Σάλος στη Βρετανία από το βίντεο με τη γονατιά αστυνομικών στο πρόσωπο άνδρα με χειροπέδες

Βίντεο σοκ με αστυνομική βία και στη Μεγάλη Βρετανία. Γονατιά στο κεφάλι έδωσαν αστυνομικοί σε μαύρο άντρα που φορούσε χειροπέδες.

Σε μπελάδες μπήκε η Μητροπολιτική Αστυνομία της Βρετανίας, μετά από βίντεο που δημοσιοποίησε η «Guardian». Στο βίντεο, αστυνομικοί με πολιτικά  ρίχνουν γονατιά στο πρόσωπο ενός μαύρου άντρα που φορά ήδη χειροπέδες και είναι ακινητοποιημένος στο έδαφος. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Χάκνεϊ στο ανατολικό Λονδίνο.

Στο βίντεο ακούγεται η φωνή του 18χρονου άντρα να λέει στους αστυνομικούς: «Δεν αντιστέκομαι» και «δεν έκανα τίποτα» πριν δεχτεί ένα ισχυρή γονατιά στο κεφάλι. Το περιστατικό κατέγραψε πολίτης που βρισκόταν στο σημείο. Η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα, ο οποίος έκανε ποδήλατο. Η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε πως το βίντεο δεν κατέγραψε ολόκληρο το περιστατικό. Υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο επειδή έκαναν έρευνα για κάποιο όπλο στο πλαίσιο προληπτικών περιπολιών για δράση συμμοριών στην περιοχή προσθέτοντας ότι ο 18χρονος και οι άλλοι δύο ποδηλάτες που ήταν μαζί του δεν σταμάτησαν παρά τις επανειλλημμένες εκκλήσεις των αστυνομικών.

Η βίαιη επίθεση των αστυνομικών σημειώθηκε στις 22 Απριλίου, στις 9 το βράδυ στη γωνία των Mulberry Road και Middleton Road στο Hackney, κοντά στο σημείο όπου ένας άλλος μαύρος, ο Rashan Charles πέθανε το 2017, που καταδιώχθηκε από αστυνομικό. Το δεύτερο περιστατικό αστυνομικής βίας Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μετά από αυτό στο Γκρίνουιτς όταν αστυνομικοί ψέκασαν με σπρέι πιπεριού από μικρή απόσταση έναν επίσης μαύρο άνδρα στον οποίο είχαν περάσει χειροπέδες. Στο δεύτερο επεισόδιο που σημειώθηκε στις 22 Μαΐου στο Γκρίνουιτς θύμα αστυνομικής βίας έπεσε ένας 36χρονος ο οποίος χαρακτήρισε «κατάπτυστο» τον τρόπο με τον οποίο τον χειρίστηκαν οι αστυνομικοί. «Τους είπα μην με σκοτώσετε, δεν μπορώ να ανασάνω» δήλωσε ο ίδιος.

Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ο 36χρονος, ο οποίος είναι πατέρας έξι παιδιών, κινούνταν ύποπτα κοντά σε ένα αυτοκίνητο και αντιστάθηκε.

Με πληροφορίες από Guardian

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί