“Επειδή ήσασταν ο πρωθυπουργός που σεβάστηκε όσο κανείς τα δημόσια ταμεία της χώρας”

“Σεις δεν σκορπίσατε το κρατικό χρήμα σε κολλητούς και φίλους”

Του Γιώργου Δημητρίου

Αγαπητέ κ.Τσίπρα,

Θα ήθελα να επανέλθετε στη διακυβέρνηση της χώρας το συντομότερο δυνατό,όχι επειδή είμαι κομματικός ή πολιτικός σας φίλος, αλλά επειδή υπήρξατε ο πρωθυπουργός τα τελευταία 50 χρόνια που κατά τη θητεία σας σεβαστήκατε όσο κανείς τα δημόσια ταμεία της χώρας.

Χωρίς άλλα ψέματα…εξ’αιτίας της απειρίας σας θέλω να πιστεύω,θα επανέλθετε πολύ σύντομα εάν αντί για το νέο “κοινωνικό συμβόλαιο” με το λαό,κάνετε ορθή “διαχείριση συμβόλων” στο ίδιο σας το κόμμα.

ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ:

Πραγματοποίησα μία S.W.O.T Analysis,στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ (strengths=δυνατότητες-weaknesses=αδυναμίες-opportunities=ευκαιρίες – treats=απειλές.(Albert Hamfrey,1970).

Πέραν των αρκετών μικρών αδυναμιών που παρατηρήθηκαν καταγράφηκε ως σημαντικότερη αδυναμία,η ποικιλομορφία των στελεχών του που υπερασπίζονται τις πολιτικές θέσεις του κόμματος στο δημόσιο διάλογο,και στην κοινωνία.

Ας προσπαθήσω να δώσω έναν ορισμό της μεγάλης αδυναμίας που ονόμασα ως ποικιλομορφία των στελεχών.

Η ποικιλομορφία είναι σύνθετη και πολύπλοκη έννοια περιπλεγμένη από ρευστότητα. Κάθε στέλεχος έχει ή έπρεπε να έχει διαφορετική ταυτότητα,  διαφορετικές αναφορές και αντιστοιχήσεις με το κοινωνικό σύνολο, έτσι ώστε τα κοινωνικά στρώματα να εκφράζονται να ταυτίζονται με αυτά τα πολιτικά σύμβολα και στελέχη.

Με απλά λόγια,θα πρέπει η font line του Σύριζα στο δημόσιο διάλογο να γίνεται από ανθρώπους – σύμβολα από όλους τους κοινωνικούς φορείς επαγγέλματα,σε ποσοστό που αυτά υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.

Χρειάζεται να εκπροσωπείται το κόμμα  από επιχειρηματίες και από αγρότες,και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι (πχ δημοσιογράφοι ΕΤ3),και άλλοι κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι δεν πρέπει να είναι οι αποκλειστικοί σχεδόν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στον δημόσιο διάλογο, υπάρχουν και άλλοι κοινωνικοί και εργασιακοί φορείς που θα μπορούσαν να εκφράζονται,ή να ταυτίζονται με τα δικά τους σύμβολα,και αυτά δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

“Είναι σημαντικό κάθε άτομο να αλληλοεπιδρά και να εκτιμήσει διαφορετικές πτυχές της ταυτότητάς του,καθώς επίσης και τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι ταυτότητες -Σύμβολα αλληλοεπιδρούν με άλλους ανθρώπους με τις πολύπλευρες ιδιότητές τους,και τα δικά τους πιστεύω” ( Ali A.Asani 19 Febr.

2019 , Καθηγητής Χάρβαρντ,Kennenty School ).

Κύριε Τσίπρα,

φτιάξτε μια ομάδα εργασίας, να την ενθαρρύνετε να μεγαλώσει την ποικιλομορφία των στελεχών-συμβόλων που εκπροσωπούν στα ΜΜΕ τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μία κοινωνία η οποία όλο και περισσότερο γίνεται πιό πολωμένη  στις διαφορές και ο κάθε Ελληνας υποχωρεί στην κοινότητά του, αλληλοεπιδρά μόνο με ανθρώπους που μοιάζουν με  αυτόν ,ενώ ταυτίζεται με τους δικά του πολιτικά και επαγγελματικά σύμβολα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο ”χώρος ταύτισης” πολίτη-πολιτικού συμβόλου είναι τόσο στενός, που εάν δεν υπήρχε η μεγάλη συμπάθεια του κόσμου στο πρόσωπό σας,το 31% εκλογών θα ήταν μόνο όνειρο.

Υπάρχουν όμως και τα ”αρνητικά” σύμβολα,πέραν των επαγγελματικών συβόλων,πχ.

1) κ.Παπαδημούλης άδικα ή δίκαια δέν αποτελεί θετικό σύμβολο.

2) κ. Κόκκαλης, καλύτερο σύμβολο απο τον κ.Μαρινάκη…αλλά….

3) κ,Τσίπρας εξάδελφος, το καλύτερο σύμβολο,και πειστικό έναντι της οικογενειοκρατίας.

4) Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι περίπου το 10% της Ελληνικής κοινωνίας και εκπροσωπούν το 40% του Σύριζα,ενώ υποεκπροσωπείται ο ιδιωτικός τομέας.

Δεν έχω κάτι με τους δημοσίους υπαλλήλους ειλικρινά, όμως εάν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα,θα πρέπει να διαχειριστεί και άλλα σύμβολα-πρόσωπα, ώστε αυτά να προσελκύσουν νέα κοινωνικά στρώματα,και να έρθει το κόμμα σε πραγματική αντιστοίχηση με τα κοινωνικά-επαγγελματικά,και νέα πολιτικά ακροατήρια.

Μια μετα-ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων απο το 2012 μέχρι τώρα εύκολα δείχνει ότι η προσπάθεια του Σύριζα να αποσπάσει το εναπομείναν ποσοστό του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ 5-7%,είναι απολύτως μάταιη,αφού αυτό το ποσοστό πιο εύκολα θα μετακινηθεί προς τη ΝΔ παρά σε αυτόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στοχεύσει το κεντρώο και το κεντροαριστερό ποσοστό που έχει ενθυλακώσει η ΝΔ,επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στενή ποικιλομορφία και δεν διαθέτει πρόσωπα-Σύμβολα αυτών των πολιτικών χώρων.(αυτό το ποσοστό είναι λίγο πάνω του 10%)

Αυτό φαίνεται απο τις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, μελετώντας τα εκλογικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Το”λεφτόδεντρο” δεν έχει τόσα χρήματα όσα νομίζατε το 2012. Αλλά αυτά που είχε επάνω στο ”λεφτόδεντρο” προς τιμήν σας δεν τα σκορπίσατε σε κολλητούς και φίλους.

Πρέπει να αναδείξετε στον κόσμο ότι άλλο το λεφτόδεντρο Τσίπρα, και άλλο το ”κλεπτόδεντρο” άλλου πολιτικού ηγέτη.

ΣΥΜΒΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ,και τα έχουν μεταχειρισθεί όλα οι αντίπαλοί σου.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί