ΚΚΕ Μεσαράς: Ο λαός της Μεσαράς ξέρει από πρώτο χέρι τι πάει να πει πράσινη ανάπτυξη

Ανακοίνωση της Κ.Ο. της Τ.Ε. Μεσαράς του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αστικές κυβερνήσεις, αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποι τους στην τοπική διοίκηση, όλοι όσοι μαζί πίνουν νερό στο όνομα των ευρωενωσιακών οδηγιών, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, δίνουν όρκους πίστης για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν μπορούν όμως να κρύψουν ότι όλοι μαζί και ο καθένας από το πόστο του,συναποφασίζουν, νομοθετούν και υλοποιούν,  αντιμετωπίζοντας το περιβάλλον ως πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας,ως αντικείμενο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα, σκόπιμα καλλιεργούν την επικίνδυνη αντίληψη της ατομικής ευθύνης για το περιβάλλον, μαζί και για την προστασία της ζωής και της υγείας των λαϊκών οικογενειών, όπως αποκαλύφθηκε με τραγικό τρόπο μέσα στην πανδημία. 

Τα παραδείγματα της καταστροφικής πολιτικής για το περιβάλλον στην Κρήτη είναι πάμπολλα, με ολέθριες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων, ακόμη και της εμπλοκής του λαού της Κρήτης, όλο και περισσότερο, στον κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στους κινδύνους στρατιωτικών συγκρούσεων όπως με την έρευνα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.Οι καταστροφές από τις πλημμύρες τον περσινό χειμώνα στην Κρήτη, και στη Μεσαρά, αποδείχνουν εν τέλει, και με τα τραγικά συμβάντα στον δήμο Φαιστού με θύματα ανθρώπινες ζωές, ότι η ανθρώπινη ζωή δεν «μετράει» το ίδιο για το καπιταλιστικό σύστημα και όσους το υπηρετούν. 

Το ΚΚΕ, η Κομματική Οργάνωση στην περιοχή της Μεσαράς, έχει μπει μπροστά στις λαϊκέςκινητοποιήσειςενάντια σε περιβαλλοντοκτόνες καπιταλιστικές επενδύσεις για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, όπως: 

  • την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στον Δήμο Γόρτυνας
  • την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα στο Πέρι του δήμου Φαιστού
  • Ενάντια  στην μετατροπή του λιμανιού του Κόκκινου Πύργου σε σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων
  • Στην κατασκευή διαμετακομιστικού κέντρου στο Τυμπάκι, ενταγμένου στο συνολικό σχεδιασμό που αφορά την Κρήτη, για την ανάπτυξη διευρωπαϊκών διαδρομών Ανατολικής Μεσογείου. 

Αναδείξαμε και καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή μέσα στην Περιφέρεια την «παράδοση» στα τουριστικά επιχειρηματικά συμφέροντα μεγάλου τμήματος της περιοχής του Λέντα, βάζοντας στο επίκεντρο την πραγματική ουσία, «ανάπτυξη από ποιον και για ποιον», δείχνοντας  τον πραγματικό αντίπαλο του περιβάλλοντος και κάθε πτυχή της ζωής του λαού. Την ίδια στιγμή, τα καλέσματα του δημάρχου Φαιστού σε επενδυτές για δημοτικές περιοχές «φιλέτα», όπως και  η φημολογούμενη επένδυση σε έκταση 2.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Οδηγήτριας, δείχνουν τον σχεδιασμό για την περιοχή. 

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της Μεσαράς χρειάζεται να μην εφησυχάζουν με τις μεγαλοστομίες των τοπικών εκπροσώπων της κυβέρνησης στους δήμους. Ο λαός πια ξέρει καλά τι να περιμένει όταν του μιλούν για ανάπτυξηαυτοί που δεν λένε λέξη για όλα τα μη κερδοφόρα έργα που είναι απαραίτητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής! Για όλα αυτά τα μέτρα αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας, για τα αντισεισμικά έργα, για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, αθλητικών χώρων, που όταν διεκδικούν οι μαζικοί φορείς δεν μπορούν ποτέ να απαντήσουν ξεκάθαρα.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα, όπως και η διαχείριση του νερού που το κάνει πανάκριβο αγαθό, που μπορεί στην περιοχή μας για τις ΑΕ να είναι εξαγώγιμο ποιοτικό προϊόν, αλλά δε φτάνει στις βρύσες των λαϊκών σπιτιών,  η έλλειψη ελεύθερων χώρων, σύγχρονων και ασφαλών παιδικών χαρών, αποδείχνουν ότι παρά τους εορτασμούς για το περιβάλλον, κριτήριο ΕΕ- κυβερνήσεων- τοπικής διοίκησης είναι η  ανάπτυξη που επιτάσσει το κεφάλαιο, σε βάρος της υγείας και των όρων διαβίωσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. 

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με τον  αντιπεριβαλλοντικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζοντας το νομοθετικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ,  επιδιώκει να υλοποιήσει τον αντιλαϊκό στόχο για επιτάχυνση των επενδύσεων αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον λαό, στο περιβάλλον και στα δασικά οικοσυστήματα, στην ανάγκη να μείνουν οι αγρότες στη γη τους. Το ίδιο θα συμβεί και με αυτόν για την τουριστική ανάπτυξη, που θυσιάζει την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη του λαού για τουρισμό, για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων. 

Η νεολαία και οι κάτοικοι της περιοχής της Μεσαράς δεν θα παρακολουθούμε με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας να μας σώσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που τόσα χρόνια τσακίζουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ρημάζουν το περιβάλλον και εγκληματικά αμελούν τη δημόσια υγεία, αυτοί που υποδέχονται την Frontex και το ΝΑΤΟ και στην περιοχή μας. 

Να ενταθούν οι σημερινοί αγώνες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, των δασών, των φυσικών πόρων, ενάντια στην «πράσινη» οικονομία των καπιταλιστικών κερδών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, που αποτελεί την αιτία όξυνσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, χειροτέρευσης της ίδιας της ζωής.

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί