Παραιτείται από το ΥΠΟΙΚ Πορτογαλίας και από πρόεδρος του Eurogroup o Μάριο Σεντένο

Αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι του Eurogroup, αφού ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και επικεφαλής της ων ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, αποχωρεί απ΄ τις θέσεις αυτές την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιουνίου.

Ο Σεντένο ζήτησε να αποχωρήσει από τη θέση του, ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Διάδοχός του στο ΥΠΟΙΚ της χώρας του θα είναι ο μέχρι τώρα υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Ζοάο Λεάο, ενώ στις 9 Ιουλίου θα εκλεγεί ο διάδοχος του στην ηγεσία του Eurogroup.

Όπως ανέφερε ο Σεντένο, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, η θητεία του ως προέδρου του Eurogroup θα τερματιστεί στις 13 Ιουλίου 2020.

«Την Πέμπτη, θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Eurogroup για την απόφασή μου να μην επιδιώξω μία δεύτερη θητεία, καθώς στις 15 Ιουνίου θα παραιτηθώ από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας», σημείωσε. «Με την ίδια ευκαιρία, την Πέμπτη θα ξεκινήσω την πρόσκληση στους υποψηφίους και θα περιγράψω την διαδικασία της εκλογής, που προγραμματίστηκε για τις 9 Ιουλίου», πρόσθεσε ο Μ. Σεντένο.

«Η ζωή κάνει κύκλους και θέλω δημοσίως να εκφράσω ότι κατανοώ και σέβομαι το ότι ο δρ. Μάριο Σεντένο θέλει να ανοίξει έναν νέο κύκλο στη ζωή του», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ανακοίνωση.

Ο Σεντένο θεωρείται ότι κατάφερε να αντιστρέψει μακρόχρονες πολιτικές λιτότητας ενώ επί των ημερών του η χώρα του πέτυχε παράλληλα το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα σε 45 χρόνια.

Ο διάδοχός του, ο 46χρονος Λεάο είναι υφυπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό από το 2015. Υπό την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση ήταν μέλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου εργαζόμενος στο υπουργείο Οικονομίας και θήτευσε ως απεσταλμένος στον ΟΟΣΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί