Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει σε έναν χρόνο περισσότερες περιπτώσεις fake αριστείας απ’ όσες μπορεί να αντέξει

Η πολιτική απάτη της δήθεν αριστείας: Από τον διοικητή της ΕΥΠ στους διοικητές των νοσοκομείων και από τον Αντώνη Διαματάρη στον Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Κωνσταντίνο Λούλη

Η σημερινή κυβέρνηση έκανε ουσιαστικό πολιτικό αίτημα και επικοινωνιακή σημαία την «αριστεία» το 2018, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο (στο πλαίσιο της ΔΕΘ) δήλωνε ότι η «αριστεία» και η «κοινωνική δικαιοσύνη» κρύβονται πίσω από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών του προτάσεων. Εκεί ήταν που δεσμεύτηκε ότι θα σχημάτιζε μια «κυβέρνηση αρίστων», χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κομματικές ταυτότητες του παρελθόντος.

Εκτοτε, η αριστεία έγινε βασικό προεκλογικό μήνυμα της Ν.Δ., επιχειρώντας έτσι να τραβήξει προς το μέρος της ένα κομμάτι της κοινωνίας που απεχθανόταν το κομματικό κράτος, τα ρουσφέτια, τις υπόγειες διαδρομές και την επιβράβευση των μετρίων εις βάρος των άξιων που δεν είχαν κομματική υποστήριξη. Το επικοινωνιακό τρικ της αριστείας πέτυχε σε μεγάλο βαθμό και έδωσε πόντους στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολύ σύντομα όμως από την ανάληψη της εξουσίας αποδείχθηκε απλώς και μόνο μια επικοινωνιακή φούσκα και τίποτε περισσότερο. Μια πολιτική απάτη.

Αυτή η ροπή της κυβέρνησης προς την… αριστεία, έστω κι αν ήδη έχει αποδειχθεί επίπλαστη πέντε (5) φορές στον έναν χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ., κορυφώθηκε πριν από λίγες μέρες όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν το αναγνωρισμένο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του γενικού γραμματέα Τουρισμού Κ. Λούλη, επιχειρηματία και συγγραφέα που σε σχετικό πόνημά του αποδείχθηκε υμνητής της χούντας. Πτυχίο αναγνωρισμένο δεν βρέθηκε και δεν φαίνεται να υπάρχει κιόλας, μια και όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο κ. Λούλης «εγώ δεν είπα σε κανέναν ψέματα. Εχω τελειώσει αυτή τη σχολή. Δεν έχω κάνει αναγνώριση στο ΔΙΚΑΤΣΑ να μου πούνε τι αντιστοιχία είναι».

Η σχολή απ’ όπου πήρε μαθήματα ο κ. Λούλης είναι μια τεχνική σχολή στην Ελβετία, διάρκειας ενός έτους, που η παρακολούθησή της απέχει έτη φωτός από τον τίτλο πανεπιστημίου που απαιτεί ο νόμος για όσους κατέχουν τη θέση γενικού γραμματέα σε υπουργείο. Προς το παρόν, δεν έχει κατατεθεί τροπολογία ώστε να «συμμορφωθεί» ο νόμος με το βιογραφικό του κ. Λούλη. Ο κ. Πέτσας, από την πλευρά του, δήλωνε για άλλη μια φορά πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα Λούλη για την κυβέρνηση».

Αυτό το λένε και εφαρμογή του νόμου α λα καρτ. Μόνο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε άπειρες παρεμβάσεις του τα τελευταία χρόνια διατυμπάνιζε πως «ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται» και ότι εφαρμογή δεν μπορεί να γίνεται α λα καρτ. Προφανώς από αυτές τις μεγαλόστομες δηλώσεις εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωπικών φίλων της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως είναι ο κ. Λούλης. Αλλά ο γ.γ. Τουρισμού δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Ας θυμηθούμε και τις υπόλοιπες.

Υπόθεση Κοντολέοντος

Τα πρώτα μηνύματα αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού ως προς το κεφάλαιο «αριστεία» δόθηκαν πολύ γρήγορα, μόλις έναν μήνα μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντος, ενός ανθρώπου που αποδείχθηκε ότι δεν είχε αναγνωρισμένο τίτλο στην Ελλάδα, τον οποίο απαιτούσε η θέση που επρόκειτο να αναλάβει. Ο τίτλος του από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου δεν ήταν αναγνωρισμένος από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), αλλά για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν υπήρχε πρόβλημα.

«Εχει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για να επιτελέσει το καθήκον του», ήταν η απάντηση του κ. Πέτσα. Το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος του κράτους που όριζε τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος αρχηγός της ΕΥΠ δεν συμφωνούσε με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε εύκολο εμπόδιο. Με μια τροπολογία που κατατέθηκε λίγες μέρες αργότερα η νομοθεσία… «προσαρμόστηκε» στο βιογραφικό του κ. Κοντολέοντος.

Διοικητές νοσοκομείων

Τον Νοέμβριο του 2019 ανακοινώνονται οι διοικητές των νοσοκομείων και η αριστεία του πρωθυπουργού δέχεται νέο πλήγμα, καθώς ανάμεσα στους άξιους υπάρχουν και τοποθετήσεις που αφορούν κομματικά στελέχη και τακτοποίηση ορισμένων από εκείνους που δεν είχαν βρει ακόμα έναν μισθό στο επιτελικό κράτος της Δεξιάς.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο Κ. Πατέρας, ένας 80χρονος κομματάρχης της Ν.Δ. στη Θεσσαλία, που ορίστηκε διοικητής στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Προκλήθηκε σάλος, με αποτέλεσμα έως και φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα να ασκήσουν έντονη κριτική στις επιλογές των προσώπων. Η κυβέρνηση άρον άρον ακύρωσε τις κραυγαλέες περιπτώσεις αλλά η ζημιά είχε γίνει.

Υπόθεση Διαματάρη

Τον Δεκέμβριο έρχονται στο φως οι αποκαλύψεις για τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για θέματα ομογένειας, Αντώνη Διαματάρη, παλιό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη. Ο κ. Διαματάρης φέρεται να έχει δηλώσει ψευδώς ότι έχει μεταπτυχιακό, αυτό όμως είναι το λιγότερο.

Στην πορεία αποδεικνύεται ότι είχε διορίσει σε θέση στο ΥΠΕΞ άτομο με βεβαρημένο παρελθόν (που είχε εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη), αλλά και το γεγονός πως ο κ. Διαματάρης εμφανιζόταν ως ceo σε δυο εταιρείες στις ΗΠΑ, ενώ ήταν υπουργός, κάτι που απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Ετσι, ενώ αρχικά η κυβέρνηση κάλυψε τον κ. Διαματάρη, μετά τις αποκαλύψεις αναγκάστηκε να του δώσει τα παπούτσια στο χέρι κι ενώ αυτός βρισκόταν στο αεροπλάνο, σε επίσημο ταξίδι στην Αυστραλία.

Υπόθεση Στεφανή

Τον ίδιο μήνα η «Εφ.Συν.» θέτει μια σειρά ερωτημάτων για τα μεταπτυχιακά που δήλωνε ότι κατέχει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Τελικά, δίνοντας ο ίδιος στη δημοσιότητα τους τίτλους σπουδών του αποδείχθηκε ότι το ένα ήταν μεταπτυχιακό (MsC και όχι MBA), όπως δήλωνε, και το άλλο ήταν… ανύπαρκτο.

Για την ακρίβεια ήταν ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης ενός σεμιναρίου που ουδεμία σχέση είχε με μεταπτυχιακό τίτλο. Η αμηχανία της κυβέρνησης εκφράστηκε στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος στη συζήτηση που έγινε για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, αν και προκλήθηκε από την αντιπολίτευση, δεν είπε κουβέντα για το ψέμα του εκλεκτού του.

Του Δημήτρη Τερζή, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει σε έναν χρόνο περισσότερες περιπτώσεις fake αριστείας απ’ όσες μπορεί να αντέξει”

  1. Anti-logos

    @απ,
    Ενδιαφέρον θα ήταν ΜΙΑ έστω φορά, η αντίρρηση να βασιζόταν στο συζητούμενο θέμα και όχι με τον αγαπημένο τρόπο “μπάλα στην εξέδρα” η επίπεδο νηπιαγωγείου, “…ο δικός σου ο μπαμπάς δεν είναι πιο δυνατός….να … και γω…”(!)
    Εδώ το άρθρο αναφέρεται στις τρεις ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΕΣ περιπτώσεις, “αρίστων”(!) που λένε ψέματα, πλαστογραφούν και ο τελευταίος , που το έχει ξανακάνει και παλιά, δεν έχει καν το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια να πάει σπίτι του, αφού κατέχει την θέση ΠΑΡΑΝΟΜΑ.
    Τι έκαναν άλλοι σε άλλες κυβερνήσεις είναι μια διαφορετική συζήτηση, αν κάποιοι παρανόμησαν να το καυτηριάσουμε, αλλά επί του προκειμένου, μάλλον ως γνήσιος “Μητσοτακικός” (στο χούι αναφέρομαι), σφίγγα, μιλιά.
    Θα μου πεις…. “εδώ δεν απαντάνε οι υπουργοί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα απαντήσω εγώ σε σένα”?
    Σωστό, αλλά αυτός είναι ο “Μητσοτακισμός”. “Όταν τρώμε, δεν μιλάμε”, το λέει το σαβουάρ-βιβρ. Και επειδή όλοι τους είναι από ….σπίτι…..με Γαλλικά (του Βολταίρου) και πιάν(ω) το ταμείο και τρέχω…… το κάνουν καλά.

  2. απ

    Το MSc (δεν το γραφετε σωστα στο αρθρο) ειναι πληρεστερο μεταπτυχιακο απο το MBA Εισαι αγραμματος οταν δε ξερεις πως γραφεται το Master of Sience. Ο συζυγος της Δωρας Αυγερη απο το Μπαγκλαντες(δεν εχω τιποτε με την καταγωγη του ) εβγαινε ρεπορταζ στην ΕΤ3 και τα ελληνικα του ηταν φρικτα. μα τοσο φρικτα που μια φορα ειχα παρει τηλεφωνο να διαμαρτυρηθω και μου ειπαν”δικιο εχετε κυρια μου”.Εγινε προεδρος της ΕΤ3 και εχει κατι πτυχια απο το Μπαγκλαντες και τη Βουλγαρια. Ο πολυ συμπαθης κυριος Φιλης οντας υπουργος Παιδειας δεν ειχε παρει το πτυχιο του, το ιδιο και ο κ. Λαφαζανης νομιζω . Οι δημοσιογραφοι να ασχοληθουν με τα πραγματικα προβληματα και να μη παριστανουν τις κουτσομπολες για να γινουν αρεστοι στους αρχηγους των κομματων.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί