Ένωση Γονέων Δ. Ηρακλείου: Στο παρά πέντε της επόμενης σχολικής χρονιάς χωρίς να έχει διασφαλιστεί η εφαρμογή της

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, μέσω της οποίας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την διαφαινόμενη μη εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης των προνηπίων στα νηπιαγωγεία του Δήμου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την διαφαινόμενη μη εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης των προνηπίων στα νηπιαγωγεία του Δήμου. Καθώς φαίνεται, και ενώ είχαν τόσα χρόνια για να το υλοποιήσουν, Κυβερνήσεις και Δήμος βρίσκονται στο παρά πέντε της επόμενης σχολικής χρονιάς χωρίς να έχουν διασφαλίσει τους ελάχιστους όρους ώστε να εφαρμοστεί. 

Οι γονείς κλήθηκαν να κάνουν αιτήσεις για την εγγραφή των παιδιών τους χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει από Σεπτέμβρη, καθώς όλα δείχνουν ότι οι αίθουσες που ήταν να φτιάξουν δε θα είναι έτοιμες.

Η Ένωση Γονέων, από την αρχή, είχε καταγγείλει τη μεθόδευση της Κυβέρνησης, με την ανοχή και στήριξη των Δήμων, να υλοποιήσει μία κατά τα άλλα ώριμη διεκδίκηση των γονέων χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ, χωρίς να διορίσει ούτε έναν επιπλέον εκπαιδευτικό, χωρίς να φτιάξει ούτε μία αίθουσα αλλά να λύσει το … πρόβλημα με λυόμενες αίθουσες στις αυλές των σχολείων.

Ακόμα και αυτό όμως, στο Δήμο Ηρακλείου είναι ζητούμενο, αφού με βάση τα χρονοδιαγράμματα ο ανάδοχος του έργου για τις 22 αίθουσες που θα τοποθετηθούν δε θα είναι έτοιμος τον Σεπτέμβρη αλλά Οκτώβριο με Νοέμβριο, ενώ οι άλλες 9 – 10 που χρειάζονται … θα τις αναλάβει (άγνωστο πότε) ο Δήμος.

Μεγάλο χτύπημα θα φέρει βέβαια και η εφαρμογή του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση που μιλάει για αύξηση αριθμού νηπίων από 22 σε 24 +10% τόσο στην ασφάλεια των παιδιών εν όψη πανδημίας καθώς και στην εκπαίδευση τους. Την ίδια ώρα δηλαδή που υπάρχει ανάγκη για γενναία χρηματοδότηση για ανέγερση σύγχρονων σχολείων με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, το Υπουργείο στοιβάζει 24 προνήπια σε αίθουσες 36 τμ.

Η προσχολική αγωγή και η εκπαίδευση είναι ανάγκη να βελτιώνεται σύμφωνα με την επιστήμη, ώστε η προσωπικότητα των παιδιών να αναπτύσσονται ολοκληρωμένα και ολόπλευρα. Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τον αγώνα να βελτιώνουμε διαρκώς αυτό που τους προσφέρεται, γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους.

Διεκδικούμε :

  • Άμεσα να προχωρήσουν Κυβέρνηση και Δήμος ώστε στις 1 Σεπτέμβρη να είναι έτοιμοι αυτοί οι ελάχιστοι χώροι ώστε να υποδεχτούν τα προνήπια.
  • Άμεσα να σχεδιαστεί πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που βρίσκονται τώρα στα σχολεία.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καθαρίζεται με επάρκεια κάθε σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
  • Συνολικός επανασχεδιασμός από τώρα, για την αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. 
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Δίχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο με τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές, με μόνιμους Νηπιαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό και παιδαγωγικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται και καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών.

Συμμετέχουμε μαζικά στους αγώνες της περιόδου ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, για την λειτουργία του σχολείου με ασφάλεια και για τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες των παιδιών μας.

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί