ΗΠΑ: Στο στόχαστρο και τα αγάλματα του Κολόμβου

Θεωρείται ως ένας από τους υπευθύνους της μαζικής σφαγής των Αυτοχθόνων

Στο Μπρίστολ της Αγγλίας διαδηλωτές κατά του ρατσισμού αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Edward Colston, ενός δουλεμπόρου της βρετανικής αυτοκρατορίας και «ευεργέτη» της πόλης. Στο Βέλγιο οι αρχές αποκαθήλωσαν το άγαλμα του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ που αιματοκύλησε το Κονγκό. Στις ΗΠΑ σειρά είχαν τα αγάλματα υπερασπιστών της δουλείας, ενώ πλέον στη χώρα στο στόχαστρο μπαίνει και ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, τα αγάλματα του θαλασσοπόρου και εξερευνητή που έχει σχεδόν «αγιοποιηθεί» από τους δυτικοευρωπαίους καταστρέφονται, αποκεφαλίζονται και πετιούνται ακόμα και στα νερά λιμνών, όπως στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, σε πολλές περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και εβδομάδες σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή του δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Στη Βοστόνη, σύμφωνα με το CNN, οι αρχές απομάκρυναν οικειοθελώς το άγαλμα του εξερευνητή, το οποίο είχε καλυφθεί με κόκκινη μπογιά σε κινητοποίηση του κινήματος «Black Lives Matter», το 2015.

Στο Μαϊάμι ένα άγαλμα του Κολόμβου που βρισκόταν σε πάρκο βάφτηκε με κόκκινη μπογιά και τις επιγραφές «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» και «Τζορτζ Φλόιντ». 

Διαδηλωτές τονίζουν ότι καταστρέφουν τα αγάλματα σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Αυτόχθονες Ινδιάνους, οι οποίοι υπέστησαν σφαγές, λεηλασίες τρομοκρατία και έφθασαν στο όριο της ολοκληρωτικής εξαφάνισης από τον ίδιο τον Κολόμβο και τους Ευρωπαίους κατακτητές.

Πάντως το κίνημα κατά του Κολόμβου δεν είναι νέο στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια είχαν εκδηλωθεί και πάλι σφοδρές αντιδράσεις για τον τρόπο παρουσία σης του Κολόμβου. Πολλές Πολιτείες μάλιστα αντικατέστησαν τον εορτασμό της «Ημέρας του Κολόμβου» με τον αυτόν της «Ημέρας των Αυτοχθόνων Λαών» της Αμερικής. Ο Γενοβέζος θαλασσοπόρος αποτελεί μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, μισητή για πολύ κόσμο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

agalma kolomvos

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί