Δήλωση του Μ. Συντυχάκη για τα 78 χρόνια από την εκτέλεση των 62 μαρτύρων από τους φασίστες κατακτητές

Στο μνημόσυνο για τους 62 Μάρτυρες παραβρέθηκε και κατάθεσε στεφάνι, εκ μέρους του ΚΚΕ, σήμερα 13/6, ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος έκανε και την παρακάτω δήλωση:

«Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στους 62 εκτελεσμένους συμπατριώτες μας, που πριν από 78 χρόνια, τον Ιούνη του 1942, εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, για την λευτεριά της πατρίδας. Προτίμησαν το θάνατο παρά την ατίμωση.

Η εκτέλεση των 62 μαρτύρων, άλλων ομαδικών εκτελέσεων στο νομό μας, στη μαρτυρική Βιάννο, στα Ανώγεια, στη Κάνδανο κ.ά. έγιναν ολοκαύτωμα στον αγώνα για τη λευτεριά, δείχνουν τη λύσσα του κατακτητή ενάντια στον ανυπότακτο κρητικό λαό, που δεν μπόρεσαν να τον δαμάσουν.

Όσοι και όσες έδωσαν τη ζωή τους, όλοι εκείνοι που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα ενάντια στον φασιστικό άξονα και τους ντόπιους συνεργάτες τους, κατατάσσονται στο πάνθεον των ηρώων. Στους αμέτρητους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και από την πείνα. Στα εκατομμύρια εκείνων που βασανίστηκαν στα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου και κάθε χώρο φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο έσχατο σημείο της, με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η παρακαταθήκη των 62 συμπατριωτών μας, η θυσία εκατομμυρίων πατριωτών ενάντια στη γερμανική θηριωδία, αποτελούν φάρο – οδηγό για τον αγώνα του σήμερα ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, την προσφυγιά, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον καπιταλισμό που αποτελεί τη μήτρα των δεινών. Τότε φάνταζε άτρωτη η ναζιστική γερμανική μηχανή και τελικά ηττήθηκε από την αντιφασιστική πάλη των λαών.

Έτσι και σήμερα, ο λαός μας, οι λαοί όλου του κόσμου δεν πρέπει να στοιχηθούν κάτω από ξένη σημαία, των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για το μοίρασμα εδαφών, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, να αρνηθεί τη συμμετοχή της χώρας σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σχεδιασμό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να υψώσει τη σημαία της διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης σε άλλους λαούς. Να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να κατακτήσει τη λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό.

Μόνο έτσι θα πάρει το αίμα των νεκρών ηρώων μας εκδίκηση!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί