Πέντε «βέτο» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πέντε καθαρά βέτο διαφαίνονται κατά την συζήτηση επί της πρότασης της Κομισιόν για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο Ecofin, ενά παράλληλα υπάρχουν ενστάσεις από αρκετές χώρες – μέλη της ΕΕ.

Στο χθεσινό Ecofin επιβεβαιώθηκε ότι δεν αναμένεται συμφωνία συντόμως. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και δεν αποκλείεται να διαρκέσουν έως και τον Δεκέμβριο. Εξάλλου και η Γερμανία είναι γνωστό ότι επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να γίνουν επί της δικής της προεδρίας στην ΕΕ που ξεκινά από 1η Ιουλίου.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Euro2day.gr, πέντε χώρες βάζουν βέτο στο πακέτο ανάκαμψης: Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία. Η Φινλανδία είναι η τελευταία που προστέθηκε στο μπλοκ και ζητά να μειωθεί το ποσό των δισεκατομμυρίων και να αυστηροποιηθούν οι όροι για τις χώρες του Νότου.

Ο τελευταίος είναι όρος όλων των χωρών που αντιδρούν  και είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρχουν αυστηροί όροι που παραπέμπουν σε επιτήρηση. Στις διαπραγματεύσεις όμως θα ασκηθούν πιέσεις ώστε αυτοί να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο και να μπουν επιπρόσθετοι όροι σε χώρες που βρίσκονται σε μεταμνημονιακά πρόγραμμα ή έχουν πολύ ψηλά χρέη, όπως η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου.

Στον αντίποδα οι χώρες του Νότου δεν έχουν κατεβάσει κοινή πρόταση με την Ιταλία και την Γαλλία να διαπραγματεύονται μόνες τους, με την τελευταία να έχει ήδη εξασφαλίσει την επιμήκυνση της 10ετούς προνομιακής της μεταχείρισης από την ΕΕ και την Κομισιόν.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου θα συζητηθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του σώματος, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μάριο Σεντένο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί