Δολοφονία Φλόιντ : Τι αποκαλύπτει ο εκπαιδευτής του Ντέρεκ Σόβιν

«Ήταν ένας κόπανος», λέει ο πρώην δάσκαλος πολεμικών τεχνών του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που γονάτισε στον λαιμό του Τζορτ Φλόιντ.

«Ήξερε τι έκανε»: Βλέποντας το βίντεο του σπαραγμού του Τζορτζ Φλόιντ, ο εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών Αντρέ Μπαλιάν αναγνώρισε αμέσως τον πρώην μαθητή του, τον Ντέρεκ Σόβιν, τον λευκό αστυνομικό που πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του 46χρονου Αφροαμερικανού για σχεδόν εννέα λεπτά.

«Είναι αδιανόητο ότι δεν ήξερε τι είδους ζημιά προκαλούσε ή θα μπορούσε να προκαλέσει σε αυτήν την κατάσταση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαλιάν για τον πρώην αστυνομικό του οποίου η μοιραία κίνηση πυροδότησε ένα ιστορικό κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας.Δείτε επίσης: Από θαύμα έζησε ο ηθοποιός που έπεσε από τον τρίτο όροφο

Ενώ εκκλήσεις για μεταρρύθμιση της αστυνομίας ακούγονται σε όλη τη χώρα, πολλοί ειδικοί τάσσονται υπέρ μιας καλύτερης ψυχολογικής εξέτασης των αξιωματικών πριν την πρόσληψή τους.

Ήταν ένας «κόπανος» που καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια και αγριοκοίταζε τους ανθρώπους γύρω του, τόνισε ο Αντρέ Μπαλιάν, εκπαιδευτής της ένωσης Southern Praying Mantis Kung Fu της Μινεσότα, ενθυμούμενος τον Σόβιν την περίοδο που του δίδασκε τεχνικές μάχης πριν από είκοσι χρόνια.

Πιέζοντας με το γόνατό του το λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, «ήξερε τι έκανε και ήταν λάθος, και δεν πρέπει να τον αφήσουν να τη γλυτώσει από αυτό».

Κατά τη διάρκεια των 19 ετών που υπηρέτησε στο αστυνομικό σώμα στη Μινεάπολη, ο Ντέρεκ Σόβιν είχε εις βάρος του δεκαπέντε καταγγελίες κατάχρησης. Για παράδειγμα, ο λευκός αστυνομικός τράβηξε με βάρβαρο τρόπο μια γυναίκα από το αυτοκίνητό της για μικρή υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Για τον Τζέιμς Μπούτσερ, ειδικό σε ψυχολογικές εξετάσεις για επίδοξους αστυνομικούς, όποιος είναι ικανός για τέτοια βία δεν θα έπρεπε ποτέ να προσληφθεί.

«Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα άτομο που φέρεται να έχει εξεταστεί για προβλήματα ψυχικής υγείας θα μπορούσε να διαπράξει παρόμοια σωματική βία εναντίον ενός άλλου ατόμου», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Είναι σαφέστατο ότι υπήρχε πρόβλημα στην ανίχνευση των διαταραχών της προσωπικότητας που προήλθαν από τη συμπεριφορά του».

Καλύτερες εξετάσεις

Ο Του Τάο, ένας από τους τρεις άλλους αστυνομικούς που απολύθηκαν και κατηγορούνται για την δολοφονία του Φλόιντ, είχε επίσης ιστορικό καταγγελιών κακοποιήσεων: Έξι σε επτά χρόνια.

Ο αστυνομικός είχε κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης, κατά την οποία έσπασαν τα δόντια του ύποπτου. Η υπόθεση, η οποία παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, διευθετήθηκε τελικά εξωδικαστικά.

Η αστυνομία της Μινεάπολης είχε προηγουμένως αντιμετωπίσει ζητήματα σχετικά με τις μεθόδους πρόσληψης.

Το 2017, η Τζαστίν Νταμόντ σκοτώθηκε από πυροβολισμούς του Μοχάμεντ Νουρ, ενός αστυνομικού του τμήματος αφότου η Νταμόντ είχε καλέσει η ίδια την αστυνομία για μια σεξουαλική επίθεση σε ένα σοκάκι κοντά στο σπίτι της.

Οι έλεγχοι πριν από την πρόσληψη είχαν περιγράψει έναν άνδρα ευέξαπτο για ελάσσονες παραβάσεις, ο οποίος δεν του άρεσε να αλληλεπιδρά με ανθρώπους, και ο οποίος θα μπορούσε να έχει δυσκολίες με το άγχος της εργασίας, ανέφεραν λεπτομερώς οι εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της δίκης του. Κρίθηκε ένοχος για φόνο και καταδικάστηκε σε 12,5 χρόνια κάθειρξης.

Η Ντενίζ Ονές, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, πιστεύει ότι η καλύτερη εξέταση των αστυνομικών πριν από την πρόσληψή τους «είναι ίσως η πιο σημαντική αλλαγή που πρέπει να πραγματοποιηθεί» κατά τη διάρκεια αυτού του ιστορικού κινήματος υπέρ της μεταρρύθμισης της αστυνομίας.

Για τους ειδικούς στην ψυχολογία, αυτές οι εξετάσεις υπογραμμίζουν τη δυσανεξία στο στρες ή την έλλειψη ευαισθησίας, η οποία θα πρέπει να κόβει ορισμένους υποψηφίους. Ωστόσο, πολλές αστυνομικές υπηρεσίες δεν έχουν πρόσβαση σε πόρους που είναι απαραίτητοι για την επιστημονική ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους.

«Εάν δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι, ή εάν δεν ερμηνεύουν καλά τα αποτελέσματα, θα μπορούσε να υπάρξει χαλαρότητα στις προσλήψεις και να υπάρξουν περισσότερα παραδείγματα αστυνομικής βίας που έχουμε δει» προέβλεψε η Ονές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί