Κοινή αναφορά των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης για να διεξαχθούν τα ειδικά μαθήματα σε τοπικό επίπεδο

Κοινή αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν σήμερα οι 6 βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης και με θέμα «Ζητάμε να επανεξεταστεί το δίκαιο αίτημα μας για τον ορισμό εξεταστικών κέντρων για τα ειδικά μαθήματα σε τοπικό επίπεδο!». Την αναφορά υπογράφουν και οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ Ηγουμενίδης Νικόλαος, Βαρδάκης Σωκράτης, Θραψανιώτης Μανώλης, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Ξανθός Ανδρέας και Πολάκης Παύλος, ενώ στο κείμενο της αναφοράς επισημαίνουν την τακτική του Υπουργείου να ορίζει εν μέσω πανδημίας εξεταστικά κέντρα μακριά από τον τόπο διαμονής των υποψηφίων.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης έχει ήδη τοποθετηθεί με σειρά υπομνημάτων προς το Υπουργείο Παιδείας και τους Προϊσταμένους Εκπαίδευσης Κρήτης για την «άδικη τακτική του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στον ορισμό των εξεταστικών κέντρων μακριά από τον τόπο διαμονής των υποψήφιων της περιφέρειας που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί έναν άνισο και άδικο θεσμό που στις συνθήκες της πανδημίας γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος».

Σημειώνεται επίσης ότι το παραπάνω αίτημά στηρίζεται από μια σειρά από φορείς, μεταξύ αυτών από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας, την Πανελλήνια Ένωση Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων, το ΠΕΚΕΣ Κρήτης, την Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Κρήτης, την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας, τις ΕΛΜΕ Χανίων και Ηρακλείου, αρκετές ενώσεις γονέων του νησιού, καθώς και συλλόγους γονέων.

Στην επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας επισημαίνεται ότι σε περιφερειακό επίπεδο υπάρχει ικανός αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού και μάλιστα μεγαλύτερος από όσον απαιτείται για τη στελέχωση των εξεταστικών κέντρων. Ειδικότερα για την περιφέρεια Κρήτης αναφέρουμε ενδεικτικά: τους δεκάδες εκπαιδευτικούς που διδάσκουν εικαστικά, Ελεύθερο Σχέδιο, μουσική, ξένες γλώσσες σε Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια καθώς και τους δεκάδες εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που στελεχώνουν το Καλλιτεχνικό Σχολείο στο Ηράκλειο, και τα μουσικά σχολεία του νησιού.

Τονίζεται επίσης στο κείμενο της Ομοσπονδίας ότι η εξέταση των μουσικών μαθημάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, καθώς υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι ακουστικής, όπως το πολιτιστικό κέντρο του Ηρακλείου κ.α. Η αναγκαιότητα που προβάλλει το Υπουργείο να σταλούν ειδικοί εξεταστές από την Αθήνα δεν θα πρέπει να είναι εμπόδιο αλλά μοναδική επιλογή και με την πρόβλεψη της αποζημίωσης.

Αντίστοιχα για την εξέταση των ξένων γλωσσών που δεν εξετάζονται τοπικά δεν απαιτείται επιπλέον εξοπλισμός, από αυτόν, που χρειάζεται για το μάθημα των Αγγλικών, των οποίων η εξέταση διεξάγεται ήδη τοπικά. Όσο για το εξειδικευμένο προσωπικό στην Κρήτη, αλλά και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, υπάρχει επάρκεια μόνιμων εκπαιδευτικών, που μπορούν να στηρίξουν την λειτουργία ενός τοπικού εξεταστικού κέντρου για την εξέταση των ξένων γλωσσών ως ειδικό μάθημα, αλλά και είναι πρόθυμοι να το κάνουν προς όφελος των μαθητών/μαθητριών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί