«Το Υπουργείο Παιδείας εμπαίζει τους Κοινωνικούς Επιστήμονες»

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας από τον υπό σύσταση Σύλλογο Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών Γενικής Εκπαίδευσης- ΣΕΚΕΓΕ ΠΕ78

Η απαράδεκτη στάση του Υπουργείου Παιδείας τον τελευταίο καιρό, προμήνυε τις προθέσεις του. Εμπαίζοντας τους Κοινωνικούς Επιστήμονες, μέσω παρελκυστικών τακτικών και με πρόσχημα την υποτιθέμενη αναμονή της εισήγησης του ΙΕΠ για τα μαθήματά μας,  αποκλείοντάς μας από το δημόσιο διάλογο και λειτουργώντας αντιδημοκρατικά, αφενός αντικατέστησε την Κοινωνιολογία με τα Λατινικά στις πανελλαδικές εξετάσεις και αφετέρου προέβη στον εξοβελισμό των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών από τη Β΄ Λυκείου και στη μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου. Για το Υπουργείο, οι μαθητές δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όσα τους αφορούν ως κοινωνικά και πολιτικά όντα!

Μέσω συνοπτικών διαδικασιών, άνευ διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς Κοινωνικών Επιστημών και χωρίς επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση:

  • Στερεί από τους μαθητές του Λυκείου θεμελιώδεις γνώσεις, πολύτιμες για την επιβίωσή τους στη σύγχρονη κοινωνία. Στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας, όπου οι μαθητές καλούνται να ψηφίσουν, χάνουν πλέον τη δυνατότητα να διαμορφώνουν πολιτική και κοινωνική συνείδηση μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία προσεγγίζοντας ζητήματα, όπως η  λειτουργία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, η δημοκρατία και οι αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος, η παγκοσμιοποίηση, οι έμφυλες ταυτότητες, το δίκαιο και  η παραβατικότητα, η μετανάστευση, η φτώχεια, η ανεργία, η λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Στερεί από τους μαθητές της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών που θα είναι υποψήφιοι στις πανελλαδικές για όλες τις σχολές των Κοινωνικών Επιστημών (όπως Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας, Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημόσιας Διοίκησης) το προπαρασκευαστικό μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», που αποτελεί γνωστικό θεμέλιο για τα πανεπιστημιακά αυτά τμήματα, καθώς το περιεχόμενό του άπτεται των βασικών προσεγγίσεων στην Οικονομία, την Πολιτική Επιστήμη  και την Κοινωνιολογία, αλλά και με αναφορά στις μεθόδους των Κοινωνικών Επιστημών. Αντί το μάθημα αυτό να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ωρολόγιου προγράμματος καταργείται!
  • Στερεί συνολικά από τη νέα γενιά, τη δυνατότητα κατανόησης και ερμηνείας των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που συντελούνται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε μια χρονική συγκυρία, που είναι απαραίτητο οι μαθητές να εφοδιάζονται με γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν σε μια περίπλοκη πραγματικότητα, μένουν έκθετοι, χωρίς πολιτική παιδεία, που καλλιεργεί την υπευθυνότητα, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο.
  • Περαιτέρω, αφανίζει τον κλάδο των Κοινωνικών Επιστημών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθόσον στερεί αφενός από όλους τους συναδέλφους διδακτικές ώρες, αφετέρου από τους αναπληρωτές κι ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78 που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στη δημόσια εκπαίδευση, τη δυνατότητα εργασίας, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας.

Καλούμε  όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους συναδέλφους μας από κάθε κλάδο, να στηρίξουν τους Κοινωνικούς Επιστήμονες στον αγώνα τους για ένα σχολείο που στοχεύει στη διαμόρφωση  του αυριανού ενεργού, υπεύθυνου κι ενημερωμένου πολίτη και στην ουσιαστική μόρφωση όλων  των παιδιών της χώρας. 

Καλούμε το Υπουργείο να πάρει πίσω την υπ. αριθμ. 74182/Δ2 απόφαση για το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου και να προβεί σε ουσιαστικό διάλογο με τους Κοινωνικούς Επιστήμονες.

ΣΕΚΕΓΕ ΠΕ78

 anaplirotespe78@yahoo.com

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί