όπου απαιτείται, από την πολιτεία, στους αθλητές, στους προπονητές και γενικά σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται και μετέχουν της αθλητικής δραστηριότητας.
  • Να καταγραφεί το σύνολο των αναγκών σε αθλητικές υποδομές και να εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση η υλοποίησή  τους,  όπως  και η συντήρηση και η λειτουργία των υπαρχουσών υποδομών.

                     Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

                                                  ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί