Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο (Live)

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην αντιπολίτευση.

Στη σημερινή συζήτηση έχουν ήδη παρέμβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ θα τοποθετηθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης είχε τοποθετηθεί χθες.

Μητσοτάκης: Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης 

Για κέρδη απ’ την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του lockdown μίλησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Αφού έκανε αναφορά στην υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του για το νομοσχέδιο ευχαριστώντας τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς τους που κράτησαν ζωντανή τη μάθηση μέσα στην υγειονομική καταιγίδα. «Ό,τι δεν μπορεί να αλλάζει παραλύει» τόνισε.

Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ο λιτός τίτλος του νομοσχεδίου δικαιώνει την ουσία του. Αναβάθμιση του σχολείου, υλική, δομική και θεσμική. Αλλά κυρίως αναβάθμιση ποιοτική. Αναμόρφωση των προγραμμάτων, εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού έργου σε νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια και μια σειρά από σημαντικές βελτιωτικές ρυθμίσεις που αφορούν στα δημόσια πανεπιστήμιά μας».

Γεννηματά: Διευρύνετε τις ανισότητες

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, με «καρφιά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά κατά την τοποθέτησή της.

«Είναι αυτονόητη πράξη ευθύνης, συνέπειας και ιδεολογικής ταυτότητας η καταψήφιση του, απέναντι στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς, την ελληνική κοινωνία. Οι ανισότητες θεριεύουν και εσείς, αντί να ρίξετε το βάρος στο ξερίζωμα της ανισότητας, που είναι η δυνατότητα κάθε παιδιού να φτάσει εκεί που ονειρεύεται, θέλετε άλλη μια γενιά πολιτών δέσμιων της οικονομικής δυνατότητας των γονιών τους», είπε μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζοντας τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της στην ψηφοφορία.

Κουτσούμπας: Θα σας δυσκολέψουμε, για να έχουν οι νέοι την εκπαίδευση που αξίζουν

Το ΚΚΕ καταψηφίζει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να σας δυσκολέψουμε για το καλό των μαθητών και των φοιτητών, της Ελλάδας, της κοινωνίας, για να ανοίξει ο δρόμος για να έχει κάθε νέος και νέα την εκπαίδευση που τους αξίζει, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.

Έκανε λόγο για μια καλοπαιγμένη παράσταση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με μοιρασμένους ρόλους και αναρωτήθηκε για ποιους λόγους ο κόσμος της εκπαίδευσης να ευχαριστήσει την ΝΔ που θέλει κάμερες στο σχολικό μάθημα, αυξάνει το ανώτατο όριο των μαθητών στις αίθουσες και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας, έχει μικρά παιδιά σε κοντέινερ και δεν κάνει μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Αύριο οι ονομαστικές ψηφοφορίες

Σημειώνεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ κατέθεσαν αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας “επί της αρχής” του νομοσχεδίου, αλλά και επί ορισμένων άρθρων (αναγραφή διαγωγής, επαναφορά τράπεζας θεμάτων, ανάδειξη πρυτανικών αρχών, εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές, διαδικασία ίδρυσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών). Οι σχετικές ψηφοφορίες αναμένονται να διεξαχθούν αύριο το μεσημέρι.

Το απόγευμα οι εκπαιδευτικοί ανανεώνουν το ραντεβού τους στους δρόμους, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους σε σειρά ζητημάτων που θίγει και ζητούν την απόσυρσή του. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 έξω από τη Βουλή.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας:

Αλλαγές Κεραμέως για θητεία πρυτάνεων

Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, που αφορούν στη θητεία των πρυτάνεων πανεπιστημίων προχώρησε η υπουργός Παιδείας.

Με την πρώτη βελτίωση, προβλέπεται ότι «για να είναι κανείς υποψήφιος για τη θέση του πρύτανη ή του αντιπρύτανη δεν μπορεί να έχει διανύσει παραπάνω από δύο θητείες στο αξίωμα του πρύτανη ή τρεις αθροιστικά στα αξιώματα πρύτανη και αντιπρύτανη».

Με τη δεύτερη, προβλέπεται τετραετής θητεία στο πλαίσιο του τετραετούς προγραμματισμού του κάθε ιδρύματος.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, “διορθώνεται” η εξής “στρέβλωση”: «Η θητεία για τους πρυτάνεις ήταν τέσσερα έτη. Αυτή έχει εφαρμοστεί και οι περισσότεροι πρυτάνεις αυτήν τη στιγμή διανύουν τετραετή θητεία. Με νόμο που άλλαξε η προηγούμενη κυβέρνηση, ελάχιστοι από αυτούς τους πρυτάνεις έχουν τριετή θητεία. Διορθώνουμε, λοιπόν, αυτήν τη στρέβλωση. Στα πλαίσια και του νέου νόμου προβλέπεται τετραετής θητεία στο πλαίσιο του τετραετούς προγραμματισμού του κάθε ιδρύματος και προβλέπουμε ότι για όλους παρατείνεται η θητεία έως τη συμπλήρωση τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών».

Το νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν περισσότερες γραπτές εξετάσεις στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, «Διαγωγή» και πολυήμερες αποβολές, αξιολόγηση και ζωντανή μετάδοση από τις τάξεις με ηλεκτρονικά μέσα και με πρόσχημα τις απουσίες μαθητών λόγω της πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί