ΣΥΡΙΖΑ: Κατέρρευσε ο κυβερνητικός μύθος για διευκολύνσεις στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων

Άνθρακες ο θησαυρός!

Σκληρή κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης στην Οικονομία ασκεί το Τμήμα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ απέχει πολύ από την πραγματική οικονομία, από την ελληνική κοινωνία και αδυνατεί να πιάσει το σφυγμό της και να καταλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη στη Βουλή (12.6.2020), αλλά και το από 15.6.2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών,  καταρρέει πλήρως ο μύθος για τις διευκολύνσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών. ΚΑΝΕΝΑ πραγματικό μέτρο διευκόλυνσης για τους πολίτες!!! Οι υποτιθέμενες διευκολύνσεις που ευαγγελίζονταν η κυβέρνηση, δεν περιλαμβάνουν κάποιο ουσιαστικό μέτρο για πληττόμενους επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα. Αποτελούν επικοινωνιακού τύπου ρυθμίσεις, που απλά μετατοπίζουν κατά 1 με 2 μήνες τον χρόνο αποπληρωμής” εξηγεί το Τμήμα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.. 

Πιο συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

– Αντί για 5 δόσεις, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 6, παρέχοντας ένα μήνα μόνο παράταση. Η ρύθμιση σε 6 αντι για 5 δόσεις που ισχύει, το μόνο που πετυχαίνει αυτή την περίοδο είναι να ρίξει στάχτη στα μάτια των υπερχρεωμένων συμπολιτών μας.

– Οι 12 άτοκες δόσεις για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες τελούν σε αναστολή, απλά μετατοπίζει φόρους σε βάθος ενός χρόνου. Το μέτρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ήδη επιβαρυμένων νομικών και φυσικών προσώπων, που εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους ούτε σήμερα, ούτε πιθανότατα και το επόμενο δυσμενές οικονομικά 12μηνο (σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις).

– Οι 8 μηνιαίες δόσεις αντί των 3 διμηνιαίων για το φόρο εισοδήματος, στην πραγματικότητα προσαυξάνει τις δόσεις μόλις κατά 2 μήνες για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η παράταση κατά μόλις 2 μήνες είναι σήμερα απολύτως ανεπαρκής.

– Η έκπτωση φόρου κατά 2% σε όσους θα πληρώνουν εφάπαξ, ναι μεν γενικά ενισχύει την είσπραξη φόρων, ωστόσο, στην τρέχουσα περίοδο ενισχύει όσους έχουν παρά τις συνθήκες οικονομική ευχέρεια, όσους έχουν κέρδη από την κρίση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέτρο στήριξης για όσους αγωνιούν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απέχει πολύ από την πραγματική οικονομία, από την ελληνική κοινωνία και αδυνατεί να πιάσει το σφυγμό της και να καταλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Παλιές οφειλές, παλιές ρυθμισμένες οφειλές, οφειλές από αναστολή, τρέχουσες υποχρεώσεις δεν αντιμετωπίζονται ούτε με μία ή δύο επιπλέον δόσεις, ούτε με 12μηνες ρυθμίσεις και σε κάθε περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται με πολλές παράλληλες δόσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο σύνολο του και προτείνουμε:

1. Τη θεσμοθέτηση προγράμματος ρυθμίσεων για όλες τις παλιές και από αναστολή οφειλές & ρυθμίσεις, άτοκο, του οποίου η διάρκεια θα καθορίζεται από τη δυνατότητα του οφειλέτη για αποπληρωμή. Το ποσό και οι μήνες δηλαδή της ρύθμισης θα προσδιορίζονται με βάση το φετινό διαθέσιμο εισόδημα για μισθωτούς (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες κλπ.

Στη νέα αυτή ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί που έχουν μείωση μισθού, άνεργοι, μισθωτοί ή συνταξιούχοι που στηρίζουν το ίδιο νοικοκυριό με ιδιοκτήτη πληττόμενης επιχείρησης, πληττόμενο αυτοαπασχολούμενου, αγρότη ή αλιέα. Όσοι δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω περιπτώσεις ή έχουν αύξηση τζίρου, θα πρέπει να αποπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις κανονικά.

2. Την ψήφιση νέου φορολογικού νόμου, με τον οποίο θα αναμορφώνει τις φοροαπαλλαγές που θέσπισε τον Δεκέμβριο του 2019 για τους λίγους, ειδικά για όσους εν μέσω κρίσης αύξησαν τα κέρδη τους.

3. Να νομοθετήσει ειδική εισφορά για την ενίσχυση της χώρας από όσους έχουν πολύ μεγάλες περιουσίες ή αύξησαν σημαντικά τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία τους εν μέσω πανδημίας.

Και ας μην μπει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κόπο να μας ρωτήσει, τί θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το αφήγημα έχει τελειώσει. Η Ν.Δ. φέρει ακέραια την ευθύνη για το μέγεθος της σημερινής αδιέξοδης οικονομικής κατάστασης. Αν είχε υιοθετήσει το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι, δεν θα υπήρχαν εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, δεν θα υπήρχαν απολύσεις, δεν θα υπήρχαν συσσωρευμένες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις, δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος σημαντικά μειωμένων εσόδων για το δημόσιο και άρα κίνδυνος για συντάξεις και μισθούς δημοσίου…

Τα χρήματα που συναποτέλεσαν το “μαξιλάρι” ασφαλείας της χώρας μας, ανήκουν στο ελληνικό λαό και δεν συγκεντρώθηκαν με τόσο κόπο για να γίνουν βορά των λίγων και εκλεκτών. Πρέπει να επιστραφούν σε αυτόν, για να στηριχθούν όλοι στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, με διαφάνεια και αναδιανεμητική λογική”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί