Βουλευτές ΚΚΕ για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Συρία και το άνοιγμα των πρεσβειών στην Αθήνα και τη Δαμασκό

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν Βουλευτές του ΚΚΕ για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Συρία και το άνοιγμα των πρεσβειών στην Αθήνα και τη Δαμασκό.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Όπως είναι γνωστό η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό ανέστειλε τη λειτουργία της τον Ιούλιο του 2012, «για λόγους ασφαλείας», όπως αναφέρεται ακόμη και σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Λίγο αργότερα, απελάθηκε η πρέσβης της Συρίας στην Αθήνα και η πρεσβεία της ανέστειλε τη λειτουργία της (Δεκέμβρης 2012). 

Οι εξελίξεις αυτές συνέβηκαν όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και η ευθυγράμμιση της τότε ελληνικής κυβέρνησης με ΗΠΑ κι ΕΕ, που ανοιχτά τάχθηκαν υπέρ της ανατροπής της ηγεσίας της Συρίας.

Σήμερα έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε και έχει γίνει σαφές, ότι προς στιγμήν έχουν αποτύχει οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και των συμμάχων τους, που μεταξύ άλλων εξόπλισαν και στήριξαν ένοπλες ισλαμιστικές δυνάμεις, επιδιώκοντας τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης της Συρίας. Η κυβέρνηση της Συρίας ελέγχει σήμερα το σύνολο της χώρας, με εξαίρεση ένα τμήμα, που παρανόμως κατέχει η Τουρκία και θύλακες συμμοριών. 

Επιπλέον, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας περιπλέκονται ακόμη περισσότερο με το απαράδεκτο σύμφωνο της Τουρκίας με την εγκάθετη ηγεσία της Λιβύης, που είναι κι αυτό αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη.

Οι εξελίξεις δημιουργούν ένα επικίνδυνο “μείγμα” για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και απαιτείται η άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η λήψη μέτρων για συνεννόηση και συνεργασία με γειτονικές χώρες και λαούς. 

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ θέτει το θέμα των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, 

  • Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, να ανοίξει Συριακή πρεσβεία στην Αθήνα και Ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό;  
  • Ποια είναι τα προβλήματα που καθυστερούν ή εμποδίζουν το άνοιγμα των πρεσβειών;

Οι Βουλευτές

Κουτσούμπας Δημήτρης 

Παπαρήγα Αλεξάνδρα 

Γκιόκας Γιάννης 

Δελής Γιάννης 

Κανέλλη Λιάνα 

Καραθανασόπουλος Νίκος 

Κατσώτης Χρήστος 

Κομνηνάκα Μαρία 

Λαμπρούλης Γιώργος 

Μανωλάκου Διαμάντω 

Μαρίνος Γιώργος 

Παπαναστάσης Νίκος 

Παφίλης Θανάσης 

Στολτίδης Λεωνίδας 

Συντυχάκης Μανώλης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί