Σκάνδαλο ΠΑΝΓΑΙΑ: «Mίζα» σε Σαμαρά από Παναμά δείχνει κατάθεση μάρτυρα

Μια πολυδαίδαλη διαδρομή χρήματος και μερικά πολύ γνωστά πρόσωπα, ανάμεσά τους και ένας πρώην Πρωθυπουργός, βρίσκονται στην κατάθεση μάρτυρα-κλειδί στους οικονομικούς εισαγγελείς το 2015, που συνδέεται με το σκάνδαλο ΠΑΝΓΑΙΑ, και έφτασε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. 

To σχετικό έγγραφα διαβιβάστηκε στην Επιτροπή και κάνει λόγο για ένα τεράστιο ποσό που φέρεται να δόθηκε διαμέσου του Σταύρου Παπασταύρου στον Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε, σύμφωνα με διαρροές, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, που σημείωσε:”Προτείνουμε να σταλεί επείγον  έγγραφο στην Εισαγγελία Διαφθοράς  και να ρωτηθεί:

  • Ποια υπόθεση ερευνά και ελέγχεται από την Εισαγγελία  Διαφθοράς 
  • Σε ποιο δικονομικό στάδιο βρίσκεται
  • Ποιοι είναι οι ευνοημένοι
  • Με λίγα λόγια : ποιοι τα πήραν “;

Σε σχόλιό τους πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής αναφέρουν: ” Την ώρα που ακούμε για μίζα 2,6 εκατ σε πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ μέσω στενού του συνεργάτη ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του Μιωνη, η ΝΔ επιχειρεί φθηνό αντιπερισπασμό με παράνομα κατατεθείσα ηχογραφημένη συνομιλία. Η γνησιότητα της οποίας δεν ελέγχθηκε καν από καμία δημόσια Αρχή. Όσοι αντιπερισπασμοί και αν επιχειρηθούν παραμένει επίμονο το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η ΝΔ : Για ποιο λόγο  αναμειγνύεται το όνομα Σαμαρα σε εγγραφο της δικογραφίας.

Τι αναφέρει η επίμαχη κατάθεση 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr, στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, που προέρχεται από ελβετική εταιρία ιδιωτικών ερευνών και ενεπλάκη λόγω μιας αγοραπωλησίας ορυχείου νικελίου στη Δομινικανή Δημοκρατία, εντοπίζει αρκετά γνωστά πρόσωπα, που έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη υποθέσεις όπως η Novartis,  η Λίστα Λαγκάρντ ή τα Panama Papers, σε ένα περίπλοκο δίκτυο εταιριών και ανθρώπων που προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα και το Ισραήλ και έγινε ευρύτερα γνωστό στην υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ.

Ανάμεσά τους βρίσκονται ο δικηγόρος και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου που φέρεται εκπρόσωπος εταιριών που ως πραγματικό ιδιοκτήτη έχουν, σύμφωνα με την κατάθεση, τον ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Benny Steinmetz. Eίναι πολυσυζητημένος για την εμπλοκή του σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση ορυχείων, ανά τον πλανήτη αλλά είναι το ίδιο πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στην πολύκροτη υπόθεση του ελληνικού σκανδάλου της ΠΑΝΓΑΙΑ.

Κεντρικό πρόσωπο της κατάθεσης είναι ο Παπασταύρου τον οποίο χαρακτηρίζει “σχυράνθρωπο” του Steinmetz και τον κατηγορεί για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές στη διαδικασία εξαγοράς διαφόρων εταιριών, όπου εμφανίζεται ως δικηγόρος και εκπρόσωπός του. Σύμφωνα με την κατάθεση, στις διάφορες μεθοδεύσεις για τις συναλλαγές εμπλέκονται εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την Ελλάδα και το Ισραήλ, που περιγράφει το σχετικο σχεδιάγραμμα.

Μάλιστα, στον επίκουρο εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση που έλαβε την κατάθεση, παραδόθηκε και συσχετίστηκε  ένα πολύ αναλυτικό σχεδιάγραμμα που περιγράφει πρόσωπα και εταιρίες  σε πολύ μεγάλο εύρος, με επίκεντρο τον Παναμά και διαδρομές σε Ελβετία, Ελλάδα, Ισραήλ. Βόρεια Μακεδονία, Δομηνικανή Δημοκρατία κ.α.

Η αναφορά-σοκ για  2,6 εκατ. ευρώ σε Σαμαρά μέσω Παπασταύρου

Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα και τους ισχυρισμούς του μάρτυρα, από την Fairwinds Assets Incorporated, με έδρα τον Παναμά, δόθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ στο σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου,  με την εκτίμηση (“it is believed”, αναφέρει στα αγγλικά) ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην Πρωθυπουργού στις Εκλογές του Γενάρη του 2015. 

Πρόκειται για πολύ σοβαρή κατηγορία, που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθεί, όμως προκαλεί εντύπωση ότι ενώ στην κατάθεση βρίσκεται το όνομα πολιτικού προσώπου και μάλιστα πρώην Πρωθυπουργού, η υπόθεση δεν διαβιβάστηκε “αμελητί” στη Βουλή, όπως προβλέπεται σχετικά.

Πρόσωπα και Δικαστικοί που απασχολούν την Προανακριτική

Ανάμεσα στο ονόματα που αναφέρονται στη λίστα βρίσκεται και αυτό του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ενώ στο χειρισμό της υπόθεσης ενεπλάκησαν οι δικαστικοί Παναγιώτης Αθανασίου και Ελένη Ράικου, όλοι τους βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης Novartis και  της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου που αφορά στον πρώην Αν. Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Ο μάρτυρας απευθύνθηκε στις ελληνικές αρχές, με επιστολές τους προς το ΣΔΟΕ,οι οποίες διαβιβάστηκαν στον τότε Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου. Η ένορκη κατάθεση ελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2015, από τον τότε επίκουρο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση ενώ για την υπόθεση ΠΑΝΓΑΙΑ, οι συνολικά 22 διώξεις είχαν ασκηθεί από την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. 

Η υπόθεση ΠΑΝΓΑΙΑ

Ο Steinmetz ενεπλάκη στο σκάνδαλο ΠΑΝΓΑΙΑ μέσω της INVEL REAL ESTATE της οποίας κινούσε τα νήματα, επικεφαλής της οποίας φερόταν επισήμως ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου. Το σκάνδαλο, αφορούσε την απίστευτη υπόθεση της εξαγοράς ποσοστού 65.49% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας,  στην οποία είχαν περιέλθει ακίνητα”φιλέτα” της Τράπεζας για αυτό το σκοπό, επί Πρωθυπουργίας Σαμαρά.  Η εταιρία INVEL είχε εξαγοράσει την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ πληρώνοντας τίμημα 653 εκατ. ευρώ που προήλθε από εισφορά σε ακίνητα και, κυρίως, από δάνειο 421 εκατ. ευρώ που πήρε εταιρία-όχημα, με προνομιακούς όρους από την…. ίδια την Εθνική Τραπεζα ! Με ασήμαντη αξία της εταιρίας που δεν ξεπερνύσε τα 250.000 ευρώ και επιτόκιο 2,7% όταν η Εθνική δανειζόταν από τις αγορές με 4,5 % , ενώ στη συνέχεια είχε την υποχρέωση να πληρώνει εγγυημένο μίσθωμα στους νέους ιδιοκτήτες 30 εκατ. ευρώ το χρόνο! 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη δήλωσή της την προηγούμενη Τρίτη, αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, η Γιάννα Παπαδάκου ανέφερε ότι από τα έγγραφα που παρέλαβε νόμιμα, όσο είχε την ιδιότητα της “ύποπτης” συμπέρανε ότι “εκτός από το ξέπλυμα των σκανδάλων της Νοβάρτις και της λίστας Λαγκάρντ, μεθοδεύεται και το ξέπλυμα του σκανδάλου της πώλησης των ακινήτων της Εθνικής ( ΠΑΝΓΑΙΑ)”

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί