Διπλή αμερικανική αεροπορική επίθεση κατά των Ταλιμπάν 3 μήνες μετά την εκεχειρία

Αβέβαιο είναι το μέλλον της εκεχειρίας που συμφώνησαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, καθώς αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των ισλαμιστών ανταρτών. Είχε προηγηθεί ενέδρα των Ταλιμπάν εις βάρος αστυνομικής συνοδείας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνδρες.

Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική πολεμική επιχείρηση μετά την κατάπαυση πυρός για τη θρησκευτική γιορτή Ιντ αλ-Φιτρ που είχαν αναγγείλει οι Ταλιμπάν με τις κυβερνητικές δυνάμεις και η δεύτερη από τον περασμένο Φεβρουάριο που υπογράφηκε η συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, ώστε σταδιακά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για πολιτική επίλυση του εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν. Στη συμφωνία εκεχειρίας, που προέβλεπε μεταξύ άλλων και σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των αρχών του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν, δεν συμμετείχε η κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στην επαρχία Φαράχ, με στόχο 25 μαχητές Ταλιμπάν που είχαν επιτεθεί σε δυνάμεις του αφγανικού στρατού και αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην επαρχία Κανταχάρ.

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρχει αντίδραση από την ηγεσία των Ταλιμπάν. Αφγανός αξιωματούχος, μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι στις επιθέσεις σκοτώθηκαν τρεις υψηλόβαθμοι στην ιεραρχία των Ταλιμπάν και ακόμη 13 μαχητές.

Όσον αφορά την ενέδρα στο κονβόι των αστυνομικών δυνάμεων στην επαρχία Ζαμπούλ, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι οι δράστες ενεργοποίησαν βόμβα που είχαν τοποθετήσει στην άκρη του δρόμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επιτόπου 10 αστυνομικοί. Επίσης καταστράφηκαν πολλά οχήματα της αστυνομίας. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τέσσερις άνδρες, Ταλιμπάν κατά τις αρχές.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν ακόμη δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Από την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει μόνο μία φορά την ευθύνη για επίθεση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί