Σ. Βαρδάκης: Επιτακτική ανάγκη ο έλεγχος των πληθυσμών των λεοντόψαρων στη Μεσόγειο, που απειλεί τη βιοποικιλότητα της περιοχής

Έρευνες περιβαλλοντικών οργανώσεων υποδεικνύουν την περιοχή της Μεσογείου ως ένα από τα πιο ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενώ βιώνουμε ήδη στη γεωργία και στην αλιεία τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Παρατηρήθηκαν δε πολυπληθείς πληθυσμοί λεοντόψαρων, όπως παλαιότερα και λαγοκέφαλων, που ήρθαν για να μείνουν σύμφωνα με τους ειδικούς, στις νότιες θάλασσες της Κρήτης. 

Για το θέμα επανέρχονται με ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης με τον βουλευτή και πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη.

Σύμφωνα και με τον κανονισμό ΕΕ αριθ. 508/2014 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (Ε.Τ.Θ.Α.), δύναται να υποστηρίξει δράσεις και µε τη συμμετοχή αλιέων, κατά περίπτωση, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας όπως η αποκατάσταση συγκεκριμένων θαλάσσιων και παράκτιων οικοτόπων για τη στήριξη βιώσιμων αλιευτικών αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής προετοιμασίας και αξιολόγησής τους.

Στην συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα τον Σεπτέμβρη του 2018, μεταξύ των Ευρωπαίων Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, με στελέχη της Γενικής Γραμματείας για την Αλιεία στη Μεσόγειο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (GFCM-FAO) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), η χώρα μας, έθεσε το θέμα την προστασίας της μικρής παράκτιας αλιείας από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, όπως την είσοδο εισβολικών ειδών στη Μεσόγειο (Λεσσεψιανοί Μετανάστες).

Το λεοντόψαρο προήλθε από την Ερυθρά Θάλασσα, όπως και ο λαγοκέφαλος και άλλα “λεσσεψιανά” είδη. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να ζήσει μέχρι και 15 χρόνια, ενώ τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 15.000 αυγά κάθε φορά. Οι θηρευτές του είναι μεγάλα ψάρια (καρχαρίες, μεγάλοι ροφοί) που δεν υπάρχουν στη Μεσόγειο.

Η ισχύς του δηλητηρίου του είναι μεγάλη και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, έμετο, ναυτία και σε κάποιες περιπτώσεις το θύμα να ανεβάσει πυρετό, να κάνει σπασμούς κ.α.

Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι σε κίνδυνο αφού το λεοντόψαρο τρώει τον γόνο, πιάνει τα θαλάμια των ροφών και πολλαπλασιάζεται ταχύτατα.

Η διατήρηση και η προστασία της βιοποικιλότητας έχουν ανυπολόγιστη αξία, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά για το σύνολο των κοινωνιών, καθώς η υποβάθμιση της άγριας ζωής και των οικοσυστημάτων έχει και οικονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις. 

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές όπου παρουσιάστηκαν οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί κινδυνεύουν οι λουόμενοι.

Τέλος, σε προηγούμενη ερώτησή του κ. Βαρδάκη σχετικά με το λαγοκέφαλο, το Υπουργείο δεν δεσμευτήκατε ως προς το χρόνο ένταξης απορρόφησης του μέτρου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (Ε.Τ.Θ.Α.) για τη χαρτογράφηση, τον έλεγχο εξάπλωσης και τις δράσεις για πρόληψη εμφάνισης και εξάλειψης χωροκατακτητικών ξένων ειδών.

Συνεπώς οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να πληροφορηθούν:

  1. Έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση δράσεων, που αποσκοπούν στην χαρτογράφηση, την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών; 
  2. Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθετε να αναλάβει για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η εξάπλωση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί