Σύσκεψη της Ένωσης Συλλόγων μαθητών Δήμου Ηρακλείου στο Νότιο Διαμέρισμα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων μαθητών Δήμου Ηρακλείου, για τη χθεσινή σύσκεψη στο Νότιο Διαμέρισμα. Αναλυτικά:

«Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 10 Ιουνίου στην Πάρκο Μικράς Ασίας, ευρεία σύσκεψη με παρουσία 10άδων συλλόγων γονέων του Νοτίου διαμερίσματος για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας μετά την επανέναρξη λειτουργίας τους και τα οποία έγιναν ακόμα πιο ορατά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Στην σύσκεψη συμμετείχε και χαιρέτισε αντιπροσωπεία της Ομάδας Ηρακλείου της ΟΓΕ.

Από την συζήτηση διαπιστώθηκε η προχειρότητα κατά την έναρξη λειτουργίας καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις σε καθαρίστριες, καθαριστικά, επαρκείς τουαλέτες, προαύλιους χώρους. Διάχυτη ήταν η ανησυχία για την ετοιμότητα του κράτους και του δήμου για τη λειτουργία των σχολείων τη νέα χρονιά.

Μεταφέρθηκε από τις περισσότερες τοποθετήσεις η αγανάκτηση των γονέων που αναγκάζονται να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν ελλείψεις σε υλικά και να λύσουν προβλήματα καθημερινής λειτουργίας, ως αποτέλεσμα της  μειωμένης χρηματοδότησης της παιδείας, λόγω των κυβερνητικών  πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών με την ανοχή και στήριξη των αντίστοιχων δημοτικών Αρχών.

Αναδείχτηκαν έντονα τα τεράστια κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μία σειρά σχολεία που επιτείνονται τώρα στην περίοδο της πανδημίας, όπως του ιστορικού Δημοτικού της Φορτέτσας που πάνω από 5 χρόνια δε λειτουργεί το μισό σχολείο λόγω προβλημάτων στατικότητας, του 20ου – 56ου δημοτικού όπου 470 παιδιά προαυλίζονται σε μισό στρέμμα,  του 16ου Δημοτικού που δεν έχουν επαρκή προαύλιο χώρο, του 19ου δημοτικού όπου οι τάξεις γεμίζουν νερά στην πρώτη βροχή, του 35ου Δημοτικού που είναι χωρισμένο σε 3 κομμάτια και λειτουργεί με παραρτήματα, του συγκροτήματος της Ακαδημίας με τα γνωστά μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.

Έντονα προβλημάτισε και η κατάσταση στην Προσχολική Αγωγή όπου η κατάσταση είναι τραγική. Σχεδόν όλα τα υπάρχοντα νηπιαγωγεία είναι παντελώς ακατάλληλα διαμερίσματα – φυλακές. Παράλληλα οι γονείς είναι σε απόγνωση αφού δεν γνωρίζουν που θα πάνε φέτος τα παιδιά τους, αν θα ισχύσει η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή για την οποία ο Δήμος είναι παντελώς απροετοίμαστος και έχει τεράστιες ευθύνες αφού γύρω στα 600 παιδιά είναι υπεράριθμα και 32 αίθουσες θα έπρεπε να έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Τέλος, μεταφέρθηκε από πολλά σχολεία η αγανάκτηση των γονέων για τη μη επιστροφή χρημάτων των ακυρωμένων σχολικών εκδρομών.

Στο κλείσιμο της σύσκεψης αποφασίστηκε οι Σύλλογοι Γονέων να συμμετέχουν σε όλες τις με κινητοποιήσεις  και παρεμβάσεις που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα από την Ένωση στο Δήμο και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να αποσπάσουμε δεσμεύσεις άμεσης υλοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Η Ένωση Γονέων του Δήμου Ηρακλείου απαιτεί από Κυβέρνηση και Δήμο :

  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων από το κράτος μέσω των σχολικών επιτροπών, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών και την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κανένας περιορισμός σε έξοδα που έχουν να κάνουν με τη καθαριότητα και τις άμεσες ανάγκες των σχολείων.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που βρίσκονται τώρα στα σχολεία.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καθαρίζεται με επάρκεια κάθε σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
  • Συνολικός επανασχεδιασμός από τώρα, για την αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. 
  • Άμεσα να προχωρήσουν Κυβέρνηση και Δήμος ώστε στις 1 Σεπτέμβρη να είναι έτοιμοι αυτοί οι ελάχιστοι χώροι ώστε να υποδεχτούν τα προνήπια.
  • Άμεσα να σχεδιαστεί πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων. Άμεση επίλυση των οξυμένων κτιριακών προβλημάτων στα υπάρχοντα σχολεία.
  • Να γίνει καταγραφή κτιριολογικής κατάστασης σχολείων. Να δοθούν όλες οι εκθέσεις σεισμικού ελέγχου. Άμεσα αποκατάσταση ασφάλειας των κτιρίων.
  • Να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας και να θεσπιστεί μητρώο επισκευών και συντήρησης για όλα τα σχολεία.
  • Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου και αξιοποίηση νέων χώρων, όπως η ΣΕΑΠ, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών για απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Δίχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο με τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές, με μόνιμους Νηπιαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό και παιδαγωγικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται και καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών.
  • Άμεση επιστροφή όλων των χρημάτων στους γονείς για τις ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών

Συμμετέχουμε μαζικά στους αγώνες της περιόδου ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, για την λειτουργία του σχολείου με ασφάλεια και για τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες των παιδιών μας.»

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί