Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με τις συνταγές του παρελθόντος». Σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος στις 18:00 στην Αθήνα και στις κεντρικές πόλεις σε όλη την Ελλάδα καλούν δεκάδες οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα απο τα καλέσματα σημειώνει τα εξής:

«Η κλιματική αλλαγή, η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των ορεινών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων, θα φέρνει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους αντιμέτωπους με απειλητικούς ιούς και πανδημίες. Αυτή η πορεία είναι χρέος μας να ανακοπεί! Ο άνθρωπος δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά μέρος του φυσικού πλούτου αυτού του πλανήτη. Η επιβίωση και παραμονή του πάνω σε αυτόν, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αέρα που αναπνέει και του νερού που πίνει, από τη θερμοκρασία του πλανήτη και από την επιβίωση όλων των άλλων ζωικών και φυτικών ειδών. Το περιβάλλον, μετά την πανδημία του κορονοϊού, χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση και όχι περισσότερη λεηλασία.

Το κυνήγι του κέρδους όμως, εμποδίζει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και την κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Ελλάδα, να αποδεχθούν αυτή την απλή αλήθεια. Μέσα στο lockdown και με το «αδιαμφισβήτητο» επιχείρημα της ανάπτυξης που θα χρειαστεί για να ορθοποδήσουμε από την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει, βρήκαν την ευκαιρία να ψηφίσουν τους χειρότερους περιβαλλοντοκτόνους νόμους. Νόμους που απελευθερώνουν τη δράση των επενδυτικών συμφερόντων από τον … «περιβαλλοντικό βραχνά» και ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη και ολοκληρωτική λεηλασία της φύσης.

Οι αντι-περιβαλλοντικοί νόμοι, που εν μέσω καραντίνας ψήφισαν, να μείνουν στα χαρτιά!

Αλ. Χαρίτσης: Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με τις συνταγές του παρελθόντος

«Ριζοσπαστική οικολογία, αναζήτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, το ενοποιητικό νήμα που κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους»

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε με αφορμή τη σημερινή ημέρα: «Η σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος μας βρίσκει στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης που υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με τις συνταγές του παρελθόντος.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η άναρχη ανάπτυξη δίχως κανόνες, η διαρκής εκταμίευση του συλλογικού μέλλοντος για την ικανοποίηση παροντικών καταναλωτικών αναγκών, ναρκοθετεί την οικολογική ισορροπία και οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Η ριζοσπαστική οικολογία, η αναζήτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, είναι το ενοποιητικό νήμα που κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε σημείο του πλανήτη που διεκδικούν ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.

Που θα κάνει πράξη το όραμα για μια οικονομία που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και μια ανάπτυξη που θα είναι περιβαλλοντικα προσανατολισμενη.

Είναι μια μάχη που ήδη έχει ξεκινήσει.

Οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού -όπως βλέπουμε και στη χώρα μας- αρνούνται τους κινδύνους από την καταστροφή του περιβάλλοντος, επιμένουν σε ένα χρεοκοπημένο παραγωγικο μοντέλο, προκρίνουν την ανάπτυξη υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να συνεχίσουν. Να παλέψουμε για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο που θα προκρίνει την συλλογική ευημερία, την οικολογική ισορροπία, την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ένας άλλος κόσμος δεν είναι απλά εφικτός. Είναι αναγκαίος».

Ν. Ηλιόπουλος: Το επιχείρημα «ακούμε τους ειδικούς» από ότι φαίνεται δεν ισχύει στα ζητήματα του περιβάλλοντος

«Η πανδημία αποτελεί μια βίαιη υπενθύμιση της ζημιάς που έχουμε κάνει στο φυσικό μας πλούτο», σχολίασε ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης στον δήμο Αθηναίων, ενώ συμπλήρωσε πως, «τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να σχεδιάσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο, κάτι που περνάει μέσα και από την δική μας αυτοκριτική».

«Εν μέσω περιοριστικών μέτρων και με την βουλή να υπολειτουργεί ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο για το περιβάλλον.

Το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων ζήτησε την απόσυρση του. Το επιχείρημα “ακούμε τους ειδικούς” από ότι φαίνεται δεν ισχύει στα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Ραντεβού σήμερα στις 18:00 στην Πλατεία Συντάγματος».

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για την γη και την ελευθερία

Η πρωτοβουλία SupportEarth που ξεπήδησε από το κίνημα των SupportArtWorkers εξέδωσε το παρακάτω κάλεσμα:

Το #SupportEarth, ως ανεξάρτητο δίκτυο συσπείρωσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, καλεί σε μαζική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 18:00. «Καλούμε κάθε άνθρωπο στην Αθήνα να παραστεί και να συμμετέχει ενεργά στη διαμαρτυρία που θα συνδέει τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον με μια σειρά ανεξάρτητων και ανοιχτών καλλιτεχνικών δράσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά

*Μερικές από τις ομάδες που θα συμμετέχουν με κοινωνικο-καλλιτεχνικές δράσεις: Quilombo, Κρατήρας, Anasa Cultural Center, Τα Κρουστά της Τάκη, String Theory, Unima, Οιστρογόνες, Αγία Φανφάρα, Make Some Noize, Bρυσούλες, Rhea Temple – Ritual Healing Arts, Μελίρειες, Shamans of Greece, ο Άλλος Άνθρωπος #SupportEarth #aposyre_to #to_akyronoume

Υπενθυμίζουμε ότι οι σημερινές συγκεντρώσεις γίνονται με φόντο την ψήφιση, στις 5/5, του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη.

Σταχυολογήσαμε ορισμένες απο τις οργανώσεις που καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί