Σ. Βαρδάκης: «Με στοχευμένες πολιτικές η Κυβέρνηση οδηγεί τους εργαζόμενους σε αναξιοπρέπεια και στη φτώχεια»

Συνάντηση με θέμα την Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποία θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις και η στήριξη των εποχικών εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Κ.Η.).

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος και η γ.γ. του Ε.Κ.Η., κ Στέλιος Βοργιάς και κα Ελένη Μανουσάκη, ο πρόεδρος και ο γ.γ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, κ.κ. Νίκος Κοκολάκης και Νίκος Σμυρνάκης, ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού, κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης, ο πρόεδρος και ο γ.γ. του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο ΕΡΜΗΣ», κ.κ. Σταύρος Σεραφειμίδης και Γιώργος Μανουσάκης, ο γ.γ. του Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών και λοιπού προσωπικού κουζίνας Ν. Ηρακλείου, κ. Νεκτάριος Μωϋσάκης, καθώς και εκπρόσωποι των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων & Υπαλλήλων Επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η νέα διευκρινιστική Κ.Υ.Α. οικ. 23102/477/2020/13-6-20 (ΦΕΚ Β’ 2268), αλλά και η αγανάκτηση για το ότι, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, δε μπορεί προς στιγμήν να υποστηρίξει την αναδρομική ισχύ των καταχωρήσεων κάτι το οποίο de facto καθιερώνει την εκ περιτροπής εργασία, και δεν τηρούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Βαρδάκης υπογράμμισε:

«Η Κυβέρνηση όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με τη διγλωσσία των αποφάσεών της στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί για αναδρομική καταχώρηση προσλήψεων, αλλά αντίθετα επιτείνει την αγωνία των εργαζομένων και ευνοεί την εκ περιτροπής εργασία την οποία μάλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν να καταργηθεί. Δεν θωρακίζει την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της Κλαδικής Σύμβασης στον επισιτισμό, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τους μισθούς, καθώς η μισθολογική κάλυψη από την πλευρά του κράτους γίνεται κατά 20% μικρότερες αποδοχές. Σχετικά με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά λεωφορεία, η επαναπρόσληψη θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από 20/5 και 1/5 αντίστοιχα, όπως προέβλεπε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους.

Επιπλέον, η Κ.Υ.Α. αφήνει εκτεθειμένους συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνταν σε τουριστικές επιχειρήσεις που ενδεχομένως δε λογίζονται ως εποχικές. Αν και είναι άνεργοι αυτή τη περίοδο, έχουν μείνει εκτός κάθε μέτρου προστασίας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει στις επιχειρήσεις των μεταφορών, του τουρισμού και της εστίασης, που είναι οι πλέον πληττόμενες, το κράτος να καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών και το 40% του μισθού και ο εργοδότης να πληρώνει το 60% του μισθού.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική και οικονομική κάλυψη όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στον επισιτισμό – τουρισμό, αλλά και η άμεση επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί