«ΥΠΑΑΤ: Αγωνία μόνο για τα προσχήματα»

Δήλωση του Σταύρου Αραχωβίτη την β’ μέρα συζήτησης του σ/ν του ΥΠΑΑΤ:

Φανερή ήταν η αγωνία του Yπουργού AA&T αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας να σώσουν, έστω τα προσχήματα, στη διήμερη συζήτηση στη Βουλή, του σ/ν για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Στην ύστατη αυτή προσπάθεια διάσωσης, κανένας από τους δύο δεν αναφέρθηκε στην ουσία και την «καινοτομία» του νομοσχεδίου, αλλά προτίμησαν την εύκολη επικοινωνιακά τακτική της «αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση». Το σύνολο δε σχεδόν των ομιλητών ασχολήθηκαν με άλλα θέματα, περισσότερο τοπικά, παρά με το ίδιο το νομοσχέδιο.


Επένδυσαν στη βραχεία μνήμη των πολιτών, εστιάζοντας μόνο στο τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια και αποκρύπτοντας το τι πραγματικά  και σε ποια κατάσταση ήταν η χώρα όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια κατάσταση τούς παραδόθηκε στη συνέχεια. Η δε προσπάθεια απολογισμού ήταν για γέλια και για κλάματα. Οικειοποιήθηκαν το έργο που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και ωρίμανσε επί των ημερών τους. Οι πρωτοβουλίες που ανήκουν αμιγώς στη σημερινή Κυβέρνηση, είτε εξυπηρετούν ομάδες συμφερόντων, είτε ευθέως στρέφονται σε βάρος της πλειοψηφίας των αγροτών, είτε είναι αδιάφορες, στην καλύτερη περίπτωση.
Ωστόσο, στον αγροτικό κόσμο τα προβλήματα, ειδικά μετά την εκδήλωση της πανδημίας εντείνονται,  και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

Ανικανότητα ή αδιαφορία της κυβέρνησης για τους κτηνοτρόφους;

Στις 27/4 κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους κτηνοτρόφων για την αιγοπροβατοτροφία, η κα  Αραμπατζή τόνιζε ότι η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ένα μήνα πριν από το βήμα της βουλής, ο κ. Βορίδης τόνιζε ότι «έχει προχωρήσει η συζήτηση, είναι ώριμη και μέσα στις επόμενες μέρες θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω το ακριβές ποσό και τη μεθοδολογία με την οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι». 

Στις 12/5 με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, δεσμευόταν ο ίδιος προσωπικά ότι μέχρι το τέλος της τότε εβδομάδος θα είχε λάβει την τελική απόφαση για την στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.

Έως και σήμερα η κυβέρνηση  δεν έχει ανακοινώσει και πολύ περισσότερο δεν έχει καταβάλλει το ποσό της ενίσχυσης για τους πληττόμενους αιγοπροβατοτρόφους, περιοριζόμενη απλώς μέσω διαρροών να αναφέρει ποσά ενίσχυσης πολύ κατώτερα της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέποντας τη ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση έδωσε ενισχύσεις λόγω κορονοϊού σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ΙΕΚ για τηλεκατάρτιση, εθνικούς εργολάβους, είναι εύλογο το ερώτημα εάν η κωλυσιεργία για τη στήριξη των κτηνοτρόφων οφείλεται σε διαχειριστική ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ή σε συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι σε δημοσιονομικές συνθήκες δυσκολότερες και χωρίς να υπάρχει πανδημία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους αιγοπροβατοτρόφους με 42 εκ. ευρώ  μέσω του μηχανισμού de minimis, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του κλάδου αλλά και την επιτακτική ανάγκη στήριξής του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί