Κάλεσμα στη 3η Συνάντηση Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες

  • 203
  •  
  •  
  •  
  •  
    203
    Shares

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ηρακλείου και κάλεσμα για την 3η Συνάντηση των εργαζομένων στις Τέχνες.

Την Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 στο Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στην διακλαδική επιτροπή της Πρωτοβουλίας των εργαζόμενων στις Τέχνες Ηρακλείου και την αντιδημαρχία πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου.

Τα μέλη της ψηφισμένης διακλαδικής επιτροπής που παραβρέθηκαν ήταν οι: Ειρήνη Λιναρδάκη (εικαστικός), Θοδωρής Θεοδωρίδης (ηθοποιός), Λευτέρης Γιαννακουδάκης (συγγραφέας-κινηματογραφιστής), Μαρία Κριτσωτάκη (μουσικός), Αντώνης Αλεξάκης (τεχνικός-εταιρεία ηχητικών), Γωγώ Πετραλή (χορογράφος-χορεύτρια) και Αγγελική Σπυριδάκη (πολιτιστική διαχειρίστρια). Παρόντες ήταν επίσης και οι παρακάτω εκπρόσωποι των ομάδων εργασίας οι οποίες συνέταξαν τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης, Κωνσταντίνος Μεταξάκης, Αντώνης Διαμαντής, Γιάννα Κεφάλα, Κατερίνα Ζουρίδη, Μαρία Σαριτσάμη. Από την πλευρά της Αντιδημαρχίας παραβρέθηκαν οι κυρίες Αριστέα Πλεύρη(αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου), Μαριάννα Γιαλύτη (γραμματέας αντιδημαρχίας), Εύη Μαρτιμιανάκη (προϊστάμενη του τμήματος Πολιτισμού) και Κωνσταντίνα Χατζάκη (υπεύθυνη ψηφιακού καναλιού αντιδημαρχίας).

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας τα οποία κατατέθηκαν στον Δήμο Ηρακλείου σχετικά με τα μέτρα και τις δράσεις που δύνανται να ληφθούν όσον αφορά τη στήριξη των εργαζομένων στις τέχνες. Της συνάντησης προηγήθηκε η κατάθεση των αιτημάτων της Πρωτοβουλίας στην Περιφέρεια Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία υπήρχε διάθεση διαλόγου, η κυρία Πλεύρη τοποθετήθηκε σε σχέση με τα αιτήματα που κατατέθηκαν από την Πρωτοβουλία, χωρίς όμως να δεσμευτεί για την πραγματοποίηση κάποιου από αυτά ή έστω να αντιπροτείνει ένα οποιοδήποτε μέτρο στήριξης των εργαζομένων στις τέχνες. Χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τις συνθήκες που έχουν προκύψει από την πανδημία, αποποιήθηκε κάθε αρμοδιότητας και ευθύνης όσον αφορά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για το άμεσο ή έμμεσο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα πέταξε το μπαλάκι στους εργαζομένους στις τέχνες, λέγοντάς τους να καταθέσουν προτάσεις για καλλιτεχνικές δράσεις, χωρίς όμως να μπορεί να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση και πληρωμή τους. Ταυτόχρονα, παρέπεμψε τους εργαζομένους στις τέχνες σε διάφορους άλλους φορείς, δίνοντας έτσι ξεκάθαρα την εντύπωση ότι απέναντί μας ως πολίτες έχουμε έναν κατακερματισμένο Δήμο, ο οποίος δεν έχει μία ενιαία πολιτιστική πολιτική και λειτουργεί με «παραρτήματα», τα οποία αρνούνται να συνδιαλλαγούν μεταξύ τους.

Όσον αφορά τις γενικόλογες σκέψεις που εκφράστηκαν από πλευράς αντιδημαρχίας σε σχέση με την υλοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας και τα

προσκόμματα που αμέσως η ίδια επικαλέστηκε, αρνούμαστε να αναλάβουμε τον ρόλο είτε του γραφείου τύπου της αντιδημάρχου είτε του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και καλούμε όλα τα μέλη του να αναλάβουν τις ευθύνες που απορρέουν από την αιρετή τους θέση.

Επειδή, και παρά τις ομολογουμένως καλές προθέσεις, από τα λεγόμενα της αντιδημάρχου το μόνο που τελικά κατέστη σαφές είναι ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός και μέριμνα για τον πολιτισμό και το σύνολο των εργαζομένων του σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, η Πρωτοβουλία επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί σχετικά με τις επόμενες δράσεις της και καλεί όλους τους εργαζομένους στον χώρο των τεχνών

στην 3η Συνάντησή της, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» , την Κυριακή 14 Ιουνίου, 7-10 μ.μ.

Υπενθυμίζουμε ότι η παρουσία όλων των συναδέλφων κρίνεται παραπάνω από απαραίτητη, καθώς όλες οι αποφάσεις και τα αιτήματα προκύπτουν μέσα από τις ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες των Συναντήσεων των μελών της Πρωτοβουλίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί